A GYŰJTŐ 

Viselkedés
Ez a típus mindenféle hasznavehetetlen dolgot gyűjt. A nők nagyon rá vannak kattanva erre a fajta pasira, abban a hiú reményben, hogy jobb ma egy gyűjtő, mint holnap egy iszákos. Későn jönnek rá, hogy a gyűjtés ugyanolyan költséges szenvedély, mint az italozás. A gyűjtőt az ilyesfajta mondatok jellemzik: Drágám, ma kivettem a bankból a spórolt pénzünket, mert megtaláltam azt a repülőgépmodellt, amely még hiányzott a gyűjteményemből. Most már megvan az egész 1967-es év!

Használhatóság
A gyűjtő csendes, hallgatag ember. Nem sok vizet zavar egészen addig, amíg van egy tenyérnyi szabad hely a lakásban. Arra azonban számítani kell, hogy egyszer bármilyen alapterületű lakás megtelik, és akkor már mozdulni sem lehet a begyűjtött tárgyaktól. 

A FUKAR 

Viselkedés
Fillérre számon tartja a pénzt, és elvből nem ad borravalót. Az erősebb villanykörtét és a színházjegyet fölösleges luxusnak tartja – annál jobban szeret beszélni a bankkönyvek kamatairól. Kedvenc olvasmánya a bankszámlakivonat, számára ez a fő afrodiziákum, ezért este mindig a vánkosa alá teszi. Gyermekgondozási szabadságon levő feleségétől még a hajfestékre is sajnálja a pénzt, és a nőnek csak akkor lesz nyugta, mikor valami dugi pénzforrást talál magának. (Személyes tapasztalat: kedves kismama barátnőm lenőtt hajjal járt hetekig.) A fukar hatalmas patáliát csap, ha csak egy tízest ki kell adnia. Harmónia és nyugalom csak akkor honol (a családban), ha nem kérnek tőle pénzt. Mert akkor kenyérre lehet kenni.

Használhatóság
Ha a feleség kibírja, hogy kenyéren és vízen éli le az életét, lenőtt hajjal járkál – cserébe pontos áttekintése lesz a villany- és egyéb fogyasztásukról, sőt az ezekről készült színes grafikonokban is gyönyörködhet. De készüljön fel rá, hogy élete párja mindig a nyomában fog járni, bezárja az ajtót, lekapcsolja a villanyt, és azt fogja mondani, zuhanyozni sötétben is lehet, mert erre fölösleges pazarolni az áramot! A házassági évfordulójukon krumplihámozóval fogja meglepni, és ajándékképpen engedélyt kap rá, hogy anyósa régi kosztümjét átalakíttassa. Legyen türelemmel! Férje halála után kellemes meglepetésként fogja érni az előkerülő öt-hat bankkönyv, amelyeken több csinos összeget talál. Már ha megéri ezt a boldog percet, és addig nem hal éhen.

ferfiak.jpg

A SZÉPFIÚ 

Megjelenés
Ennek a típusnak széles a válla, arányosak a vonásai, és arcán kisfiús mosoly játszadozik. Hajában finom melírozás, és kellemes az illata. A férfiakban irigységet, a nőkben rajongást vált ki. Micsoda pasi, azok a szemek, istenem!

Viselkedés
A szépfiú jellemét már gyerekkorában eltorzítja a kényeztetés. A szépfiú alig dolgozik, nehogy szépsége csorbát szenvedjen. Mivel szép, nincs szüksége sem műveltségre, sem hivatásra. A szellemi képességekkel is rendelkező szépfiúk a politikai pályán vagy a reklámszakmában és a tévében találják meg számításukat, ahol érvényesül tetszetős külsejük.

Használhatóság
Akinek szépfiú a férje, készüljön fel rá, hogy a kosztpénzből tetemes összegeket emészt fel a fodrász számlája, a márkás ruhaneműk és a cipők szintén magas tételek lesznek, mert a szépfiú arra is ügyel, hogy a zoknijának színe összhangban legyen a többi ruhadarabjával. Elvárja a csodálatot éjjel és nappal, és szépségével arányosan a pénzbeli támogatást is. Nagyon elterjedt típus mostanában a metroszexuális férfi – több szépítőszere van, mint egy nőnek.
Mihaszna a kérdés: Kell nekünk az ilyen pasi? (Kell, mert a nők zöme oda-vissza van tőlük.) 

A SPORTEMBER 

Megjelenés
Alkata jól megtermett, kidolgozott izomzat jellemzi. Naponta karbantartja magát az edzőteremnek nevezett helyiségben, fölösleges mozdulatok ismételgetésével. (Általában itt található meg.) Otthonában fagypont körüli hőmérsékletű hálószobát, párolt szójaszeletet és hosszú szemű rizst igényel. Többnyire napbarnított változatban fordul elő, s hogy a kívánt bőrszínt elérje, nem átallja hosszú időszakokra kitenni magát a napsugárzásnak vagy a szolárium kényelmetlenségének. A hajhoz nem ragaszkodik, és testszőrzetét is minden négyzetcentiméteren kíméletlenül likvidálja.

Használhatóság
A sportember mellett készüljön fel rá, hogy sok pénzt fognak felemészteni a vitaminok, a magas proteintartalmú ételek és az edzőterem éves bérlete. A házaséletében ki kell próbálnia az összes szerelmi pózt, beleértve a nyaktörőket is. Ha az asszony a szülések után netán ellustul és meghízik, akkor párja a gyerekszobát edzőteremmé alakítja át, születésnapjára pedig vérnyomásmérővel, koleszterinszint-mérővel és testzsírmérővel lepi meg. Végül pedig lecseréli egy fiatalabb és sportosabb nőre, aki belefér a búváröltözetbe, és egy szuszra felszalad a Lomnici-csúcsra. A sportember nem segít a házimunkában, ugyanakkor ráveszi a feleségét, hogy évente kísérje el a száz kilométeres kerékpártúrájára. Más nők férjét csak addig veszi figyelembe, amíg végigmustrálhatja és leszólhatja őket – ez a fő szórakozása, ezért kedveli olyan nagyon az uszodákat és a tengerparti nyaralásokat. 

A TERMÉSZETJÁRÓ 

Megjelenés
Igazi rezignált, a külseje egyáltalán nem érdekli. Igazi szőrmók, teste minden lehető helyen be van nőve szőrzettel, tartózkodási helyét elárulja erős testszaga. A tisztálkodó- és szépítőszereket nem szereti, nem ismeri, öltözködésre nem költ. Különféle manipulációs technikák és nagy találékonyság szükségeltetik ahhoz, hogy néha-néha mosógépbe kerüljön az általa hordott holmik némelyike. Ha ez a feleségnek sikerül, a zsebeiben tőrt, indián homlokpántot és újabban mariskát talál.

Viselkedés
Ragaszkodik a hulladék szelektálásához, a bioélelmiszerekhez, és tüntet a tücskök jogaiért. A nő, ha ragaszkodik a természetjáróhoz, barátkozzon meg azzal a gondolattal, hogy mind a konyha, mind a gyerekszoba khakiszínű lesz, kondérban kell főznie, és a mézesheteket a szabad ég alatt fogja tölteni. Cserébe kap egy nagyszívű embert, egy csomó barátot, akik körülülik a tábortüzet, és egy gyengéd szeretőt a brontoszauruszok korából.

Használhatóság
A természetjáró nem kényszeríti a feleségét arra, hogy sportoljon, sem arra, hogy fesse magát vagy lefogyjon. Az asszony a férje türelmes természetét igazából idősebb korában fogja díjazni, amikor már nem szomorkodik azon, hogy nincsen tévéjük, és nem fogja bánni, hogy a név- és születésnapjára kapott gyűrű, nyaklánc nem aranyból készült, hanem szép zöld fűből és gyermekláncfűből van fonva. 

AZ ÖNGYILKOS 

Viselkedés
Ezt a fajta pasit a magas adrenalinszint jellemzi, pörgős életre vágyik. Szeret magasból – repülőről, hídról – leugrálni, kockázatos pénzügyi tranzakciókat lebonyolítani, azaz szereti a veszélyt minden módon és szinten. Számára a legjobb ajándék egy bungee jumping-felszerelés, de annak is örül, ha neje befizeti egy ejtőernyős-tanfolyamra.

Használhatóság
Semmivel sem lehet az otthonához kötni. Nagy eredmény, ha néhány év elteltével nevükön tudja szólítani a gyerekeit. Beszélgetni csak akkor fog velük, amikor lábukkal elérik a gázpedált. Ez a fajta férfi nem szokta megérni az öregkort.

A GYERMEK 

Viselkedés
Infantilizmus jellemzi. Imádja a játékokat és azokat a tárgyakat, amelyeket szájba lehet venni. Szeret másokat megtréfálni, indiánnak öltözni, és ő az, aki a sarok mögött várja a párját, hogy amikor az odaér, előugorjon és ráijesszen. Nagy örömet szerez neki a legújabb mobiltelefon-típus és a távirányítós játékok.

Használhatóság
Ha a feleség ügyes, elcsípi azt a pillanatot, amikor közös gyermekük egy színvonalra ér az apjával. Ilyenkor a gyermeteg férfi boldogan eljátszogat vele. A fejlettebb fajtát le lehet küldeni bevásárolni (a vásárlandók listájával), és meg lehet tanítani arra is, hogyan kell bekapcsolni a beprogramozott mosógépet. Ha tanácstalan, a gyerekei segítenek neki.

A HŐS 

Megjelenés, viselkedés, használhatóság
A hős típusú férfi rettenthetetlen, elfogadható külsejű. Párjáért megverekedni is hajlandó, megkeresi a pénzt a tengerparti szabadságra és a szolid mindennapokra. Vigyáz a gyerekekre, vörös rózsát vesz a felesége születésnapjára, nagyvonalúan nem veszi észre arcán a ráncokat, nem mondogatja, hogy „megint felszedtél pár kilót”, nem tesz szemrehányást, ha asszonykája a harmincadik ruhát viszi haza, és nem ismeri ki magát a térképen. Nem prédikál, ha baj van, hanem átkarolja az asszony vállát. Minden nő ilyen férfiról álmodik. Bár vannak feljegyzések a létezéséről, a valóságban még senki sem találkozott vele. Aki rátalál, azonnal értesítse a többieket!

Varga Klára