Molnár Rozáliát (52, Komárom) is a szépsége titkairól kérdeztük. Rozi a szemünkben az örök nő mintaképe.

Majd két hónap sminkmentesség után alig vártuk, hogy kikenhessük magunkat. Mindjárt a közepébe vágtunk, s megkérdeztünk mindenféle korosztályt, hogy mondjon el pár ultrafontos dolgot a sminkjéről. Egy igazi nő vall a sminktitkairól.

indito_27.jpg

Lévai gyökerei vannak, fiatalon lett anyuka, majd második házasságában negyvenen túl szült. Soha nem adta fel, a nehézségeit mindig megoldotta, s ma nem csupán százszázalékos feleség, anya, nagymama, hanem művésznő is. (Rátalált ugyanis az üvegmozaikra, rengeteg kiállítása volt már.)

– Hogyan képzeljük el jelenleg az életét? Mi az örök fiatalság titka?

– Talán a mozgás. Nem tudom. Van három kutyám, de ők porontyok, így most vettem egy weimari vizslát, amelyik majd arra ösztönöz, hogy mozgásban legyek, mert ki kell vinni sétálni. Emellett próbálok nem kiborulni, elengedni a felesleges dolgokat, mert az egyensúly a legfontosabb. Segítem a családomat is, hogy közös legyen a ritmusunk, hiszen együtt könnyebben megy. Egy házfelújítás kellős közepében vagyunk, ami hatalmas munka – és újabb tíz évre szól. Ilyenkor döbbenek rá, hogy mennyi felesleges dolog vesz körül a gyerekem ólomkatonáitól kezdve a kis csecsebecsékig. Ám most szelektálok.

– A gardróbját is kiüríti?

– Igen. Amit nem viselek, azt elajándékozom. Amennyiben három évig nem hordtam valamit, akkor a barátnőm majd örülni fog neki. Farmerben és trikóban élem az életemet, sokat vagyok otthon, így kevéske alkalmam marad arra, hogy szépen felöltözzek.

– Nagyon szép a haja, lágy és fényes. Sokat foglalkozik vele?

Radvánszka Renikéhez járok Komáromban, nagyon ügyesen fest. A hosszával pedig nincs gondom, hiszen soha nem nő meg. Egyébként is egész nap hajpántot viselek. Pakolásnak a LINK-D szérumot használom, mindenkinek forrón ajánlom. Mosás után 5 percre kell felvinni, és csak úgy omlik a haj.

Azt, hogy a szépség kemény munka, először Helena Rubinstein fogalmazta meg. A krakkói lány 1896-ban hajózott át Ausztráliába, mert nem akart férjhez menni szülei kiszemeltjéhez, egy idős férfihoz. A naptól cserzett ausztrál nők elájultak hibátlan fehér bőrétől, ezért elkezdte nekik árulni a magával hozott arckrémeket.

– Milyen az esti és reggeli rutinja?

– Szeretek új dolgokat kipróbálni. Hiába világhírű egy krém, nem biztos, hogy jól reagál rá a bőr. Nemrég Krakkóban jártam zarándokúton, és ott találkoztam Helena Rubinstein termékeivel. Tudvalevőleg a lengyel származású Rubinstein volt a kozmetikai ipar első női császára. Krémjei nem olcsók, viszont hatásosak. Ő mondta azt, hogy: „Nincsen csúnya nő, csak lusta!” Pont most rendeltem tőle BB krémet, alapozót és palettákat is. Általában mi, nők nem vagyunk hűségesek egy termékcsaládhoz, ám én azért próbálkozom. Közben rájöttem, hogy a bőrömnek szüksége van kis csillogásra, mert száraz, és Rubinsteinnek van egy krémes állagú highlightere... Picit teszek belőle az arccsontomra, és szép, üde fényt ad az arcomnak.

– Hogy jött rá erre a trükkre?

– Figyelem az embereket. Sok szép nő futkározik a világban, és figyelem a sminkeseket is. A YouTube-on sok videót megnézek, a satírozást még csak tanulom, nem egyszerű, mert mindenkinek más a szemformája. Ma azt látom a nők arcán, hogy ragyognak: és ezt a highlighter, a fényesítő tudja csak biztosítani.

– Hogyan őrzi meg a rugalmasságát?

– Kihagytam egy év tornát, de nem szabad: a torna feszesít. Szeretnék kicsit lefogyni, de a korom nem engedi, mindig ugyanannyit mutat a mérleg. Viszont, ha tornázom, akkor szép formásak lesznek a karjaim és minden más testrészem. Nemrég rákaptam az Astanga jógára. Van egy kiváló hölgy, Nagy Viktória, akivel áttornáztatjuk az egész testemet, a legbelsőbb pici izmokig. Ahhoz, hogy szép tartásunk legyen, a belső izmokat kell megerősíteni. Sajnos, az ízületek nyújtás nélkül lerövidülnek, ám a jóga sokat segít. Amikor jön egy kifordulós póz, én is nyögök, de megéri, mert minden óra után szárnyalok. Mindig hálás vagyok a gondviselésnek, hogy ilyennek teremtett, amilyen vagyok. Mindig tudtam, hogy hol és hogyan kell megjelenni, s ez nagyon fontos.

– Hogyan készült a smink, amellyel a fotózásra érkezett?

– Az alfa és ómega az arctisztítás: nem szabad kihagyni. Hiába a csúcskrém, ha nem tisztítjuk meg az arcunkat, nem tudnak bejutni az értékes hatóanyagok. Van a Nu Skinnek egy jó kis arctisztítója, gyönyörűen eltávolítja az elhalt hámsejteket. Utána jöhet az alapozás: sajnos, nehéz jó alapozóra lelni. Most Lancôme-ot használok, alkalmas, mert több óra után sem zsírosodik be a bőröm, és nem kell rá púder. Nyáron púderpapírt hordok magamnál, és ha melegem van, akkor, végigpaskolom vele az arcomat. Az alapozó után felviszem a szemhéjbázist: ez arra jó, hogy a felvitt festék ne kenődjön el. Az Urban Decay palettáját használom, jól pigmentált palettáik vannak. Mivel tetovált a szemöldököm, ezért csak óvatosan satírozok. Nemrég rátaláltam egy Revolution szempillabázisra, mikor felviszem, fehér, de besűríti a pilláimat, majd jön a kedvenc Chanel szempillaspirálom: gyönyörű és dús pilláim lesznek tőle. Már évek óta ugyanazt használom. Utána jön a kontúrozás. Kontúrozó rúzst használok, mert szépen kiemeli a vonalakat. Szeretem a piros rúzsokat is. A piros rúzstól fehérebbnek tűnik a fog, de ügyelni kell a hozzánk illő árnyalatra. Az enyém most a Pupából van, és nem piros: a sminkemhez most ez jobban áll. Az ajakceruzám a Diortól. Szeretem élesen meghúzni a kontúrt. Keresem az újdonságokat, és ha nekem nem válik be, szétosztogatom. Mindenkinek más a jó, próbálgatni kell, talán ez a titok.

rozi.jpg
Molnár Rozália soha nem adta fel, a nehézségeit mindig megoldotta, s ma nem csupán százszázalékos feleség, anya, nagymama, hanem művésznő is.

– Mennyi idő alatt készül el egy ilyen smink?

– Hajmosással, zuhanyozással és a sminkkel együtt én hamarább kész vagyok, mint a férjem a borotválkozással. A kevesebb több. Nagyon szeretem a Pupa BB krémjét: hétköznap csak azt használom. Főleg nyáron, mert a napocska kihozza a szeplőimet, ez meg valahogy érdekesre stilizálja az arcomat. Egy kis kontúr, egy kis pír, és már készen is vagyok.

– Kitől tanult meg sminkelni?

– Fiatal korom óta nagyon szeretem magam festeni. Van bennem egy egészséges hiúság, szeretek nő lenni. Mikor még tanítottam, mindig csinosan kisminkeltem magam, és mindig megdicsértek. Mióta szabadúszóként otthon dolgozom, nem festem ki magam, csak ha elmegyek otthonról.

– Milyen kozmetikai kezelésekre jár?

– Mezoterápiára: mindenkinek szívből ajánlom, mert beindítja a kollagéntermelést. Ahol vékonyabb a bőr, ott érzékeny: ámde gyönyörűvé varázsolja az arcomat, a nyakamat és a dekoltázsomat. A kozmetikusom kis görgetővel kezdte, viszont most már vannak mezoterápiás tollai. Ez az iparág is rohamosan fejlődik. Érdekes, hogy csak akkor fáj mikor fáradt vagyok, amúgy nem érzem, hogy dolgoznak az arcomon. Havonta egyszer megyek: a kozmetikusom nagyon aranyos, mindig ír egy sms-t, mert ő tudja, mire van szüksége a bőrömnek. Sajnos, az évek telnek és a napfényt is szeretem, arról nem vagyok hajlandó lemondani. Színt ad, feltölt és energetizál. Nekem nagyon fontos a D-vitamin!

A highlightert kontúrozásnál használjuk. Amit az arcunkon háttérbe szeretnénk szorítani, oda sötétebb színt viszünk fel, amit meg ki szeretnénk emelni, oda világosat – ez a highlighter. Törekedjünk arra, hogy valóban az árnyékokat adjuk vissza az arcnak (sima alapozóval csak egy „lárvafejet” kapunk, ezért fontos a kontúrozás).

– Fényvédőt használ?

– Nem. Egyébként a sminktermékeim néhány százalékban tartalmaznak fényvédőt. Tudom, hogy kéne, de engem a napocska éltet. Testápolóként Indulonát használok, azt vallom, hogy az a leghatásosabb a száraz bőrre. Mindig azt mondom, hogy nekem természetes fényvédelmem van. Áprilisban már javában ültetem a virágokat a kertben, közben kivetkőzöm bikinire, szoktatom a bőrömet a naphoz: és mire betoppan a nyár az erős sugarakkal, én már védett vagyok. Mikor tengerhez utazunk, csak 30 faktoros krémet használok, másként nem lenne értelme a napozásnak.

– Használ kozmetikai eszközöket?

– Igen, a rózsakvarc Gua Sha masszázseszközt. A japán nők szépségének a titka ez a kis lapátka. A Gua Sha amúgy egy ősi kínai módszer, amely a meridiánrendszer-masszázson alapul. A meridiánok az arcunkat behálózó képzeletbeli vonalak. Igazából ez egy mechanikai ingerlés, melynek hatására a meridiánokban fokozódik az energiaáramlás, aktiválódik a vér- és nyirokkeringés. A hölgyeknek, akik nem szeretnek kozmetikushoz járni, azoknak kiváltképp ajánlom, otthoni leveseskanállal is végig lehet menni az arcon: vérbőséget okoz, kipirosodik a bőr, de ez jót jelent. Bejelentkeztem tanfolyamra is, de aztán jöttek velem szembe a YouTube-on a Gua Sha videók: és akkor gondoltam, hogy a kurzust végezzék el a kozmetikusok. Én csak a saját örömömre csinálom.

– A fogápolás Önnél mit takar?

– Évente négyszer járok higiéniás kezelésre, és Hédikéhez járok fájdalommentes fogfehérítésre. Olyan fogfehérítésem is volt már, hogy fájdalomcsillapítón éltem, annyira fájt. Ám Hédike nagyon ügyesen elvégzi: Zsidó Hédike fogorvos, mellette arctornát oktat, érett, de gyönyörű nő! Az arca a mestersége címere. Együtt jártunk fitneszbe, de neki abba kellett hagynia, mert beremegett tőle a keze. (A súlyzózás ugyanis hatással van az idegekre is, ezt kevesen tudják. Minden kihat mindenre!) Fél évig jártam arctornára, de végül feladtam, maradt az online óra. Ha ugyanis kihagysz két hetet, már leenged az arcod. A jelszó itt is a rendszeresség. Nekem kisgyermekem van, ott a férjem, jön a harmadik unokám, rengeteg mindent csinálok, viszem-hozom az unokákat. Sajnos, nincs időm mindenre. A fiam 31 éves, a lányom 27, a legkisebb fiam pedig 11 – mellettük van két unokám, egy 2 éves, egy 5 éves, és most jön a harmadik. Sosem unatkozom. A gyerekek energiát adnak, boldogsághormonokat, csillog a szemem, mikor rájuk nézek.

– Milyen érzés kései anyukának lenni?

– A kisfiam hetedikben belép egy bentlakásos gimnáziumba, Esztergomba. Ez egy ferences fiúgimnázium, ahonnan havonta csak három napra jöhet majd haza. A késői gyerekek érdekes gyerekek: néha nagyon intelligensek és nagy harcosok. A két nagy gyerekemet simán felneveltem, de vele sokszor nem tudok mit kezdeni. Pap szeretne lenni, rengeteget olvas, mindent tud a pápákról, a szentekről. Ő most már lassan nem lesz otthon.

„Nincsen csúnya nő, csak lusta!”

– Milyen szépségrecepteket adna az érett nőknek?

– Az én szépségem a mély hitemmel egy egész. Azt tartom, hogy mindennap kihívások vannak az életünkben. Mikor felbosszant a férjem, ma már hagyok magamnak kis időt a válaszra. A házisárkány-válasz a legrosszabb opció. Gondolkodom kicsit a válaszon, aztán vagy elengedem, ami történt, vagy leülünk, és megbeszéljük. Próbálok megmaradni a szeretetben. Szabadidőmben olvasok, és a barátaimmal vagyok. Általában a Kossuth vagy a Mária rádiót hallgatom: a hírolvasásnál pedig jöhet egy kis retró zene. Fontos, hogy tudjuk, milyen információkat engedünk be a világunkba, mi az, ami táplál. Mára azt is megtanultam, hogy nem lehet mindenkit megmenteni. Ha valaki nem változik, inkább oda teszem a szeretetemet, ahova az kérettetik.

– Milyen trükköket alkalmaz a mindennapjai során?

– A mosolyt. Tudatosan mosolyra állítom az arcomat. Az emberek arca már szinte leesik a sok stressztől, pedig olyan szép, ha valaki mosolyog! Arra tanítom a gyermekeimet is, hogy este mindig beszéljük meg magunkkal, hogy miért is vagyunk hálásak. Ilyenkor jövünk rá arra, hogy rengeteg mindenért. Már az is boldogság, ha nekem van egy picike, és abból tudok másnak is adni. Úgy gondolom, hogy mély hittel és szeretettel lehet szépülni! Ne akarjuk egymást kopírozni, ha az egyiknek szép hosszú haja van, akkor ne akarjak én is ugyanolyat, mint az övé. Mindenki máshogy szép. Sajnos, nagyon hiúak tudnak lenni a hölgyek, nem tudják egymást elismerni, megdicsérni.
Mi is az irigység? A más örömén érzett fájdalom. Februárban voltam egy bálban, ahova minden évben eljárunk. Már nem olyan szigorú a báli etikett, láttam másokat is koktélruhában, gondoltam egyet, s idén én is azt vettem fel, nem nagyestélyit. Kontyot sem csináltattam, csak beszárítattam a hajam. Többen végigmértek, hogy miért nem vagyok estélyiben, mire azt válaszoltam: Én most így fogom jól érezni magamat! Mert a jelszó nem csupán az, hogy el kell fogadni saját magunkat, de el kell tudni fogadni a másik nőt is. Combfixet is vettem, és örültem annak, hogy 52 évesen még ilyen jól tudok kinézni. Az irigy tekintetekkel nem foglalkoztam, hisz aki irigy, annak én sehogy sem tudok jó lenni, koktélruhában se, nagyestélyiben meg pláne. Aki zúgolódik és mindent megszól, az gyorsan megöregszik.

– Mi a véleménye, miért nem tudunk örülni az élet apró örömeinek?

– Rengetegen érzik magukat sztárnak, felülhelyezkednek, ha kicsit kiválhatnak a tömegből. Éppen ezt nem szabad. A férjem jól menő vállalkozó, mindenem megvan, amit szeretnék, de nem felejtem el, hogy honnan jöttem. És ha kell, akkor máson jó szívvel segítek. Semmi nem múlja felüla jó beszélgetéseket. Már az is örömmel tölt el, ha úgy megyek haza, hogy meghallgattak. Mert rengeteg olyan ember van, akit nem hallgatnak meg.

cuccok.jpg
Már nem olyan szigorú a báli etikett, láttam másokat is koktélruhában, gondoltam egyet, s idén én is azt vettem fel, nem nagyestélyit. Kontyot sem csináltattam, csak beszárítattam a hajam. Többen végigmértek, hogy miért nem vagyok estélyiben, mire azt válaszoltam: Én most így fogom jól érezni magamat!

– Egyszer élünk, ezért száz százalékosan kell élni. Ön is ezt vallja?

– A fiam 31 éves, és ki van varrva a teste. Nagyon félt, hogy mit fogok hozzá szólni, még kávézni is elvitt, s egy mély beszélgetés közepette jelentette be, hogy kivarratta magát. Az én válaszom pedig annyi volt, hogy „Milyen szép!”. Ledermedt, azonnal hívta a húgát, Pannikát: Nem hiszed el, mit mondott anya! Tetszik neki a tetkóm. Erre én, az anyuci, gondoltam egyet, és én is csináltattam magamnak egy tetkót. Intim helyen van, nem látja senki. Most már elmúltam ötvenéves, kevesebb van előre, mint hátra. Miért ne próbálhatnám ki?

– Sok nő azt gondolja, hogy 40 éves kor után már nincs is élet.

– Én úgy vagyok vele, hogy amit az élet elém rak, azt nem fogom kihagyni, ki fogom próbálni. Mint a tetkót vagy a kutyát.Sajnos, még ma is vannak női dolgok, amelyekről nem illik beszélni. Ilyen például a klimax. Néha olyan hőhullámaim vannak, hogy majd elájulok, de most például nem, mert jól érzem magam. De majd jön egy stresszhelyzet, utána a hőhullám, lehűtöm magam és megyek is tovább. Milyen jó lenne, ha a nők kevesebbet szégyenkeznének! Miért nem tudunk egymás barátnői lenni, megosztani egymással, hogy mi történik velünk? Így nem tudunk sem magunkon, sem a lányainkon segíteni. A klimaxban a nők zöme elhízik hasra, jönnek a betegségek, mert már nem védenek a hormonok, nincs már szex, mert nem kívánják. Pedig a szex fontos, még 50 év felett is. A jó kinézet, az önbizalom egy egészséges nő életének a sarkköve.
Dolgozzunk kicsit érte! Én még késő este is almát és céklát reszelek másnap reggelre kis dióval, vagy tornázom egyet, és máris jobban érzem magam. Szeretek korán felkelni, elindítom a napot, nyugodtan kávézok, imádkozom, olvasgatok. Ja, és almaecetes vizet iszom: természetes antibiotikum. Este megfőzöm magamnak a zöld teát, abba megy reggel egy fél citrom és egy kanál almaecet. Félliteres üvegekbe töltöm, s viszem magammal, ahova megyek. Odafigyelek a vízbevitelre is. Ebédre rengeteg tepsis zöldséget készítek. Paprika, répa, karfiol, gomba, karalábé, erre kis olívaolaj, mellé natúr csibemell vagy hal. A férjem is így fogyott le most a télen. Igyekszem kihagyni a cukrokat. Rengeteg középkorú nő nem tudja, hogy inzulinrezisztens. A lányommal mindig szenvedtünk, hogy husis. Nemrég eljutottunk egy magyarországi endokrinológushoz, aki végül megállapította, mi a baj.

A highlightert az arc legmagasabb pontjain alkalmazzuk, a szemöldökcsonton, a szem belső sarkában, a homlok közepén, az orr vonalán, az áll közepén, az arccsont felső részén stb. A highlighternek vannak fényes, sőt csillámos változatai is. A legbiztosabb választás a selymes, gyöngyházárnyalatok.

– Említette a zarándoklatot. Ezek szerint útnak indult?

– Hallottam a Mária rádióban, hogy készül egy csapat Csíksomlyóra gyalogos zarándoklatra. Magamban azt gondoltam: erre én is képes vagyok... És nekem pont azért kellett elmennem, hogy rájöjjek: nem vagyok rá alkalmas. Öt hét gyaloglás állt előttünk, Bujákról indultunk, Csíksomlyóra mentünk. Egy hétig esett az eső, közben feltörte a lábamat a vizes bakancs. Zarándoklat közben is lehetett csatlakozni, de ki is lehetett válni. Volt, akivel csak egy hetet mentünk, voltak, akik végig bírták. Amikor megérkeztünk Máriapócsra, új zarándokok csatlakoztak hozzánk, teli életerővel. Én pedig elkezdtem gondolkozni, hogyan fogok átmenni Nagykárolyba, ami innen 30 kilométerre van... Tudtam, hogy sehogy. Autóval nem akartam menni, annak már nem lett volna értelme. Felhívtam a férjemet, és hazamentem. A család boldog volt, hogy végre otthon vagyok. A zarándoklásom után csendes napokat éltem meg otthon. Kudarcot vallottam, kitűztem egy célt, és nem tudtam elérni. Aztán egyszer ültem az autóban, szólt a Mária rádió, és éppen azt mondták: ha nem bírjuk a terhet, miért akarjuk minden áron cipelni? Merjük alázattal letenni. Akkor megköszöntem az Úrnak, hogy gondoskodott rólam, hogy ezt hallhattam.
Tudni kell feladni is! S akkor elhatároztam, hogy még visszamegyek, s visszafelé becsatlakozom. Autóval mentem és a férjemmel. Eszméletlenül szakadt az eső. Olyan sárban kapaszkodtunk fel Csíksomlyón a nyeregbe, hogy nem láttunk semmit. Fent álltam, és akkor jött a gondolat: mit keresek én itt? „Menj haza, itt a férjed, jobb lesz, ha vele hazamész.” Ám mikor a Szentatya megjött, felszállt a köd, és kisütött a nap. Elkezdődött a szépséges szentmise! Olyan hihetetlen boldogságot éltünk át, hogy zokogni kezdtünk, olyan kegyelmeket kaptunk, hogy az leírhatatlan. És tudtam, hogy igenis itt a helyem. Elhatároztam, hogy gyalog teszem meg az utat visszafelé. Mások ebbe lefogynak, de én az egy hét alatt öt kilót szedtem fel, a gyaloglástól megizmosodtam. Olyan terülj-terülj asztalkámmal fogadtak mindenhol, hogy annak nem lehetett ellenállni. A szervezetem pedig raktározó üzemmódra kapcsolt. A monoton gyaloglás megtöri a testet, ezért kell hozzá bot, ami a keringést gyönyörűen karbantartja: ha lógnak a kezek, nem tud áramlani a vér. Testileg szétesve tértem haza, de sebaj, mert Isten egyetlen sátra alatt voltam, és csodálatos kegyelmeket élhettem meg.

– Bevállalná még egyszer?

– Nem. De pontosan ezért kell mindent kipróbálni. Próba közben ismerjük meg magunkat.

Darnay Krisztina

 

Kapcsolódó írásunk: Sminkben a két Eszter

web-bannerek-hirlevel-01_2.jpg

Új Nő csapata
Galéria