A gyerek születése nemcsak mindennapjainkat változtatja meg, hanem szexuális életünket is alaposan megbolygatja. A házasságok húsz százaléka az első öt év folyamán bomlik fel, tehát akkor, amikor az átlagos házasságokban a Samsung tévé, az autó és az Ikea konyhabútor mellett megjelenik a gyerek.

A szülés után néha két-három hónap, sőt fél év vagy egy év is eltelik, amíg a párok újra nemi életet kezdenek élni. Ha egyáltalán elkezdik...

szules-kezdo_1.jpg

Barátnők beszélgetnek a szokásos kétheti találkozón. Csilla valamennyiük meglepetésére kijelenti, hogy ők fantasztikus összeborulással ünnepelték meg a gyermekágyi hat hét végét. Boldogan újságolja: úgy érzi, hogy „ott lent” a szülés és a bemetszés után még jobban működik minden. A többiek döbbenten bámulnak rá. „Mit beszélsz?! – hebegi Ildikó. – Én az első négy hónapban hallani sem akartam a szexről, egyáltalán nem volt kedvem hozzá. Ráadásul minél több idő telt el, annál kevésbé kívántam.”

A statisztikák szerint minden harmadik nő hasonlóképpen érez. A pszichológusok és a szexológusok a szülés utáni első együttlétet a szüzesség elvesztésének érzéséhez hasonlítják – egy nő számára mind a kettő lelkileg és fizikailag is egyformán megrázó. Más országok kutatói hasonló tapasztalatokról számolnak be. Egy nagy-britanniai felmérés szerint, amelyben ötszáz nő nyilatkozott, az ázsiai nők rosszabbul viselik a szülés utáni időszakot, mint az európaiak. Általános tapasztalat, hogy a nemi élettől való idegenkedés a nők életkorával és a szülés nehézségével együtt növekszik. Jobb helyzetben vannak azok a nők, akik esetében a szülés folyamán epidurális fájdalomcsillapítást alkalmaztak.

A baba kielégíti a nő intimitás iránti minden vágyát – ezért nem kell neki a férj ölelése. 

Sok pszichológusnak az a tapasztalata, hogy a nők szexuális motivációja sokkal bonyolultabb. A nő nem csak a nemi vágy végett szexel. A nők egyrészt így (is) kifejezik szeretetüket a férfi iránt, örömet akarnak szerezni neki. Azonkívül szükségük van a szeretett lény fizikai és lelki-érzelmi közelségére. Ezek azok az indítékok, amelyeket a nő végiggondol, s amelyeket természetesen a benne lezajló biológiai és lelki folyamatok is befolyásolnak. Csakhogy lehetséges, hogy a kisbabával való szoros közelség kielégíti a nők szeretet és összetartozás iránti vágyát, és ezért nincs szükségük a szexuális együttlétre.

Fontos, hogy a friss szülők viselkedését is megvizsgáljuk. A párok nagy lépést tesznek a „hideg hálószoba” felé, amikor anyának és apának kezdik szólítani egymást. A szülés után a legtöbb nő minden figyelme az újszülöttre irányul, és a férj háttérbe szorul. A nőnek nagyon figyelnie kell arra, hogy a gyerek születése után ne nagyon élje bele magát az anyaszerepbe. Nem szabad megfeledkeznie arról, hogy nemcsak anya, hanem feleség és szerető is. Erre mindenképp gondolnia kell, és nem szabad hagynia odáig fajulni a dolgot, hogy a férj érintését már ki sem állhatja.

hirlevel_web_banner_1_277.jpg

Nóra akaratlanul is ezeket a tanácsokat követi. „Én mindig a férjem rendelkezésére állok, mert tudom, hogy csak velem szereti a szerelmet.” Húszévi házasság után is szinte mindennap szeretkeznek – kivéve a menstruáció napjait és a gyermekágyas időszakokat. Talán ez a titka a boldog házasságnak ma is, amikor minden ötödik házasság válással végződik, főleg az első öt év folyamán.

– Szülés után az foglalkoztatott leginkább, hogy megcsúnyultam. Hízni nem sokat híztam, de a mindig feszes hasamból töppedt, ráncos tömlő lett, a mellem tele volt terhességi csíkokkal, és a combomon olyan ronda lett a cellulitisz, mint még soha. Csúnyának, formátlannak, gusztustalannak éreztem magam, ráadásul az elhúzódó gyulladások miatt az egész szoptatás alatt iszonyúan fájt mindkét mellem. Eszembe sem jutott, hogy kívánatos lehetek a férjem szemében, ezért mindig elutasítottam a közeledését – vallja be Szandra. Végül egy barátnőivel eltöltött hétvége tett rendet a fejében. Egy szálloda bárjában üldögéltek, és Szandra észrevette, hogy egyre több pasi köröz körülöttük. Ebből megértette, hogy talán mégsem igaz, amit a saját csúnyaságáról gondolt.

Technikai segédeszközök is hozzásegíthetik a nőket gondjaik megoldásához. Ezek egyike a síkosító gél, amely a szerelmi életben nagyon fontos szerepet játszik. Először edzeni kell a hüvelyt, bekenni a géllel, ujjal tágítani, majd az óvatos szexszel is meg lehet próbálkozni.

A pszichológusok tanácsa ugyanez: síkosító gél, a kismedence izmainak tornáztatása, óvatos szeretkezés, eleinte akár orálisan is. Ezek a módszerek mind segítenek, persze nem oldják meg a nők alapvető problémáját. A lelki attitűd, a hozzáállás sokkal nagyobb szerepet játszik a szülés utáni nemi életben, mint a gátmetszés vagy a császárvágás. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a szeretkezést nem kell csupán az esti órákra betervezni, ahogy azt a pár megszokta, hiszen az anya akkorra már szinte összeesik a fáradtságtól. A nap bármely időszaka megfelel. Még meglepetésként is hat a megszokottól eltérő időpont. Ismert szereket is ki lehet próbálni a libidó növelésére.

Mi legyen akkor, ha néhány éve tartó kapcsolat után már hűlni kezd a vágy, és a szexet sem kívánjuk jobban, mint a délutáni portörlést? A pszichológusok erre is tudnak tanácsot adni. A nők gyakran idézzék fel magukban azt az időszakot, amikor a szerelmük elkezdődött. A kapcsolat elején nagyon szerelmesek voltak párjukba, és örömmel várták az órát, hogy végre szexelhessenek. Sok nő úgy érzi, hogy egy új szerelem, egy tüzes szerető a szexuális életüket is felpezsdítené. Ez is egy megoldás, de nem a legjobb. A legjobb megoldás az, ha meglevő párjukat új szemmel kezdik nézni, végiggondolják, mennyire fontos szerepet játszik az életükben. Elismerik, hogy itt és most ez az ember a család boldogságának záloga.

szules-belso_0.jpg

A gyerek születése után az a legfontosabb szabály, hogy nem szabad abbahagyni a szexet. Olyan ez, mint az edzőterem. Ha rendszeresen járunk edzeni, megszokjuk az endorfin rendszeres kiáramlását. Ha rendszertelenül sportolunk, hosszabb kihagyásokkal, sokkal nehezebben szánjuk rá magunkat az újrakezdésre.

Érdekes javaslata van egy párkapcsolati tanácsadónak: „Receptet kér a szépséghez és egészséghez? Van egy bevált módszer: a mindennapos orgazmus. A terhesség és a szülés természetesen belezavar ebbe a gyakorlatba, mert a kisbabát gondozó nő fáradt, és a szex a legutolsó dolog, ami eszébe jut. A férfiak nem értik ezt. És jönnek a gondok, az elhidegülés. Meggyőződésem, hogy fontos fenntartani a szexuális életet, még akkor is, ha esetleg nincs nagy kedvünk hozzá. A kedvetlenséget fel kell oldani.” Sok nő a szülés után jobban élvezi a szexet, mint előtte. A hüvely vérellátása javul, az örömérzet nagyobb lesz, az egész aktus minősége javul. Ez nem sci-fi, hanem a tiszta igazság!

Varga Klára