Velünk, nőkkel az a legnagyobb baj, hogy elhitetjük magunkkal – nekünk mindig szolgálni kell. Mi nem vagyunk olyan fontosak, fontosabbak a gyerekeink (főleg mikor picik), a férjünk, az anyukánk, a szerelmünk… Pedig nem így van, vagyis csak ritkán van így.

Másokat szeretni méltósággal csak akkor tudunk, mikor önmagunkat (is) szeretjük. S nem is kicsit. Legyünk magunknak a legfontosabbak, törődjünk többet saját jó közérzetünkkel! Cselekedjünk néha spontánul, ne tervezzünk, hallgassunk a szívünkre!

en-vagyok-eletem-foszerploje-kezdo.jpg
(© Art of Nora)

Hogyan változtassunk kisebb dolgokon?

 • Gondolkodjon, aztán cselekedjen
  „Indul a ház”, ahogy mondani szokás, amikor nagy a rendetlenség. Mielőtt nekifogna takarítani, főzzön egy kávét, üljön le a szoba közepére, és amíg iszogat, tervezze meg, hol kezdi a munkát, mit fog legelőször csinálni. Meglátja, sokkal hamarabb fog végezni a munkával, ha nem kapkod, hanem módszeresen dolgozik.
 • Készítsen mozgástervet
  Ülőmunkát végez, és érzi, hogy mozgásra lenne szüksége. Fogjon egy darab papírt, és készítsen tervet. De ne általánosságokban gondolkodjon, például, hogy „többet fogok mozogni”, hanem konkretizáljon, például így: „minden kedden és pénteken fél órát futok”. A papirost csíptesse fel a hűtőszekrényre.
Kezdje el még ma! Fura szerzet az agy – ha valamit sokáig halogatunk, végül elfelejtjük. Ha változtatni akar valamin, ne holnap kezdje el, hanem MA.
 • Dicsérje meg magát a kis eredményekért is
  Például este ne azt az unalmas brazil szappanoperát nézze, amit mindig szokott, hanem tegyen fel egy Beethoven-lemezt, és hallgasson bele. Máris tett valamit az igazi művészetért.

A párkapcsolatba is belopózik az unalom. Előfordul ez azoknál a pároknál is, amelyek tagjai együtt akarnak megöregedni. A változatosság azonban ingerli az agy azon részeit, ahol a romantikus érzelmek tanyáznak. Ezért megéri igyekezni egy kicsit.

 • Beszélgessen a párjával
  Ha élete párja hallgat, kezdje a beszélgetést ön. Hiányoznak a szerelmes SMS-ek, amilyeneket régen naponta kétszer is küldött? Írjon neki kedves üzeneteket ön. Szerezzen örömet a párjának, meglátja, viszonozni fogja a kedvességet.
 • Emlékezzen
 • Emlékezzen vissza azokra az időkre, amikor úgy szerette a párját, mint senki mást a világon. Élje bele magát azokba az időkbe. Ezt nevezik mentális tréningnek. Az emlékezésnek köszönhetően ugyanazokat az érzéseket élheti át, mint azokban a boldog időkben.

elofizetes_uj_no_314.png

 • Ölelje át a párját
  Hallgassa a lélegzését, és próbáljon ugyanolyan ritmusban lélegezni. A testi közelség a legegyszerűbb módja a két ember közti kötelék erősítésének.
 • Változtasson a közös szokásaikon
  Fogjanak bele olyasvalamibe, amit még sose csináltak. Például este ne kapcsolják be a televíziót, hanem üljenek le kártyázni, rakjanak tüzet a kertben, és főzzenek gulyást, menjenek el egy pizzériába, vagy masszírozzák meg egymás lábát. Egész vicces lesz, meglátja.
 • Szervezzen közös programokat
  Látogassák meg a párja szüleit, menjenek el közösen vásárolni, iratkozzanak be egy tanfolyamra...
Semmi sem erősíti úgy a kapcsolatot, mint azok az apró gesztusok, amelyek azt fejezik ki, hogy a másik fontos számunkra.

Mit tegyen, hogy a többiek észrevegyék önt?

Csendes, másokra figyelő, érzékeny természete van? Észrevétlenül éli az életét? Meg kell tanulnia, hogy ne féljen másoktól. Íme, három gyakorlat a szorongás legyőzésére.

 • Induljon el
  Üljön be a kocsijába, és járja végig a környéket. Az ablakot eressze le, a zenét kapcsolja jó hangosra, énekeljen, és ujjaival doboljon a kormányon. Addig járja a környéket, amíg a tartályából ki nem fogy a benzin.
 • Gyakorolja a hahotázást
  Tegyen be a házi mozijába egy igazán vicces filmet, és nézze. A vicces részeknél ne csak mosolyogjon (ahogy szokott), hanem hangosan hahotázzon. Gyerekkorában jókat tudott nevetni, csak mára elfelejtette. Vagy keressen a YouTube-on vicces felvételeket, és kacagjon, ahogy a torkán kifér.

en-vagyok-eletem-foszerploje-belso.jpg
(© Art of Nora)

 • Tanuljon meg visszavágni
  A parkban üldögél, és egy eszetlen biciklista majd elsodorja a padját? Még az édesanyját is emlegeti? Ne hagyja szó nélkül! Vágja oda bátran: „Ha anyád hallaná, hogyan beszélsz, biztos nem dicsérne meg!”
 • Tegye félre a fogamzásgátlót
  Mindenki így gondolkodik: először összeköltözöm a barátommal, azután berendezzük a lakást, majd ha az óvoda felépül... Ezek józan mérlegelések, amíg az ember huszonéves. Harmincon túl azonban már minden időpont megfelelő! Mi lenne, ha nem szedné tovább a fogamzásgátlót, és akkor jönne a kisbaba, amikor jönni akar?
–varga–
Cookies