Lépten-nyomon azt halljuk, hogy a gyönyörű arcbőr elengedhetetlen feltétele a tudatos bőrápolás. Ám mitől válik egy rutin igazán tudatossá? Manapság könnyű elveszni a különböző praktikák sűrűjében, illetve a tengernyi kozmetikai termék között sem boldogulunk útmutató nélkül.

A mai tudatos bőrápolás szakemberei három alapápolási fázist különböztetnek meg – a lemosást, a hidratálást és a fényvédelmet. A maszkok pedig nemcsak divatosak, de szuper turbót adnak a bőrnek!

noi-arc-rutin.jpg

A TUDATOS ARCÁPOLÁS 5 ALAPPILLÉRE

Rácz Judit, a Skinsmart Magyarország megalapítója azokat az alapszabályokat vette górcső alá a webshop YouTube-csatornáján, amelyek betartása mellett jó eséllyel kialakíthatjuk személyre szabott, százszázalékosan tudatos arcápolási rutinunkat. Nincs más dolgunk, mint végighaladni a következő pontokon – és a végén borítékolható a siker.

1. Határozd meg a bőrtípusodat! 

Ez a tudatos bőrápolás alfája és ómegája, hiszen a saját bőrtípusunk ismerete nélkül akár bekötött szemmel is válogathatnánk a termékek között – ugyanakkora eséllyel találnánk/nem találnánk meg a nekünk megfelelőt. Így első lépésben fontos, hogy helyezzük el magunkat a négy alcsoport valamelyikében.

 • Száraz bőrű: Bőrünk az ideálisnál kevesebb zsírt termel, így gyakran tapasztalunk húzódást, hámlást és feszülést a bőrfelszínen. Arcunk szinte soha nem csillog, s rendszerint a nehezebb krémek is hamar beszívódnak a bőrünkbe.  
 • Zsíros bőrű: Bőrünk az ideálisnál több zsírt termel, és a bőrfelszín gyakori csillogása mellett gyakran küzdünk pattanásokkal és mitesszerekkel.
 • Normál bőrű: Ha ebbe a csoportba tartozunk, megnyertük a „bőrlottót”. Szinte egyáltalán nincsenek bőrproblémáink, illetve sem hámlást, sem csillogást nem tapasztalunk a bőrfelszínen.
 • Kombinált bőrű: A T zónánkban gyakran csillog és zsírosodik a bőrünk, míg orcáinkon jellemzően normál vagy száraz típusú a bőr.

Honnan tudhatom, hogy az enyém milyen?

Mosd le az arcodat egy normál, nem szárító hatású lemosóval, majd várj néhány órát anélkül, hogy bármit is kennél rá. Ezután vizsgáld meg a bőrödet! Ha szárazságot, bőrfeszülést tapasztalsz, akkor jellemzően az első csoportba tartozol.

Ha ezzel ellentétben a bőröd csillog, s az arcodra helyezett papírzsepin megjelenik egy kis zsírfolt, akkor jó eséllyel zsíros bőröd van. Ha ez csak a T vonalra jellemző, akkor kombinált.

2. Milyen bőrproblémáid vannak?  

Míg bőrtípusa kivétel nélkül mindenkinek van, addig a bőrproblémák nem feltétlenül jelentkeznek mindenkinél. Judit öt alapvető bőrproblémát különböztet meg, amelyek akár kombinálva is jelentkezhetnek:

 • bőröregedés,
 • problémás bőr (pattanások, mitesszerek, tág pórusok),
 • pigmentfoltok,
 • érzékeny bőr,
 • dehidratált bőr.

A rutinunkat fontos úgy felépíteni, hogy tudjuk, mely bőrproblémák kezelésére szeretnénk a leginkább hangsúlyt fektetni.

3. Az alapápoló termékek megválasztása

A mai tudatos bőrápolás szakemberei három alapápolási fázist különböztetnek meg: a lemosást, a hidratálást és a fényvédelmet. Alapápoló termékeink megválasztásánál fontos, hogy minden esetben a bőrtípusunkból induljunk ki. Tehát:

 • ha a bőrünk száraz, esetleg normál, akkor lemosóból érdemes krémes, nem habzó állagú készítményt választani, hidratálóból és fényvédőből pedig jó, ha emolliens, magasabb olajtartalmú termékek mellett tesszük le a voksunkat,
 • ha a bőrünk kombinált, esetleg zsíros, akkor lemosóból válasszunk gélesebb, finoman habzó változatokat, hidratálóból és fényvédőből pedig matt hatású, specifikusan zsíros bőrre kifejlesztett formulákat. Fontos, hogy ilyenkor sem szabad a bőrt kiszárítani!

Választott lemosónk mindig legyen bőrközeli, tehát az 5-ös és 6-os közé eső pH-értéken mozogjon. A szappanok NEM tartoznak ide, szárító hatásuk miatt ezeket még zsíros bőrre sem javasolják a szakemberek.

A hidratáló krémek és fényvédők esetében figyeljünk a termékek alkoholtartalmára. Ha az összetevők között az alkohol nagy mennyiségben fordul elő, akkor ajánlott kétszer is meggondolni a vételt.

Az illatanyagok előfordulása jó esetben nem árt a bőrnek. Ugyanakkor fontos tisztában lennünk azzal, hogy az illatanyagok a leggyakoribb allergének, s ha jelenleg nincs is allergiás panaszunk, azért még kockázatot jelenthetnek. 

4. Magas hatóanyag-tartalmú termékek

Míg az alapápoló termékeknél a bőrtípusunk játszik meghatározó szerepet, addig a magas hatóanyag-tartalmú termékek esetében a bőrproblémáinkat érdemes figyelembe venni.

 • A kémiai hámlasztók megválasztásánál

  bőröregedés esetén AHA-, ezen belül glikolsavas,
  pattanásos, mitesszeres bőr esetén mandulasavas vagy BHA-savas,
  érzékeny bőr esetén gyengébb BHA- vagy PHA-savas,
  pigmentfoltok esetén AHA-savas,
  dehidratált bőr esetén tejsavas hámlasztók közül érdemes válogatni.

 • A magas hatóanyag-tartalmú szérumok
  – vagy egy bőrprobléma kezelésére való sokfajta hatóanyagot sűrítenek,
  – vagy egy „jolly joker-összetevőből” tartalmaznak kiemelten magas mennyiséget.

tudatos-borapolas-belso.jpg

Ha tudjuk, milyen bőrproblémával állunk szemben, akkor az alábbi felsorolás alapján azt is meg tudjuk határozni, hogy pontosan milyen koncentrátumokra van szüksége a bőrünknek:

 • bőröregedés esetén: retinol, peptidek, C-vitamin, antioxidánsok,
 • problémás bőr (mitesszerek, pattanások, tág pórusok): niacinamid, benzoil-peroxid, retinol, azelainsav,
 • érzékeny bőr: azelainsav, bőrnyugtató növényi kivonatok, keramidok, zsírsavak, koleszterin,
 • pigmentfoltok: C-vitamin, niacinamid, azelainsav, retinol, arbutin,
 • vízhiány: hialuronsav, glicerin, aminosavak, urea, tejsav.

5. Extrák

 • Szemkörnyékápolók
  Judit szerint ha sikerült megtalálnunk a bőrünk számára ideális termékeket, akkor a szem körül is alkalmazhatjuk ugyanezeket a készítményeket. Ez alól kivételt képeznek az extramagas hatóanyag-tartalmú termékek, illetve az egyes hámlasztók/retinolok. Szemkörnyékápolót főként akkor érdemes használnunk, ha a szem környékén specifikus problémák jelentkeznek, például sötét karikák vagy duzzanatok. Utóbbiból azonban csak a vizes eredetű duzzanatokat lehet szemkrémekkel kezelni, a zsíros eredetűekre ezek a készítmények nem hatnak.
 • Tonikok 
  A tonikoknak eredetileg az volt a szerepük, hogy a bőr pH-ját visszaállítsák a korábban használt lúgos lemosók, pl. szappanok után.
A mai modern termékek mellett nincs rájuk különösebb szükség, de ha valakinek jóleső érzést nyújt lemosás után egy kis tonik a bőrén, akkor nyugodtan alkalmazhatja.
 • Maszkok
  Nemcsak divatosak, de szuper turbót adnak a bőrnek – sokszor már a használatuk után is látványos a hatás! Zsíros, problémás bőrre elsősorban az agyagmaszkot ajánlják a szakemberek, míg a szárazabb, vízhiányos bőrre a nyugtató sheet maszkok nyújthatnak megoldást.
 • Primerek
  A primerek lényege, hogy photoshopszerű hatást adjanak a bőrnek. Lehetővé teszik, hogy a sminkünk szebben kenődjön és tartósabb legyen. Hasznos kiegészítők: aki rendszeresen sminkel, annak mindenképp érdemes kísérleteznie velük!

Kapcsolódó írásunk: Laminált szemöldök a divat

web-bannerek-instagram.jpg

Olláry Ildikó
Cookies