Összeállításunkban bemutatjuk a két kávé elkészítésének a menetét, lejegyezte: Ollé Tamás.

Mire van szükség a french presshez? A french press kávé készítéséhez elsősorban egy french press főzőre (más néven dugattyús kávéfőzőre), valamint egy kávéőrlőre lesz szükségünk. A tökéletes végeredményhez viszont kelleni fog egy konyhamérleg, egy hőálló üvegből készült mérőedény, valamint egy időmérésre alkalmas eszköz is.

filteres-es-french-press-kezdo.jpg

Az én receptem a következő!

Elsőként kimérek egy kicsivel több (1-2 dl) vizet, mint amennyi kávét szeretnék, majd felteszem forrni. Ezt követően egy konyhamérlegen kimérem a nyers kávét: 1 dl vízre 7-8 grammal érdemes számolni, attól függően, ki milyen erősen szereti. Ezután durvára, nagyjából a tengeri sóhoz hasonló állagúra őrlöm, hiszen a túl finom őrleményt nem tudnám teljesen átszűrni a végén.

filteres-es-french-press-1.jpg

Ha felforrt a víz, leveszem a tűzhelyről, majd kimérek az üveg mérőedénybe annyit, amennyi kávét szeretnék, a maradékot pedig szétöntöm az üres french press főző és a kávéscsésze között, hogy felmelegítsem őket. Nagyjából fél perc elteltével kiürítem a kávéfőzőt, majd beleszórom az őrölt kávét. Ezután felöntöm azt a kimért vízmennyiség felével, egy kanállal keverek rajta egyet, majd fedetlenül újabb fél percig hagyom virágozni.

filteres-es-french-press-2.jpg

Közben előkészítek egy időzítőt, s beállítom 4 percre. A fél perc letelte után felöntöm a maradék vízzel, elindítom az időzítőt, majd lefedem a szűrővel, s hagyom állni 4 percig. Ha letelt az idő, lassan és finoman lenyomom a szűrőt, egészen a kávéfőző aljáig.

filteres-es-french-press-3.jpg

A kávé ezzel el is készült, így nincs más dolgunk, mint kitölteni egy csészébe, és élvezni a frissen főzött kávé ízét és illatát.

filteres-es-french-press-4.jpg

A filterkávé

Az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb kézi filterkávé-készítő eszköz a V60, amely gyakorlatilag egy tölcsér barázdált oldalfalakkal, mely elősegíti a megfelelő légáramlást. Szükségünk van még egy – a tölcsérbe illeszkedő – papírszűrőre, egy vízmelegítő kancsóra, egy üvegedényre, egy kávéőrlőre és egy konyhamérlegre.

filteres-es-french-press-5.jpg

filteres-es-french-press-6.jpg

filteres-es-french-press-7.jpg

(A képeket Szelepcsényi Árpád barista segítségével készítette Dömötör Ede.)

minden_reggel_ujno.sk.png

Ollé Tamás
Cookies