AZ ÚJ NŐ KONYHÁJA! Új vendégszerzőnk, Csernus Judit ínycsiklandozó húsmentes ételeit és édességeit osztja meg velünk. Mi legyen a dinnyehéjjal, ha nincsen lehetőségünk a komposztálásra? Nincsenek állatok, lovak a környezetünkben, akiknek kifejezetten csemege a maradék... Fermentáljuk!

Bármilyen ízesítésű remek üdítő ital készíthető fermentálással: gyümölcsökkel, fűszerekkel, gyógynövényekkel, teákkal. Igazi kis játék, amely egy kis odafigyelést igényel.

judit.jpg
Csernus Judit

Mi az a fermentálás?

A fermentálás a latin erjeszteni igéből származik. A növények felületén található baktériumkultúrák erjesztő munkáját és szaporodását használjuk ki. Az emésztőrendszert a bélflóra tartja rendben. A szervezet állapota pedig attól függ, hogy mennyire jól működik ez a karbantartó rendszer. Ha a bélflóra egyensúlya az állandó stresszhatások, a nem megfelelő táplálkozás, a káros környezeti hatások miatt felborul, a jótékony baktériumok kisebbségbe kerülnek az egészségünk megőrzéséért is felelős bélrendszerben. Ezt segíti egyensúlyban tartani a fermentált ételek fogyasztása. A fermentálással ezen kívül sok olyan ízt vihetünk be a mindennapokba, amikről egy vegán a tejtermékekkel együtt – igaz, önként – kénytelen lemondani.

A fermentált italok a ma divatos cukros üdítőitalok ősei. A különbség az, hogy a fermentált italokban természetes szénsav keletkezik, alacsony a cukortartalmuk, s inkább savanykás ízűek. Mindemellett természetes probiotikumként működnek. A szénsavas italokkal ellentétben egészségesek. A természetesen kialakult szénsav nem bántja a gyomrot, frissít és üdít.

A RECEPT

A dinnye héját felkockázzuk, majd tiszta üvegekbe adagoljuk. Érdemes hozzávágni pár kockányit a dinnye húsából is. Üvegenként 4-5-6 natúr datolyát, citromfüvet és felforralt, majd visszahűtött vizet adunk hozzá. Tiszta fedővel lezárjuk. 2-3 napot hagyjuk szobahőmérsékleten, s csak utána tesszük be a hűtőbe. Fűszerezhető szegfűszeggel, fahéjjal, szerecsendióval, vaníliával. Tehetünk hozzá más idénygyümölcsöt, vagy akár mazsolával is megbolondíthatjuk. Majd hagyjuk, hogy csak dolgozzanak, pezsegjenek. Öröm lehet a füleinknek.

dinnye-indito-belso.jpg

Váljék egészségetekre minden, amit esztek, és minden, amit tesztek!

Kapcsolódó írásunk: Judit konyhája

Darnay Krisztina
Cookies