A dunaszerdahelyi MuerTe Barbershopban jártunk, ahol egymásnak adják a kilincset a környék legvagányabb férfijai, többek között a DAC-focisták. Vajon miben rejlik a hely népszerűsége, s mi teszi a jó férfifodrászt?

A borbélyszalon megálmodóját, Mihálka Tibort (33, Nemeshodos) a szakma kulisszatitkairól kérdeztük – miközben egy igazán stílusos haj-szakáll-kombó elkészítését is bemutatta nekünk. (© Fotó: Dömötör Ede)

a-ferfifodraszat-rejtelmei-belso.jpg
Mihálka Tibor (33, Nemeshodos) gyökerei Zselízre nyúlnak vissza. Azt is mondhatnánk: a vérében van a borbélyszakma, ugyanis a fodrászat generációkon átívelő foglalkozás a családjában. Lessünk be együtt a MuerTe Barbershop kulisszái mögé!

Ahogy belépünk a szalonba, az ajtó mellett egy csodaszép fekete gitár áll, feltekintve pedig két kisebb mohafal tárul elénk, amelyek Tibor legféltettebb emléktárgyait őrzik.

– Az a régi, kopott borotva a falon a nagymamámé volt. Azzal a robusztus nyírógéppel pedig még én kezdtem a szakmát – magyarázza, miközben a moha ölelte eszközöket csodáljuk. Pablo, a terráriumában pihenő gekkó álmosan pislog egyet: mintha el is mosolyodna – talán nem először hallja a történetet. Majd megérkezik haj- és szakállmodellünk, Vida Igor is, aki évek óta Tibor hűséges vendége.

a_ferfifodraszat_rejtelmei00011.jpg

– Összeszokott páros vagyunk – nevetnek egymásra, s egy baráti kézfogás után Igor helyet foglal a borbélyszékben. – Igor már akkor is hozzám járt, amikor még csak otthon, az előszobában dolgoztam. Igaz-e, barátom? – teszi hozzá mosolyogva a borbély, és könnyed mozdulatokkal munkához lát. 

a_ferfifodraszat_rejtelmei00009.jpg

 Mindig ugyanazt a haj- és szakállfazont vágod Igornak?

– Mivel mindketten úgy látjuk, hogy a most készülő fazon passzol hozzá leginkább, általában ennél maradunk. De abban is biztos vagyok, hogy ha ajánlanék Igornak egy másik stílust, azt felelné: Miért ne? Ő az egyik legbátrabb kliensem: nem gondolja, hogy az ember csak húszévesen lehet menő! A legtöbb hasonló korú férfi például biztosan nem vállalna be egy ilyen vagány bajuszt, mert visszatartaná, hogy mit gondolnak majd mások. Igor viszont hagyja, hogy kísérletezzek, hisz tudja: a legjobbat szeretném kihozni a hajából és az arcszőrzetéből.

Ön tudta, mit jelképez a borbélyrúd? A kék-fehér-piros csíkos borbélyrúd színei igencsak véres jelentést hordoznak magukban. A középkor embere nem csupán hajvágásra és szakálligazításra mehetett borbélyhoz, hanem olyan orvosi beavatkozásokra is, mint a kivéreztetés (úgy hitték, hogy ez az eljárás a pestis és egyéb betegségek megelőzésének legjobb módja), végtagamputáció vagy a fogeltávolítás.

– Ma tiéd a város egyik legmenőbb férfifodrászata. Hosszú út vezetett idáig? 

– A borbélyszakma végigkísérte az életemet, mivel a családomban több generációra nyúlik vissza. A nagymamám, az édesanyám és a bátyám is szakmabeliek. Gyerekként sokat ültem a mama műhelyében: hallgattam a pletykákat, és figyeltem, ahogyan alkot. Édesanyám a szalon mellett már házaknál is nyírt, ahová szívesen elkísértem, és csodáltam az ügyességét. Bátyám pedig egy jól menő barbershopot üzemeltet a szülővárosunkban, Zselízen! Én valamivel később csatlakoztam a családi bizniszhez: éveken át egy büntetésvégrehajtási intézet tisztjeként dolgoztam. Szerettem, de mindig volt bennem egy kis hiányérzet. Az űrt végül a borbélyszakma töltötte be! 

a_ferfifodraszat_rejtelmei00010.jpg
„A barátaimmal sokat viccelődtünk azon, hogy nem mindennapi váltás: börtönőrből lettem borbéllyá. A döntésemet azonban nem bántam meg soha! Amikor ugyanis az ember mosollyal az arcán lép be a munkahelyére – s nem csupán állásként, hanem hobbiként tekint rá –, akkor talál haza igazán.”

– Miképp váltál végül hivatásos borbéllyá?

– Kezdetben hobbiból vágtam a barátaim haját és szakállát, majd a barátaim barátaiét is. Ekkor döntöttem el, hogy jelentkezem egy képzésre. A bizonyítványomat 2019-ben szereztem meg Nyitrán, ezt követően pedig már barbershopban dolgoztam. Itt rengeteg segítséget kaptam az akkori kollégámtól, amiért nagyon hálás vagyok. 2020-ban pedig újabb oklevelet szereztem Budapesten.

a_ferfifodraszat_rejtelmei00013.jpg

– Szalonod Instagram-oldalára jó pár általad készített haj- és szakállcsodát feltöltesz. Honnan merítesz ötleteket?

– Konkrét szakmai példaképem nincs, de számos borbély munkásságát nagyra becsülöm: rengeteget tanultam a bátyámtól és a volt kollégáimtól is. Elsősorban a közösségi médiából – az Instagramról és a TikTokról – inspirálódom, ahol követem a szakma nagyjait. Ha időm engedi, célzottan borbélyos videókat nézek, s a legkülönlegesebbeket lementem magamnak. Ha olyan bevállalós kliensek érkeznek hozzám, mint Igor, ki is próbálhatom őket a gyakorlatban!  

A borbélyrúdon a piros szín a vért, a fehér a kötszereket jelenti, a rúdforma pedig a botot szimbolizálja, amit a páciensek szorongattak, hogy a vénák jobban kitüremkedjenek a kezelés alatt.

– Melyek most a legnépszerűbb haj- és szakálltrendek?

– Az utóbbi évek trendjei nagyon széles skálán mozognak. A 2024-es hajtrendeket, mint minden évben, főként a sztárok, focisták diktálják. A fiatalabb generáció előszeretettel viseli a crop (oldalt és hátul rövidre vágott, a felső hajrész szintén rövid, a stílus lényege a karakteres frufru), a buzz cut (katonai hajstílus, a haj egy hosszra van vágva), a pompadour (oldalt és hátul rövid, felül pedig hosszú hajstílus, amelynek különlegessége, hogy a fejtetőn lévő hajat a homloknál megemelik, majd hátrafésülik) vagy a mullet hajstílust (hátul hosszú, elöl és oldalt rövid, többek közt „Bundesliga-frizura” néven is emlegetik). Az idősebb generáció a klasszikus hajvágást preferálja, de általában nyitottak, hogy megfűszerezzük egy szép kontúrozással vagy satírral.  

minden_reggel_ujno.sk_0.png

– Mint említetted, Igor általában rád bízza magát. A legtöbb vendég konkrét elképzelésekkel érkezik? 

– Természetesen előfordul, hogy konkrét elképzelésekkel érkeznek, de azért jó páran a fantáziámra és a szakmai gyakorlatomra bízzák magukat. Én pedig próbálok a legjobb tudásom szerint eljárni, és olyan haj-, illetve szakállfazont vágni nekik, amelyik a leginkább illik az arcukhoz, stílusukhoz.

a_ferfifodraszat_rejtelmei00015.jpg
„Pár évvel ezelőtt még gyakrabban kértek tőlem haj- vagy szakállfestést. Úgy tapasztalom, hogy ma már inkább a természetes szakáll- és hajszínt részesítik előnyben a vendégeim” – meséli Tibor. 

– Milyen különleges technikákat szoktál bevetni a munkád során?

– Hozzám járni kicsit wellness is! (Nevet.) Olyan technikákat is alkalmazok, mint például a „forró törülköző”. A metódus hatására kitisztulnak a pórusok, a bőr megszabadul a méreganyagoktól, s nem utolsósorban megpuhítja a bőrt borotválás előtt. Látványosnak szokták találni még a tűzzel történő szőrtelenítést is, amivel a fülszőrt s a nyakon található apróbb szőrszálakat távolítom el. Az eljárás – noha ijesztőnek tűnhet – teljesen fájdalommentes.

a_ferfifodraszat_rejtelmei00014.jpg

– Van valamilyen lényeges különbség a haj és a szakáll kezelése között?  

– Vannak dolgok, amik párban sokkal hangsúlyosabbak és megnyerőbbek – így van ez a haj és szakáll kombóval is. A legjobb eredményt úgy tudjuk elérni, ha egy finom átmenettel összhangba hozzuk a frizurát a szakállal, ami tökéletesen férfias megjelenést biztosít. Természetesen mindkettő vágása, igazítása más technikát igényel: az arcszőrzet struktúrája, sűrűsége ugyanis teljesen eltér a hajétól. A szakállt először a kívánt hosszra vágom, aztán jöhet a borotva, ami leginkább a nyaki részt és a szakállvonalat érinti. Miután végeztem, felviszek egy bőrnyugtató after shave-et, magára a szakállra pedig egy kis ápolóolajat.

Európában a klasszikus borbélyrudak csíkozása piros és fehér volt, Amerikában pedig a kék szín is megjelent, ami egyes leírások szerint a vénák színére utal. Mások viszont úgy vélik, hogy az extra szín az amerikai zászlóra való utalás. Idővel a borbély és az orvosi szakma kettévált: a borbélyszalonok bejáratánál forgó csíkos rúd azonban a mai napig a borbélyszakma ikonikus jelképe maradt.

– Apropó: mi a helyzet a szakáll ápolásával?

– Akárcsak a hajunk ápolása, úgy a szakállunk karbantartása is rendkívül fontos. Elengedhetetlen, hogy megfelelően mossuk az erre kifejlesztett samponokkal! Nem szabad megfeledkezni az arcszőrzet alatt található bőr ápolásáról sem: ebben segítségünkre lehetnek a különféle olajak. 

a_ferfifodraszat_rejtelmei00006.jpg
„Fontos, hogy a haj- és szakállápolási rutin megfelelően legyen kialakítva: ha a klienseimnek szüksége van rá, szívesen segítek a termékek kiválasztásában. Ezeket a barbershopban meg is tudják vásárolni.”

– Végezetül: mit szeretsz legjobban a borbélyszakmában?

– Hogy rengeteg új embert ismerhetek meg: a klienseim közül sokakat már a barátaimnak tudhatok. Azt is mondhatnám: vendégből ismerőssé, ismerősből baráttá válnak a hozzám látogatók. Leírhatatlan boldogsággal tölt el, amikor a férfiak elégedetten kelnek fel a székből, és büszkén viselik magukon az alkotásomat! 

a_ferfifodraszat_rejtelmei00003.jpg

a_ferfifodraszat_rejtelmei00005.jpg

a_ferfifodraszat_rejtelmei00004.jpg

Fekete Magdolna
Cookies