Egyre kétségbeesetten állok a ruhásszekrényem előtt. Mit vegyek fel?! A csíkosat, a pöttyöset, a virágosat? Vajon melyik az, amelyik még mindig „in”? Felveszem az egyiket, majd a másikat – hát, nem tudom. Mi most a divat?

Eszembe jut a négy jó barátnő a Szex és New Yorkból, amikor csalhatatlan ösztönnel szortírozzák Carrie Bradshaw gardróbjának tartalmát a költözés előtt. Honnan voltak ilyen tájékozottak? Megvan! Divatbemutatókra jártak, és divatkreátorokkal találkoztak. Így teszek hát én is.

ez-a-divat-kezdo-danis-greta.jpg
Danis Gréta

A kifutók világa

Jó, jó. Ez talán működik Párizsban, Londonban és New Yorkban. De még ott sincs mindenkinek lehetősége rá. Hacsak nem találunk valakit, aki ugyanolyan otthonosan mozog a divatházak bemutatóin, mint az iskola folyosóin. A hetényi Danis Gréta tájékoztat minket a 2011-es tavaszi-nyári divatról:

– A februárban megrendezett londoni Faishon Weeken az ősszel már beharangozott trendek jelentek meg, csak még dominánsabban. Annak ellenére, hogy kedvenc színem a fekete (egyébként castingokra kizárólag feketében ajánlott járni, alig sminkkel): az idei kollekciók nagyon tetszenek. Az egyik kedvencem, a Prada divatház a tőle megszokott fekete és zöld kollekció mellett most egy vadabbat is bemutatott: narancssárga, piros, királykék, harsányzöld. Tobzódnak a színek, és a kiegészítőknél is ezek dominálnak.

– Ezzel szemben a szicíliai sikerpáros, Dolce and Gabbana – rájuk jellemzően – a nőies vonalat erősíti. Kínálatukban szinte minden megtalálható, mi szemnek ingere – csak éppen csipkéből. Nagyon romantikusak ezek a fehér csipkecsodák, míg fekete kollekciójuk őrülten szexi, virágos maxiruháikat pedig minden korosztály viselheti. Mégis: a legszebb csipkerucikat véleményem szerint Alberta Ferreti és Carolina Herrera álmodta meg, nagyon, nagyon szép régies csipkéket használtak.

Azoknak pedig, akik a fiúsabbat szeretik, Donna Karan kollekcióját tudnám ajánlani: ő idén a szafarik vagány világát hozta be a divatba. Nála a color blocking színeit felváltják a meleg napsárga és a mézsárga árnyalatai.

– Részt vettem a Dior, a Prada, a Vuitton, az Armani és a Chloé reklámkampányaiban: a puha, jó minőségű bőrből készült kosztümök, kabátkák és szoknyák mindegyikben szerepeltek. A Dior csodálatos kis tavaszi bőrkosztümje mind közül a legszebb! De hát a divat annyira szubjektív – alkattól, temperamentumtól függően mindenkinek más jön be! Egyébként Koreában, Szingapúrban és Japánban, ahonnét pár nappal a földrengés előtt tértem haza, azt tapasztaltam: arrafelé nem annyira egységes, jól körülírható a divat. Tokió „őrült” város, mindenki azt hordja, amiben jól érzi magát, nincs uniformizálódás. A fiatalok bátran, a végletekig bohókásan mernek öltözni. Ott az öltözködés valóban az önkifejezés egyik formája.

ez-a-divat-rajzak-kinga.jpg
A képen a Prada legfrissebb kollekciója és „look”-ja. Primér színek, klasszikus múltidézés. S aki mindezt bemutatja: Rajzák Kinga. Rajzák Kinga dunaszerdahelyi lány, s minden idők legsikeresebb szlovákiai modellje! (A szlovákok persze szlováknak titulálják, a magyarországiak pedig a magyar topmodellek közé sorolják). Az igazság: Kinga magyar nemzetiségű felvidéki lány, aki immár Londonban él, most fejezte be a szociológiát az egyetemen. A hozzáértők az állócsillagok közé számítják munkabírása okán.

– Európában ez elképzelhetetlen, és még Londonban is könnyen felismerhetőek a trendek, pedig ott is elég színes az utcakép. Már tavaly nyáron rengetegen hordtak könnyű muszlinblúzt és virágos sátorruhát. Ami viszont kezd kiszorulni: a feszes skynni farmer. A hatvanas-hetvenes évek divatjának hatására ismét a széles, felhajtott vagy rojtos szárú farmerek a trendik. (Prada, Just Cavalli, Dolce Gabbana, Moschino mutatta be a legtrendibbeket)

– Azoknak pedig, akik nem szeretnek túl sokat cicomázkodni a tükör előtt, azt ajánlom, szerezzenek be pár fehér és kockás ruhadarabot. (Bottega Venetta, Stela McCartney, Calvin Clein, Emporio Armani, Cynthia Rowley, Matthew Ames, Ralph Lauren). Idén ez a két párosítás mindent ver.

A másolatgyártók régen akár tízezer eurót is képesek voltak fizetni egy jegyért a Chanel-bemutatón, csak hogy a „front row”-ban, az első sorban ülhessenek. És hogy a látottak alapján minél előbb piacra dobhassák lekoppintott kollekcióikat.

Ennek mára, a szabad információáramlás korában vége: a divatházak maguk teszik közzé az interneten kollekcióikat, sőt a show-t élőben is követhetjük a Facebookon. A nagy cégek nem sokat veszítenek, mert a luxust még mindig sokan kedvelik, akik nem érik be egy olcsóbb Zara-másolattal.

hirlevel_web_banner_2_463.jpg

Divat elérhető áron

A nagy divatházak darabjai borsos áruk miatt nem elérhetőek a kisember számára. Egy márkás prêt-á-porter darab ugyanis több száz euróba kerül. (Már ha egyáltalán kapható nálunk – az érdeklődők esetleg a pozsonyi Alizében próbálkozhatnak.) Sebaj azonban, nem kell szomorkodnunk, mert a nagy spanyol divatcégek, mint a Zara, a Mango vagy a svéd Hennes & Mauritz bámulatos gyorsasággal lekoppintják a divatvilág újdonságait.

A pozsonyi H&M tavaszi-nyári árukészletének zömét például a fehér és csipkés ruhák teszik ki, de a trendi csipkecsodákat beszerezhetjük a Zarában és a Reservedben is. A virágminták szerelmeseinek pedig a Promodot tudom ajánlani. (Úgy éreztem magam az üzletben, mintha egy színpompás tavaszi réten sétálnék.)

Érdekes, mert a virágminták már a múlt évben is hódítottak. Ezek szerint a divat mégsem változik – vagy talán itt a válság, és a komplett „beújítás” sokba kerülne?

A gazdasági válságból az olcsó divatcégek – pl. a Zara – és a luxusipar kerültek ki győztesen. A Zarát üzemeltető spanyol cég éves nyeresége már eléri az 1179 millió eurót, az LVMH (Louis Vuitton Moet Henessy) „luxuscsoport” is egyre sikeresebb. Az utóbbi egy nagy márkákat tömörítő cégcsoport (csakúgy, mint a Gucci), amely már nem családi kézben van. Pedig a hozzá tartozó márkák egykor családi vállalkozásként indultak, és sokáig úgy is üzemeltek. A Gucci igazgatótanácsában ma már nincs egyetlen családtag sem.

A Louis Vuitton márka sincs a család irányítása alatt, bár a „gyerekek” még a cégben dolgoznak tanácsadóként. Annak idején ugyanis az egyik örökös férje a vállalatot kivitte a részvénypiacra, így nyerve pénzt a terjeszkedésre. Azóta is vásárolják fel a nagy családi márkákat. Nemrégiben például az LVMH cégcsoport az olasz Bulgari többségi tulajdonát szerezte meg, cserébe a Bulgari-család 16,5 millió euró értékű LVMH-értékpapírt kapott.

ez-a-divat-kek.jpg

Mit ajánl a hazai divatkreátor

– A nagy divatházak egy évre terveznek előre – magyarázza a somorjai Kósa Annamária divattervező. – Az új trendek általában az előző évi stílusirányzatokból táplálkoznak. Ez azt jelenti, hogy ha például nyáron trendik akarunk lenni, akkor az előző év őszén bemutatott tavaszi-nyári kollekciókból meríthetünk. Figyeljük meg a nívós divatházak színeit, illetve a ruhák vonalvezetését, mert ezek határozzák meg a divatirányt. Tudni kell még, hogy a művészeti divatruhák, tehát a haute couture nagy részét kizárólag a kifutóra tervezik, és csak a divatház presztízsét erősítik. Ezeknek leegyszerűsített, tömeggyártásban készülő változata a prêt-á-porter: ez már nálunk is kapható.

– A neves divatházak limitált, szériában gyártott konfekciós darabjait már Budapesten, Bécsben vagy akár Pozsonyban is meg tudjuk vásárolni. Én személy szerint a minimál stílust szeretem – az általam tervezett minimalista ruhák vonalvezetése letisztult, színük többnyire fekete, valamilyen kontraszt színnel.

Most például egy estélyikollekción dolgozom, amelyet egy egri borfajta inspirált, így a vörös-lila színek dominálnak benne. Ezek a színek megtalálhatók az idei nyár nagy divatjának számító keleti ihletésű ruhákon is.

– S ha valaki trendi akar lenni, annak az élénk színeket ajánlom! A szabásvonal követheti a karibi vagy a rocker teddy boy stílust. Színekben gazdag nyár vár ránk! Mindennél fontosabb azonban: maga a stílus. Ahogy Giorgio Armani mondta: „A stílus az egyetlen olyan igazi luxus, amit bárki megengedhet magának, független attól, hogy mennyi pénze van. Ez egy olyan dolog, ami velünk született, de tanulható is, feltéve, ha megvan hozzá a kellő intelligenciánk.”

Most, hogy már tudjuk, mi lesz idén a trendi, nem marad más hátra, mint rendet rakni a ruhásszekrényünkben, és alaposan átnézni, mi lapul benne. Érdemes kirakni egymás mellé a tavaszi-nyári ruháinkat, és átgondolni, mivel tudnánk az idei trendekből feldobni a látványt. (Erre szolgál a divatmagazinok „in” és „out” oldala: ami maradhat, azt párosítjuk, ami idejétmúlt, azt a szekrény aljára süllyesztjük.) Ha ezzel megvagyunk, „shoppingra” fel!

Mórocz Szilvia
Kapcsolódó írásunk 
Cookies