Állatbarát vagyok. Szeretem a kutyákat és a macskákat, több kutyánk is van. Ám anyukám mindig az tartotta, hogy a kutyának kint a helye. Ő bizonnyal nem lenne valami nagy véleménnyel a cikkben szereplő kutyakávéházról, ahol a gazdik szülinapi zsúrokat és kutyalakodalmat rendeznek házi kedvenceiknek. Az ifjú kutyapárt látványos ceremónia keretében összeadják, hangos ugatással a kutyapár igent mond, és kutyanyalással megpuszilják egymást. Hiába, kutyavilág van!

Egy háziállat sok örömet tud szerezni az embernek. Éppen ezért is találták ki őket. Olyan jó látni, mikor egy idős házaspár nagy egyetértésben kutyust sétáltat. Egy szobakutya jótékony hatással van az egyedülállókra is. A kutya értelmet adhat a mindennapoknak, hiszen gondoskodni kell róla. Megmozgatja az idős embert, mivel kénytelen kivinni naponta többször a friss levegőre.

A kutyák érzik a törődést, és nagyon hálásak tudnak lenni. Viszont nem jó, ha KÖRÜLÖTTÜK FOROG A VILÁG. Amikor egy fiatal pár a „gyermek” szerepét ruházza a kutyára, az balul sülhet el. Mert a kutyák féltékenyek is tudnak lenni. Ugyanis nem biztos, hogy házi kedvencünk a későbbiekben könnyedén átadja majd a helyét az új családtagnak. Sok pár a kutyája miatt nem vállal gyereket. A lányok hajlamosak „egyke” kiskutyájukat elkényeztetni. A kutya ezt úgy hálálhatja meg, hogy nem is enged mást a gazdi közelébe. Így egy udvarlónak már nem jut hely a lakásban. A gazdi kénytelen lesz választani a kutya és a „betolakodó” között. Gondolhatnánk, hogy az ilyen esetek ritkák. Pedig nem így van!

Az utcánkban élő Judit nagyon elkényeztette a kutyusát. A kis pudli már nem egyszer megmarta gazdája kezét, ő mégis szűnni nem akaró imádattal csüng rajta. Némely kutya azt csinál a gazdival, amit akar. Olyanok, mint a mai elkényeztetett gyerekek: nem a szülők nevelik őket, hanem fordítva, ők irányítják a szüleiket. 

Ismerősöm, a kutyatenyésztő Gyuri weimari vizslakölyköt árult, és „használati utasítást” is mellékelt hozzá. A vevőnek, egy középkorú házaspárnak elmagyarázta, mit tud a kutyus, mit ehet, mit nem ehet, majd kiemelte, hogy az első hetekben tartsák a meleg kamrában. A leendő ebtulajdonos(nő) azonnal biztosította Gyurit, hogy a kutya a legjobb kezekben lesz, hiszen az ágyában (!) fog aludni. Egy hathetes vizslakölyök, amely még nem szobatiszta! Mikor Gyuri elmesélte a sztorit, én már láttam lelki szemeimmel a széttépett párnahuzatokat, a tollasbált, az egész káoszt, amit egy játékos kölyökkutya csak okozhat a lakásban. Királyi élete lesz a vizslának az új gazdinál, az biztos! Ám nem ez volt a legképtelenebb helyzet ember és kutya viszonyában, aminek szemtanúja voltam. Barátnőm, Gabi édesanyja épp kávézott, mikor betoppantam hozzájuk. Az anyuka hirtelen odafordult kis shih-tzujához: „Jaj, te ma még nem is ittál kávét!” És a gazdi megkávéztatta a kis Elzát a saját csészéjéből, majd újból a gazdi itta belőle a feketét. Persze, nem csak „fekete levessel” él ma egy gazdi kedvence: a kávés kutyák mellett ott vannak a sörös kutyák is. Az állatorvosnak nemritkán égnek áll a haja, mert hiába magyarázza, hogy a koffein és az alkohol nem tesz jót az állat szervezetének. A múltkor Heni hívott, hogy nézzem meg a pár hetes kiskutyáit. A nappali egyik sarkában tartotta a kutyaalmot, pedig családi házban lakott, ahol kamra is van. „Így kényelmesebb! És itt legalább melegen vannak a kutyusok!” Nem értettem, miért bent tartja az ebeket, hiszen már régen feltalálták a kimondottan kutyusoknak gyártott melegítőlámpát és a melegítőpárnát. Az egész házban érezhető volt a nem éppen csalogató, jellegzetes pisiszag. A lakásban történő kutyaelletés és a kutyaalom a profi kutyatenyésztőknél sem ritka, főként törzskönyvezett jószágok esetében. Ugyanis a törzslappal rendelkező kutyák ára jóval-jóval magasabb. Az ambiciózus tenyésztő pedig mindent megtesz a jó alom érdekében (hiszen sok pénzébe kerülnek). 

Az is gyakori, hogy a gazda azzal fejezi ki rajongását, hogy szinte halálra eteti a kutyusát vagy kedvenc cicáját. A kedves jószág kövér, annyira, hogy az már szemmel láthatóan káros az egészségére, nehezére esik a sétáltatás, mégis tömik, mint a hízókacsát. Tévedés ne essék, nem akarok a kutyások fölött pálcát törni, a különc ebtartási szokásokat elmarasztalni, ám itt sem árt szem előtt tartani az örökzöld igazságot: mindent mértékletesen!

A kutyatartás köré már egész ipar épült ki
A minőségi táptól kezdve, a játékokon át, egészen az öltözékekig minden megtalálható a piacon. Ezekre szükség is van. Még az úgynevezett kutyaruhára is, hiszen a lakásban tartott kutyus hőháztartása más, mint a szabadban élő társáé. Igaz, itt sem árt mértéket tartani, mert nem kell feltétlenül divatmajomnak öltöztetni a kutyusunkat. Az utóbbi évtizedben a kutyahotelek száma is megnőtt, mivel van rá kereslet. Amikor egy kutyatartó hosszabb utazásra készül, és nem tudja kire rábízni házi kedvencét, bizony nagy segítség a kutyahotel, ahol a négylábú gondos kezekbe kerül, enni, inni kap, megsétáltatják, és fedél van a feje felett. Ha pedig kutyusunkkal KÁVÉZÓBA szeretnénk menni, ma már erre is van lehetőség. Nemrég Pozsonyban nyílt egy ilyen különleges vendéglátóhely. Kávézó a kutyák és kutyabarátok számára! A speciális kávézóról Mia Kurucová tulajdonos beszél.

Mi jellemez egy kutyakávézót?
– Tavaly év végén nyitottuk meg MLSKAfé nevű kávézónkat – kezdi a tulajdonos. – A pékségünket két éve üzemeltetjük, ahol saját készítésű kutyaeledelt kínálunk. Nekem kiskoromtól kezdve volt kutyám. Az egész családom nagy állat- és kutyabarát. Most mopszom van, Frankienek hívják. Ő a pékség főkóstolója és minőségellenőre. 

A kutyatápok gyári termékek, ám én úgy éreztem, igenis lenne kereslet a kézműves kutyatáplálékra is. Hiszen ma a kézműves élelmiszerek a reneszánszukat élik, az ember szereti tudni, mit eszik. Ugyanígy szeretné kedvencét is igazi étellel kényeztetni, amelyet gondos emberi kéz készít el. A mi kutyapékségünk az egyetlen Szlovákiában, amely megfelel a higiéniai követelményeknek. Az itt készült kutyaeledelek, sütemények, torták és kekszek az egészséges étkezés szabályai szerint készülnek. Húst és zöldséget tartalmaznak, nincs bennük liszt, glutén, továbbá tartósítószer, és adalékanyagtól mentesek. A kávézó ötlete pedig abból fakadt, hogy a pékség egyfajta találkozóhellyé, KÖZÖSSÉGI TÉRRÉ vált a kutyatartók számára. Gyakorta megkínáltuk a betérő vásárlókat egy csésze kávéval vagy teával. Egy idő után úgy éreztük, hogy piaci rést töltenénk ki egy speciális kutyakávézóval is, ahol az ebek és tartóik rendszeresen találkozhatnának. Nálunk az a szabály, hogy először a kutyust, aztán a gazdáját szolgáljuk ki. A kutyakekszek és -sütemények mellett játékokat, kutyafelszereléseket és tálakat is árulunk. A betérő négylábú vendégeink számára mindig van kéznél játék, alkalmazottaink pedig szívesen eljátszanak a kutyusokkal. A gazdiknak pedig süteményt, limonádét, üdítőt és speciális kávékat kínálunk. Mi nem kapucsínót, hanem hafucsínót szolgálunk fel, ami titkos recept alapján készül, és habbal a kávé tetejére rajzoljuk a vendég kedvenc négylábúját. Minden hétvégén tematikus partikat szervezünk a kutyás közösségek számára. Volt már yorkiparti, pudli- és mopszparti, de szerveztünk bulit a fekete, a barna, a kis testű és a nagy testű kutyák, valamint az adoptált ebek számára is. Ezeken a partikon nemcsak a kutyusok, hanem a gazdáik is új barátságokat köthetnek. Ilyenkor 50-60 ember is összejön. Emellett megrendelésre születésnapi kutyatortákat sütünk. Mára például nyolc kutyatortát rendeltek. Igény szerint születésnapi partit is szervezünk. Díszítéssel szolgálunk, tortát sütünk, és megajándékozzuk az ünnepelt kutyust. Természetesen a „Boldog szülinapot” című dalt is elénekeljük. Az ünnepelt négylábú érzi, hogy az a nap róla szól, hiszen mindenki csak vele foglalkozik.

Kutyalakodalmak (ha már az emberek nem akarnak házasságot kötni, legalább a kutyusok házasodjanak!)
– Igen, kutyalakodalmat is szervezünk! – mosolyog a tulajdonosnő. – A két állattartó jóban van, a kutyusaik is barátkoznak, és ha már kiskutyák is születnek a nagy barátkozásból, akkor csak nem fognak vadházasságban élni?! Ezt tartják a gazdik. Mi előkészítjük a lagzit, tortát sütünk, feldíszítjük a termet. Én vezetem le a ceremóniát, a végén hangos ugatással a kutyapár igent mond, és kutyanyalással megpuszilják egymást. Mindez még újdonság, ám egyre jobban tetszik a kutyagazdiknak. Kérésre megszervezzük a kutyustól való búcsút is. Ezen a baráti kör vesz részt, hogy megemlékezzen és méltón elbúcsúzzon kedvenc négylábújától. A jövőben szeretnénk a fővárosban további kávézókat nyitni – ismerteti a jövőbeni terveket a tulajdonosnő. – Ám még nagyon az elején vagyunk. Örülünk, hogy a kutyások ezentúl nemcsak az utcán sétálhatnak kedvenceikkel, hanem kulturált körülmények között barátkozhatnak nálunk.

Mit tehet ehhez hozzá az újságíró? Úgy legyen! (Képeink az MLSKAfé-ban készültek.)

Ando Krisztina

„Ebadta” világ
„Ebadta” világ
„Ebadta” világ