Molnár Rozi (55, Komárom) egy nagybetűs NŐ, aki – változókor ide vagy oda – nem akarja elveszíteni önmagát. „Szeretem a nőiességemet táplálni” – mondja. Nála is megjelent a hasi zsír, mert senkit nem kímélnek a változókori testi változások. Ám Rozi azonnal váltott, keresni kezdte a választ a kihívásra. Ő az az ember, aki példát mutathat vagy motivációt nyújthat nekünk, fiatalabbaknak is a jövőnkre nézve. A változókori diétákról beszélgetünk vele.

Molnár Rozália üvegművész 50. születésnapján a címlapunkon szerepelt. Léván született, évekig pedagógusként dolgozott. Három gyermeke van. Alkotásaival kiállításokon is szerepel.

molnar-rozi-kezdo.jpg

Az az igazság, hogy nincsenek csodák. Nem tudjuk elkerülni, hogy a hasi zsír ne rakódjon ránk a menopauza idején. A hízás oka ugyanis a petefészekben keresendő. Az itt termelődő ösztradiol csak a változókorig van velünk. S mikor a változókorban kifogyunk belőle, belép a képbe az ösztron. De ezt a hormont már a zsírsejtjeink választják ki. Az okosok úgy magyarázzák, hogy a testünk ilyenkor azt mondja: „A petefészkeid már fáradtak, de adunk egy kis pluszzsírt a derekadra, most majd az fog neked ösztrogént termelni. Ez segíteni fogja a túlélésedet, csak éppen kis túlsúly rakódik majd rád. Ám több is veszett Mohácsnál, fő, hogy tovább tudsz menni. Ám mi, nők nem akarunk meghízni, kapkodunk is fűhöz-fához. Rozi sem tett másként. De ő bátor is volt: mert a menopauzáról beszélni, ami még mindig tabu.

– Pedig csak akkor lesz változás, ha beszélünk a változókorról! – kezdi Rozi. – Ha hallatjuk a hangunkat, s egyre többen, akkor lehet, hogy a női egészséggel kapcsolatos kutatásokra is több pénzt fordítanak majd.

– Egész életében ilyen tudatosan élt? Vagy ez csak később jött?

– Vékonyka kislány voltam. Tízéves koromban felfedezték, hogy ügyes sportoló vagyok. Tizennyolc évesen pedig már szlovákiai válogatott röplabdázó voltam, de akkor már karakteres kiállásom volt. Kamaszkoromban bosszankodtam is, hogy én miért nem lehetek olyan gizda, mint a többi lány. Ez a gondolat befészkelte magát az agyamba, s végigkísérte az egész életemet.

– Facebook-oldalán nem titkolja, hogy nem mond nemet a diétákra. Mindig is harcolnia kellett a kilókkal?

– Próbálkoztam ezzel-azzal, és bevallom, nem mindig jártam sikerrel. Nagyon szeretek jóízűeket enni, szeretem az édeset, a sajtokat, a kenyeret. Mindenevő vagyok. Ám mikor elkezdünk egy rendszert követni (s minden diéta rendszert kíván), mindig megszabják, hogy mit, mikor, mivel és hogyan fogyaszthatunk. Ezzel együtt én igyekszem változatosan táplálkozni. Legyen meg az elegendő fehérjebevitel, de a cukor is – itt főleg a gyümölcscukorra gondolok, ami egészségesebb, mint a fehér cukor. Félnek tőle a nők, mint a tűztől: pedig az adja az energiát az élethez. Amióta berobbant a világháló, minden egyszerűbb, mert ott  fellelhetjük  a  szükséges információkat. Egyébként sorozatgyűjteményem van mindenféle diétáról, ami a világon megjelent.

„A fotóállványom a barátom. Ráteszem a mobilom, és fotókat készítek magamról. Múltkor például szalmabáláknál fotózkodtam: fantasztikus képek készültek...”

– És van csodaszer? Melyik diéta volt eddig a legsikeresebb?

– Csodaszer nincs. Ami a legjobban bevált, az az időszakos böjt. Azóta szebb a bőrképem, és energikusabb is vagyok. Én szabom meg saját magamnak, hogy milyen időablakban étkezem, és hány órán keresztül hagyom a szervezetemet gyógyulni. Hiszen ha nem kap állandóan feladatot, akkor oda tud figyelni a problémás gócpontokra.

– Ez konkrétan mit jelent? Hogy képzeljük el a böjtölést?

– A nap 16 órájában tartok teljes böjtöt, a fennmaradó 8 órában étkezem. A 8 órás időablakot érdemes a nap közepére időzíteni, például 10 és 18 óra közé. A 8 órát napi háromszori étkezésre osztom szét – sokan beleesnek abba a hibába, hogy a nyolc órát szinte végigeszik. A folyamatos evés miatt a szervezet állandó munkára van kényszerítve, s nem tud a tartalékokhoz nyúlni. Második szabály, hogy jól kell lakatni a szervezetet.

– Mivel érdemes jóllakatni a szervezetet?

– Jó a napot rosttal kezdeni, tehát valami zöldséggel, s akkor nem lesznek állandó falási rohamaink. A reggeli salátába mehet zöldsaláta, rukkola, avokádó, paradicsom, csírák: én mindent beleszelek, amit otthon találok, aztán olívaolajjal meglocsolom, esetleg almaecettel. Majd délben következhet a főtt étel, nyugodtan fogyaszthatunk tésztát, burgonyát, vagy amire épp gusztusunk van. A vége legyen egy egészséges desszert, például túrókrém vagy joghurt házi dzsemmel. Tehát első a rost, utána a fehérje és legvégén a cukor. Nem szabad cukorral kezdeni, mert azt nehezebben dolgozza fel a szervezet. A citromos víz sem jó, hiszen abban gyümölcscukor van. A legjobb a sima víz, az üres kávé vagy tea, esetleg gyógynövény-, kamilla-, menta- vagy zöld tea. Ami fontos, hogy nem szabad egyszerre sokat enni, mindig kis adagokat fogyasszunk.

minden_reggel_ujno.sk.png

– A fő elveket már tudjuk is. De hogyan tanult meg ellentmondani a finomságoknak?

– Minden fejben dől el. Ha lángost kívánok, akkor másnapra csak egyórás evési ablakot tervezek be. Persze mindenkinek más a jó! Számomra ez a módszer az üdvözítő, mert látom az eredményét.

– Ez mit jelent? Naponta méredzkedik?

– Fotózom magam – s a képek motiválnak. A pózok ugyanazok: jól mutatják, hol feszül a nadrág. Tavaly karácsonyra például jól felszedtem. Meleg nyári estéken könnyű volt a prosecco, én pedig sodródtam az árral. Tavasszal aztán megálljt parancsoltam a dőzsölésnek. A nagy válságot az én életemben is (mint minden nő életében) a hasi zsír megjelenése jelentette. Későn, 41 évesen szültem a harmadik gyermekemet, de ez jót tett a hormonháztartásomnak. 48 éves koromban kezdődtek aztán a hangulatingadozások, alig ettem, már napi kétszer tornáztam, de hiába. Beköszöntött a menopauza.

– Ha már a tornánál tartunk, milyen edzést végzett?

– Mivel aktív sportolói múltam van, az ízületeim elhasználódtak, vigyázni kell a térdemre is. Fitneszbe kezdtem hát járni, harcot indítottam az izomvesztés ellen.

– Jelenleg is tartja magát a napi kétszeri edzéshez?

– Töredelmesen bevallom, nem tornázom folyamatosan. A jógát viszont szeretem, nyáron is voltam jógatáborban. A jóga enyhíti a merevséget, csökkenti a stresszt – kisimítja a lelkünket. Az antigravitációs jógánál plafonra erősített hintát használunk, és a segítségével erősítő és nyújtó gyakorlatokat végzünk. Ahogy lebegünk azokban a kendőkben, biztonságosan bele tudunk menni egy jógapózba. A hammockban fejjel lefelé lógni felszabadító érzés. Az a jó, mikor az ember megkeresi a neki való edzésformákat: ám vigyázat, nem egy életre választunk, mert egyszer ez esik jól, máskor a séta. Én például minden nap több mint 10 ezer lépést teszek meg. Van három kutyánk, akiknek szükségük van a mozgásra. A Duna mellett élünk, sokszor már hajnalban úton vagyunk, a napfelkeltét szeretem a legjobban. A táj csendes, még csak készülődik a reggel: van idő elmélkedni, imádkozni. A harmadik csodaszerem a maderoterápia. Itt faeszközöket használnak a cellulit lebontására és a test formálására, valamint a nyirokrendszer támogatására. Az ismétlődő mozdulatok kiürítik a zsírt, a méreganyagokat és a felesleges vizet a szervezetből (én ugyanis könnyen vizesedem). Kész csoda ez a masszázs!

– Apropó, víz. Azt mondják, a kávé dehidratál, ezért nem jó. Arról le tudott mondani?

– Elárulok egy titkot: minden reggelemet golyóálló kávéval indítom. A golyóálló kávét az amerikai Dave Asprey fejlesztette ki, aki szerint a több vaj a boldog élet titka. 140 kilót nyomott, hiába edzett, a végén már a tibeti kolostorokban kereste a megoldást, ahol végül kapott egy csésze jakvajas teát. Kiderült, hogy ez a hegymászók energiaitala: növeli a koncentrációt, valamint energiát ad. Asprey állítólag öt évig dolgozott a kávéreceptjén, mert ő tea helyett kávét használt. Ez az én mentőövem. A golyóálló kávéval mostanában délig kibírom – mindent megad, amire a szervezetemnek szüksége van. Aki nem szereti a kávét, az fekete teával is kipróbálhatja. Ugyanúgy tegyen bele a vajat és kollagént: isteni!

A golyóálló kávé hozzávalói: kávészűrő, klasszikus török kávé, turmixgép, vaj! Először lefőzök egy kupak kávét, majd leforrázom és leszűröm. Beleöntöm a turmixgépbe, szelek mellé egy kocka igazi vajat, s a végén hozzáadok egy kis kollagént az ízületekért és a szép bőrért. Ez egy csodaital, mert van benne zsír, a kollagén kiváló fehérje, a kávé pedig energetizál.

– Ezen kívül van még valami varázsszere?

– Az időszakos böjt a puffadásomat is megoldotta. Megtanultam, hogy nem kell a tányérról az utolsó falatot is villára tűzni, az ott maradhat. Nálam nincs tiltólistás étel, kalóriaszámlálás, inkább behúzom a féket. Nemrég kitaláltam egy új ételt: tojásfehérjét kiverek sóval, kiterítem, mint egy pizzát, tonhalat vagy apróra szelt csibemellet szórok a tetejére, majd jöhet egy kis ketchup és sok-sok zöldség. A tojásfehérje úgy viselkedik, mint a tészta.

– A nők zömének a legnagyobb gondja az, hogy a családnak külön kell főzni, mert a táplálóbb ételeket igénylik. Ön is külön főz?

– Amióta a második férjemmel élek – ennek 18 éve –, azóta minden nap főzök. Mivel a fiunk elkerült Esztergomba, a bentlakásos ferences fiúgimnáziumba, már csak ketten ülünk az asztalnál. Néha elmegyünk étterembe is, az adagokat felezzük, harmadoljuk – a kevesebb több. A süteményekbe pedig rizscukrot vagy nádcukrot teszek. Vagy összeturmixolok egy banánt, azzal is lehet ízesíteni.

– Amikor épp böjtöl, és elmennek egy étterembe, akkor mit rendel?

– Általában már előtte jóllakom, mint a régimódi regényekben a jólnevelt úrilányok. Arra is mindig ügyelek, hogy ne éhkoppra menjek vásárolni – s ha mégis, akkor az egyik kedvencemet veszem, a párizsi salátát, és jöhet mellé a friss, ropogós pékáru. S ha elmegyünk nyaralni, akkor nyaralunk. Hiszem, hogy néha ez is kijár. Sosem állok rá a mérlegre, mert az csak szorongást okoz. Nekem elég, ha belenézek a tükörbe vagy a telefonom képgalériájába.

– A másik terület, amelyik csorbát szenved a változókor során, a nőiségünk. Ön hogyan táplálja a nőiességét?

– Amíg élek, szeretnék nő maradni! (Nevet.) Mondtam is a gyerekeimnek, hogy én soha nem leszek palacsintasütögetős nagymama. Persze csak átvitt értelemben, hiszen már négy unokám van, s palacsintát is sütök. Úgy gondolom, hogy a nőiességnek nincsen plafonja, hiszen egy 70 éves nő is lehet attraktív. Az édesanyám most 80 éves. Amikor elvittem kozmetikushoz, tiltakozott – de csak addig, míg meg nem látta magát a tükörben. Büszke vagyok rá, hogy példát mutat az unokáinak.

molnar-rozi-1.jpg
,,A lányok sokszor félénkek. Gyerekkoromban például nem mertem a mamám szemébe nézni. Ma már nem félek megszólalni mások előtt, de nem volt mindig így. Határozottságra tanítom a lányomat is, aki már 30 éves, de sosem késő."

– Barna a bőre most, ősszel is. Nem fél a napozástól?

– Nagyon szeretem a napot: a napsugár az én életelixírem. Már tavasszal szoktatom a bőröm a naphoz. Az arcbőröm harmincas fényvédővel kenem, mert az arcom is szereti a napsugarat. Komáromban Csekes doktor úrnak van egy jó anyajegyvizsgáló gépje, minden évben elmegyek hozzá.

– A haját és a bőrét mivel ápolja?

– Nagy híve vagyok a jó minőségű vitaminoknak. Például a magyar GAL márkának van egy multivitaminja, ami annyira jó, hogy majd kicsattanok tőle. Jó a hajra, bőrre, körömre. Van egy ciklusbarát progeszteronkrémem: alkarra, alhasra kenem. Szedtem ösztrogént, pár évig jó is volt, majd jöttek a hormoningadozások, ezért abbahagytam. Vigyázni kell a mesterséges hormonokkal, mert sokaknál cisztákat, vérzéseket okozhatnak. Ezért mostanában a természetes progeszterontermékek híve vagyok, melyek ösztrogénjellegű növényi kivonatokat tartalmaznak. Szeretem a levendula-illóolajat is, cseppentek kettőt, és már tisztul is az elmém, jobban tudok aludni. Jó hatással van rám a napi 5 perces meditáció is. Bemegyek a szobába, lefekszem az ágyra, kiegyenesítem a végtagjaimat, hogy ne legyenek keresztben, és figyelem a légzésemet. Beengedem a fényt, megnyitom a lelkem. Az elmondottak alapján mindig a kellemes érzéseket keresi.

– Mit ajánlana a többi hölgynek, miként követhetik Önt?

– Az én tanácsom annyi, hogy szeressük magunkat. Ha spinningedzésre megyek, utána mindig nagy mosollyal térek haza: „De jó volt!” Pedig rettenetesen nehéz elindulni... Nehéz, mert sokszor fáradtak vagyunk munka után, de nem szabad feladni.

– Ön keresztény ember. Mennyire nyitott a világra?

– Hiszek egy Istenben, hiszek Jézus Krisztusban, jártam Jeruzsálemben. Mindnyájan ugyanazt az Istent imádjunk, csak más kultúrákban élünk. És nincs ebben semmi rossz, a lényeg, hogy legyél emberséges. Sokat imádkozom, és mindenkinek a teremtőjéhez imádkozom. Én a Jóistentől kaptam az első leheletem, és neki is fogom visszaadni az utolsót. Tudom, mikor vagyok bűnös, azt meg is vallom, viszont sok jót is próbálok tenni, segítek például a rászorulókon.

Mikor este lefekszem, mindig átgondolom a napom; és sokszor rácsodálkozom, hogy mennyi jó is beleférhet egy napba. Igyekszem kizárni a negatív érzéseket, jelképesen húzok magam köré egy burkot. Már nem hagyom, hogy mindenki beleszóljon az életembe. Annyira jól tud esni, hogy el tudom dönteni, mi is az én utam.

– Miből meríti az önbizalmát?

– Néha felveszek egy csinos ruhát, az sokat dob az önbizalmamon. Mert a külső is fontos, a testjáték. A középkorú nők elfelejtik a jelszót, hogy „villantsál”. Pedig örökké játszani kell! A szépségért harcolni kell. Én harcolok azért, hogy szexi legyek és elégedett. Nem félek a munkától sem, rengeteget bírok dolgozni. Ilyen voltam fiatalabb koromban is, a szüleimtől azt láttam, hogy szorgalmasnak kell lenni. A férjem látja, hogy más férfiak is megnéznek – de azt is tudja, hogy én csak az övé vagyok. Változókorban elkövetkezik a szexuális étvágytalanság. Én azt vallom, küzdeni kell ellene! Az elején nehezebb, de segít, ha hagyjuk magunkat belebillenteni a szituációba. A szexus egy energiabomba.

– A férje mit szeret Önben?

– A férjem azt szereti, hogy egy kicsit harcos is vagyok. Például sok olyan nő van, akinek nem lehet magánvéleménye, minden kérdést a férje válaszol meg helyette. Na én ilyen férfi mellől biztosan pakolnék, fognám a három kutyámat! Az első házasságomban rettentő féltékeny volt a férjem, de a végén szépen váltunk el, született két gyönyörű, értelmes gyerekünk. Nem sajnálok semmit sem!

Az agyra is hat

A nők mindig tovább éltek, mint a férfiak – ez a különbség azonban egyre kisebb. Ez azzal is magyarázható, hogy már a nők is isznak alkoholt és dohányoznak, ami csökkentheti a várható élettartamukat. Ma az összes Alzheimer-beteg kétharmada nő. Régen a válasz arra, hogy ez miért van így, az volt, hogy a nők tovább élnek, és az Alzheimer-kór az időskor betegsége. Ez azonban így nem igaz.

molnar-rozi-2.jpg

Ma már tudjuk, hogy a női agy másként öregszik, mint a férfié, s a változókor ebben kulcsszerepet játszik. Sok minden történik a női aggyal 40 és 60 év között, miközben a férfiak agya nem változik ennyit. Először is: a petefészkeink – csakúgy, mint az agyunk – a neuroendokrin rendszer (vagyis az idegrendszer és hormonjaink együttesének) a részei. Az agyunk mindennap kommunikál a petefészkeinkkel és fordítva. S ha egészséges az agyunk, akkor egészséges a petefészkünk is – és fordítva.

Női hormonjaink (például az ösztrogén) nem csak a szaporodásban játszanak szerepet – az agyat is befolyásolják. Ezért a szaporítószerveinkkel folytatott „beszélgetés” fontos az agy egészsége szempontjából. A férfiakban több a tesztoszteron, a nőkben az ösztrogén. Ám a férfiak tesztoszteronja csak életük vége felé fogy el, bezzeg a nők ösztrogénje – az már a változókor elején elkezd csökkenni. (Ezt a hőhullámok, az izzadás, a szorongás és a memóriaproblémák is jelzik.) Nem szabad ezektől megijedni, inkább segíteni kell az agyunkat, hogy békésebben tudjon átállni. „Kellemesebbé” kell tenni a menopauzát, mondják ma a szakemberek. Ez a jövő feladata – némelyek az alacsony dózisban adagolt hormonokban hisznek, de ez orvosi felügyeletet kíván, viszont nem minden nő szedhet hormont.

Egyelőre a mediterrán diétát – sok hal, zöldség és bogyós gyümölcs fogyasztását – ajánlják a nőknek, mert az említett ételek tele vannak ösztrogénnel. És persze a mozgást! A tanulás pedig edzi az agyat, olyan, mint a mozgás a test izmainak – gyerekeink már kirepültek, el lehet hát kezdeni nyelveket tanulni, új hobbikat keresni. Bármit teszünk, legyünk vele boldogok, s csináljuk úgy, hogy közben valami újat tanulunk.

Darnay Krisztina
Cookies