Egyre többet hallani a well-being (angol kifejezés, jelentése: „jól-lét”) fogalmáról, ami a jólétre, az emberi közérzetre utal. Legtöbb esetben azonban a munkahelyi körülményekkel kapcsolják össze, ugyanis a 21. században a munkahely már az alkalmazottai jó közérzetéért is felel. Ám nem csupán a munkahelyeken robbant nagyot a well-being mozgalom, hanem a fitnesz világában is. Ami, valljuk be, most éli fénykorát. Tinédzserlányok, 30-as és 40-es szinglik, anyukák, fitt mamák árasztják el a konditermeket, hogy mindent megtegyenek a tökéletes alakért. Mert ezt diktálja most a világ!

A fitneszvilág buktatói
Az, hogy most a csapból is a jó kondíció és az erős nő folyik, már szinte normálisnak számít. Azonban az, hogy az emberek még mindig teljesen alárendelik magukat a fitneszvilág istenségének, az egyszerűen elképesztő. Önmarcangolásba kezdenek, sanyargatják a testüket, nagy reformokat vezetnek be az életükbe. Ami egyrészt persze nagyon jó, hiszen életmódot akarnak váltani, s a felesleges kilók ellen indítanak hadjáratot. Másrészt valahogy mindig átesnek a ló túloldalára. S ebben rejlik a lényeg, mert nem mindegy, hogyan csinálod!

Az őrületből a megnyugvásba – Bevált a recept
Ezért is tartom kiválónak a well-being fogalmát, ami arra törekszik, hogy az ember ne őrüljön bele az állandó megfelelési kényszerbe. Lucy Danziger a Self fitnesz- és egészségmagazin főszerkesztőjeként azt vallja, hogy nincs jó vagy rossz recept a fogyáshoz, egyszerűen a jó szokásaink visznek minket előre. Mint például: elsősorban tanuljuk meg elfogadni magunkat, a testünket, és igyekezzünk jót tenni vele az életünk során. Persze, menjünk edzeni, együnk könnyű ételeket, és aludjunk sokat, de a legfontosabb mindenekelőtt: az egészséges gondolkodásmód kialakítása!

web-bannerek-hirlevel-02_4.jpg

Mi a jó nekem?
Ahhoz, hogy a megfelelő étrendet, edzéstervet kialakítsuk, ki kell tapasztalnunk azt is, mi az, ami nekünk igazán megfelel. Ha nem szeretünk futni, akkor ne kényszerítsük magunkat a futópadra, helyette menjünk el röplabdázni. Ha ez sem válik be, akkor váltsunk a jógára vagy egy olyan sportra, amiben örömünket leljük. Ehhez pedig szépen igazítsuk hozzá a napi ritmusunkat. A legfontosabb az egészben úgyis a rendszeresség!

Bűnözés vagy jó közérzet?
Van, aki megszállotton tart be minden előírást, csak azért, hogy az a két deka rá ne rakódjon a testére. Ám néha annyira megkívánjuk az édességet, a finom süteményeket, hogy alig bírunk ellenállni. Na, pontosan erre mondják az okosak és egészségesek, hogy ne kínozd magad. Ha jólesik, egyél desszertet, de hogy elkerüld a lelkiismeret-furdalásodat, mert másnap nem tudod felhúzni a ruhád cipzárját, mozogj egy kicsivel többet. Egyél többször, de kis adagokat, és hagyj fel az önsanyargatással.

Karácsonyi dilemmák
Az év vége és az ünnepek a súlyos falánkságról és telítettségről szólnak legtöbbször. (Januárban meg hirtelen tömegnyomor lesz a konditeremben.) Idén, ahelyett, hogy mindent felfalnál, korlátozd az alkoholfogyasztásodat, és figyelj oda a sok bejglire, ami az asztalon éppen veled szemez. Kóstold meg a finomságokat, de ne hagyd ki a tornát az ünnepek alatt sem, így nem kell majd fogadkoznod az új évben, és a lelkiismereted sem fog halálra gyötörni. Éld át úgy az ünnepeket, mint még eddig soha: tornázz egy keveset otthon, napi fél-egy órát, s tölts sok időt a családdal, barátokkal.

Dunai Mira

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg