Időpont: 2019. október 21–26.

 

Marokkó csodálatos, sokszínű, ellentétekkel teli ország, amely fekvésének köszönhetően mindig is a tájak és a kultúrák kereszteződésének helyszíne volt. A keleti misztikum keveredik itt a nyugati szemlélettel, az arab világ Európával. Páratlan történelmi emlékek, kulturális látnivalók, ókori romok, egzotikus sivatagi környezet, csodás, fényűző paloták, szökőkutakkal, dús növényzettel díszített zárt kertek várják itt az utazókat. Sivatag és tengerpart, síkság és hegyvidék, modern nagyvárosok és apró, festői falvak alkotják, amelyek időutazóként viszik a turistát a mából a régmúltba. A helyi berber közösségek kultúrája és mindennapi élete testközelből megismerhető. Varázslatos keleti hangulat, hihetetlenül változatos természeti adottságok, népművészet és kézművesség, amelynek ősi alapanyaga a fa, a bőr, a fém, az agyag, a kő… Ismerje meg Ön is a sokarcú Marokkói Királyság történelmét, egzotikus szokásvilágát, kultúráját, hagyományait! 

 

A kirándulás programja

1. nap
Közös transzfer a bécsi repülőtérre, reggeli indulással Marokkóba. Marrákesben landolunk, és azonnal folytatjuk utunkat az Atlanti-óceán partjára. Körutazásunk az atlanti-afrikai partszakasz legszebb kikötővárosában, ESSAOUIRÁban veszi kezdetét. Ez a város a művészeket, írókat és zenészeket is elbűvöli, és ez alól nem volt kivétel Jimi Hendrix sem, aki dalt írt a város lebilincselő szépségéről. A városközpont kanyargós utcái, a kézművesek műhelyei, a kikötőt övező védősáncok, a színes halászhajók utánozhatatlan hangulatot árasztanak. A sok kis bazárban az európai utazó is letesztelheti alkudozási képességeit. A homokos tengerpart, a kedvező szelek és a csapkodó hullámok kiváló lehetőséget nyújtanak a szörf kedvelőinek. Az esti, gyalogos városnézés alkalmával közelebbről is megismerhetjük az UNESCO Világörökség részét képező város igéző szépségeit. Szállás a városközpont közelében.  

essaouira.jpg
Essaouira

2. nap
A reggeli után a tengerpart mentén folytatjuk utunkat. Útközben, még Essaouira határában furcsa látványban lehet részünk: fákon legelésző kecskéket láthatunk. A fák is különleges fák, és diószerű termésük közepén mag található – őrölve ebből nyerik az értékes argánolajat, amelyet a gasztronómia és a kozmetikai ipar is előszeretettel használ. A fotózás után az olaj készítését is láthatjuk egy helyi olajfeldolgozóban, s ha megtetszik, szuvenír gyanánt magunknak is vásárolhatunk ebből az ősi helyi termékből. Következő állomásunk az Atlanti-óceán partján fekvő középkori város, EL JADIDA lesz, amely szintén az UNESCO Világörökség része. A város két évszázadig portugál uralom alatt állt, innen indultak a hajók felfedező útjaikra India felé. A portugál hangulat ma is érezhető a városban. Eredeti állapotukban csodálhatjuk meg az erődítmények bástyáit, a portugál templomot és a föld alatti ciszternákat, amelyek széles boltíveikkel, oszlopaikkal csodálatos látványt nyújtanak. Utunkat ezután tovább folytatjuk. Következő állomáshelyünk szintén az Atlanti-óceán partján fekvő SZAFI. A város neve a 13. században bukkan fel, amikor fallal vették körül. Szafi ma halászkikötő, emellett Marokkó legnagyobb kerámiaközpontja. A város egyik műhelyében megfigyelhetjük, hogyan égetik ki agyagból a hagyományosan díszített kerámiatárgyakat. Szállás és közös vacsora az OUALIDIA nevű kisvárosban. 

3. nap
A reggeli után úti célunk Marokkó legnagyobb városa, CASABLANCA. Az ország nyugati részén, az Atlanti-óceán partján terül el, s az ország gazdasági fővárosa. Kezdettől fogva berberek lakták, majd portugál és spanyol uralom alá került. Nevét is a portugál Casa branca és a spanyol Casa blanca elnevezésből kapta (mindkettő annyit jelent: Fehér ház). A francia uralom 1910-ben vette kezdetét. Casablanca romantikus városa minden idők egyik legnézettebb filmjének is színhelye, amely ugyancsak a Casablanca címet viseli. A város legfontosabb látnivalója a 210 méter magasságú II. Hasszán-nagymecset, melyben akár 100 000 hívő is elfér. Csoportosan megtekintjük, mert ez Marokkó egyetlen mecsete, amelybe nem moszlim vallásúak is beléphetnek. Az ország legmagasabb minaretje tartozik hozzá. A mecset modern építmény, padlófűtéssel készült, történetét helyi idegenvezető ismerteti a csoporttal. Megtekintjük az Anfa negyedet is, ahol az egyik legpompásabb királyi palota áll, majd a városközpontba sétálunk. A nap további részében az óceánparti RABAT megtekintése van a programban. Marokkó kétmilliós fővárosa szintén az UNESCO Világörökség része, szépsége és titokzatos hangulata miatt nagy kedvenc. Ebben a városban jól sikerült ötvözni a marokkói történelem értékeit a modern világéival. Érdemes megnézni az óvárost, a 12. századi erődöt, a Kasbah des Oudayas-t és az andalúz kertet. Az Atlanti-óceánban gyönyörködve megkóstolhatjuk az „arab whisky”-nek nevezett mentateát és a helyi jellegzetességet, a leveles tésztából készült mézes-diós süteményt.

iihasszan.jpg
II. Hasszán-nagymecset

4. nap
Reggeli után időnket még mindig RABAT látnivalóival töltjük. Rabat egyike a négy marokkói királyvárosnak, a múlt és jelen különleges ötvözete. A város különlegessége abból fakad, hogy kultúrája és építészeti emlékei fele részben arab, fele részben európai gyökerekből erednek. A város két részből áll, Medinából, az óvárosból és az Újvárosból. Leghíresebb látnivalója a Hasszán-torony nevű minaret, amelynek építését egy pusztító földrengés miatt soha nem fejezték be. Vele szemben található V. Mohamed mauzóleuma, a modern marokkói építészet remeke, amelyet lovas királyi testőrök őriznek. MARRÁKES szintén királyváros, az ország harmadik legnagyobb városa, kulturális központja, számos híres fesztivál helyszíne. A legjellegzetesebb berber város, színe a vert agyagtól vörösessárga. Az óváros központjában található a lélegzetelállító Jemaa el-Fnaa tér. Kígyóbűvölők, varázslók, akrobaták szórakoztatják az embereket ezen az óriási téren, ahol régen a kivégzések zajlottak. A szuk, a helyi piac Marokkó egyik legnagyobb bazárja, ahol minden elképzelhető áru, bőrből és fából készült dísztárgy, fűszer, édesség, ruhanemű megtalálható. A záporozó élményeket a helyi idegenvezető tanácsai szerint helyi ételkülönlegességekkel zárjuk. Szállás Marrákesben. 

jemaa-el-fna.jpg
Jemaa el-Fnaa

5. nap
Folytatjuk Marrákes felfedezését pazar látnivalókkal. Az El Badi (Bahia) palota a 16. században épült olasz márvánnyal, szudáni arannyal, mintájaként a granadai Alhambra szolgált. A palota ma már romos… A Jemaa el-Fnaa tér kimagasló látványossága a Koutoubia. A könyvkereskedők mecsetének is nevezik, mert mellette, a tövében árulták a könyveket – már az 1200-as években! A vörös kőből épült mecset eredeti változatát gyorsan lebontották, amikor kiderült, hogy nem pont Mekka felé néz, vagyis nem megfelelő a tájolása. De az utódja már a 12. század végén itt állt a maga pompájában. Csak igazhitűek látogathatják, így a turisták kívülről csodálhatják meg a 77 méter magasra nyúló minaretet is, amelyből naponta ötször hangzik fel a müezzin messze hangzó imája. A Majorelle botanikus kert világhírű. Egy amatőr francia művész, Jacques Majorelle hozta létre 1924-ben, amikor Marokkó még francia protektorátus volt. Későbbi tulajdonosai közül Yves Saint-Laurent a leghíresebb (Yves hamvait e kertben szórták szét 2008-ban). A kert az otthona a marokkói Iszlám Művészeti Múzeumnak, egy észak-afrikai textilgyűjteménynek, Saint-Laurent személyes gyűjteményének és Majorelle festményeinek. Este szabadprogram a városban. 

majorelle.jpg
Majorelle

6. nap
Délig vásárlási lehetőség a városban. A délutáni órákban indulás a repülőtérre. Bécsbe igyekszünk, érkezés a késő esti órákban, 4-5 óra repülés után.
 

Részvételi díj: 699 + 350 € repülőtéri illeték, összesen 1049 €

Mi van az árban?

 • a repülőjegy költségei menetrend szerinti járattal Bécsből Marrákesbe és vissza,
 • a poggyászilleték (20 kg-ig),
 • 5 éjszakai szállás 3 és 4 csillagos szállodában, reggelivel,
 • a közös vacsora ára Oualidiában,
 • a magyar nyelvű idegenvezetés,
 • az autóbuszos szállítás a kirándulás teljes ideje alatt,
 • a portugál ciszternák megtekintése,
 • a belépőjegy és az idegenvezetés ára II. Hasszán nagymecsetjében,
 • a belépő a Szafiban levő kerámiaműhelybe,
 • az El Badi palota belépőjegyének ára,
 • a belépőjegy Mohamed király mauzóleumába,
 • a helyi idegenvezetés Essaouirában, Casablancában, Rabatban és Marrákesben,
 • a botanikus kert és a múzeum belépője.

Mi nincs az árban

 • az egyágyas szoba felárai (kb. 150 €),
 • az Union utazási biztosítást (2 € / nap).
 • út Dunaszerdahelyről Bécsbe

Az Új Nő és a Juliš Travel szervezésében.

Jelentkezni lehet: office [at] ujno.sk vagy +421 905 975 880

web-bannerek-hirlevel-01_4.jpg

Új Nő csapata
Cookies