Minden jó háziasszony tudja, hogy a takarítás és a fertőtlenítés létfontosságú. Otthonunkat, közvetlen környezetünket nem árt rendben tartani, hiszen a tiszta háztartás nagyban hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, rendezett életvitelünkhöz. A látható szennyeződésen és a porcicákon túl azonban sokszor temérdek olyan felület marad, ahol a baktériumok észrevétlenek maradnak. Te mire ügyelsz a takarítás során? Mindent lefertőtlenítesz, vagy néha még az alapos kézmosás is elmarad? Miért szükséges a rendszeres dezinfekció?

Belépés
Az első és legfontosabb mindig a kézmosás legyen. Igaz, sokan egyenesen a fürdőbe rohannak, miután hazaértek, és kibújtak a cipőjükből, de hányszor megesik, hogy az előszobából a konyha felé vesszük az irányt, hűtőbe tesszük a megvásárolt ételeket, vagy éppen egy pohár vízért nyúlunk, és megfogjuk a konyhapultot. S máris jó néhány felületre kórokozókat juttatunk. Szó sincs arról, hogy megrögzötten fertőtlenítsük magunkat és a ház minden pontját, egyszerűen csak igyekezzünk a kintről hozott szennyeződésektől elsőként egy kézmosás által megszabadulni. 

A kézmosáson túl
Számos olyan hely van otthonunkban, amelyre nem árt több figyelmet fordítani. Ezek pedig a következők: kilincsek, villanykapcsolók, konyhapult, hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, kulcsok, távirányítók, konzolok és széktámlák. Ha nem is minden héten, de legalább kéthetente igyekezzünk letisztítani a háztartásban az összes olyan felületet, melyről oly gyakran elfeledkezünk. Ha egy családtagunk megbetegszik, akkor a betegsége után – a rendszeres takarítás mellett – fokozottan ügyeljünk ezekre a részletekre! 

Okoskütyük tisztítása
Ügyeljünk telefonunk, számítógépünk és tabletünk tisztaságára is! Hiszen elég, ha elmegyünk a munkahelyünkre vagy egy kávézóba, és az asztalra tesszük a telefonunkat. Néha az is bőven elég, ha kollégánk, barátunk kezébe adjuk a tabletet. Ismerős? Szerezzünk be kimondottan erre – az okoskütyük tisztítására – kifejlesztett fertőtlenítőszettet, és igyekezzünk alaposan megtisztítani technikai eszközeinket a szennyeződésektől. Nem is gondolnánk, mennyi baktériumot hordoznak!

Az illemhely
Az illemhely még mindig az egyik legfontosabb, fertőtlenítést igénylő hely. A WC-tartály, az öblítőgomb, a csapok, a törülközők állandó frissítésre és tisztításra szorulnak az illemhelyen és nem különben a fürdőszobában is! Ha vízkőmentesítésre adnád a fejed, és nem szereted az erős, szúrós szagú vegyszereket, használj természetes fertőtlenítőszereket, mint az ecet, a citrom vagy a teafaolaj.

Konyha
Bizony, a konyhapult és a hűtő felületét is gyakrabban suvickoljuk át, hiszen mégiscsak itt gyűlik össze a család: nyitogatjuk a hűtőajtót, főzünk, eszünk, iszunk és beszélgetünk. Továbbá: fordítsunk nagyobb gondot a szemetes tisztán tartására is! Naponta többször igénybe vesszük, megfogjuk, hát még több odafigyelést igényel. Nota bene! A baktériumok és a szennyeződések, kórokozók betegségeket idézhetnek elő, gyengítik immunrendszerünket, és diszkomfortérzést váltanak ki belőlünk. Ügyeljünk környezetünk tisztaságára! 

Almássy Dorka