A női vezetők imádják ezt a ruhadarabot, legyen decens fekete vagy élénkpink színű. S hogy melyik ruhadarabról van szó? Természetesen a nadrágkosztümről. Ellenben idén még vezetőnek sem kell lenni, stílusosan viselheti minden nő!

A nadrágkosztüm egyetlen elegáns nő ruhatárából sem hiányozhat. Sőt, sokan már régóta a vezető beosztású nők ruhatárának alapdarabjaként emlegetik. A sztároknak köszönhetően – akik a vörös szőnyegen is bátran viselik eme férfias egyenruhát – a nadrágkosztüm mára igazi nőies összeállításnak számít.

nadragkosztum-kezdo.jpg
(© Christian Vierig / GettyImages)

Ki kezdte, és ki folytatta?

A nadrágkosztümök története sokkal érdekesebb, mint hinnénk! Eme maszkulin darab története egészen az angol szüfrazsettmozgalomig nyúlik vissza. A szüfrazsettek voltak azok, akik éhségsztrájkot folytattak, hogy a nők számára kiharcolják a szavazati jogot (sőt rendszeresen odakötözték magukat a parlament kerítéséhez).

Úgy is mondhatnánk, hogy a női egyenjogúság élharcosai voltak abban az időben, amikor szélesebb körben is elfogadottá vált a nők körében nadrágot viselni.

A 19. században még csak lovagláshoz és egyéb sportokhoz viseltek nadrágot a nők, s azt sem mindenki. Egyébként már ez is hatalmas előrelépésnek számított a divat és női egyenjogúság történetében. (Próbáljon meg bárki szoknyában lovagolni... Hm?! Nem véletlenül kértek a nők kényelmes ruhadarabokat a sportoláshoz.)

A nagy forradalmat és változást azonban csak Coco Chanel hozta el, aki az 1930-as években – első tervezőként! – száműzte a női ruhatárból a fűzőt, valamint átemelte a női divatba a nadrágot, megalkotva így a férfiöltönyök női változatát. Chanel jobban szerette a férfiakat, mint a nőket, jobban meg is értette magát az erősebbik nemmel; nem csoda, hogy időnként elirigyelte és kikölcsönözte a ruhadarabjaikat. Chanel fiús alkat volt, ezért jobban illettek hozzá a sallangmentes darabok, mint az akkoriban női egyenruhának számító fodrok és kényelmetlen fűzők. Az új trendnek olyan rebellis színésznő is élharcosa volt, mint Marlene Dietrich, aki nadrágkosztümben érezte magát a legjobban.

A szmoking és társai

A nadrágkosztümök történetében Yves Saint Laurent 1966-os kollekciója az újabb mérföldkő: az ikonikus divatház alapítója már nőkre szabott a férfiöltönyöket mutatott be, s a női szmoking úttörője volt! A Le Smoking-kollekció darabjai ugyan klasszikusan férfias anyagokból készültek, de már karcsúsított vonalvezetés jellemezte őket. Az újítást elsöprő siker követte, és az új fazon egy csapásra a nők millióinak kedvencévé vált. A Le Smoking olyannyira összeforrott Yves Saint Laurent nevével, hogy a márka azóta is évről évre újragondolja eme klasszikust, fazonját és színeit picit az aktuális trendhez igazítva. 

nadragkosztum-1.jpg
Naomi Campbell flitteres szmokingban az Yves Saint Laurent kifutóján (© Gorunway)

A nadrágkosztümök uralták a 60-as és 70-es éveket, bár utána háttérbe szorultak. Mígnem a 2010-es évek elején újra reflektorfénybe kerültek, immár a női vezetők kedvenc darabjaként. Igen, nagyot változott a világ, hiszen még a 70-es években sem volt túlságosan elfogadott, hogy egy nő komoly vezetői feladatokat lásson el, nemhogy a politika felé kacsingasson.

minden_reggel_ujno.sk_298.png

Clintonné nadrágkosztümje

Margaret Thatcher még szolid, visszafogott kosztümökben járt a hivatalába, és tojásdiétával fogyasztotta divatosra elnehezült testét – a politikusnők újabb generációja azonban már a férfiak egyenruháját viseli. Pár éve a divattudorok Hillary Clinton színpompás nadrágkosztümjeiről beszéltek a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány alatt. Clintonné számtalanszor megmutatta, hogyan kell elegánsan viselni egy ilyen maszkulin ruhadarabot.

Hillary mellett azonban Kamala Harris és a leköszönt Angela Merkel is a nadrágkosztümök híve. Rajtuk már egyáltalán nem hat szexisnek és nőiesnek a nadrágkosztüm, sőt, leginkább a nőiségüket hivatott háttérbe szorítani – ami a politika férfias porondján elfogadott kódex (sajnos). Talán ezért is asszociálunk azonnal a női vezetőkre a nadrágkosztümök láttán, pedig eme kombó mára minden igazi nőnek kijár, beosztástól függetlenül. 

nadragkosztum-2.jpg
Hillary Clinton, úgymond, a nadrágkosztümök nagykövete! (© glamsquadmagazine.com)

Kétség sem fér hozzá, hogy a sztárok is hozzájárultak a nadrágkosztüm népszerűségéhez. Napjainkban olyan ismert előadók viselték eme maszkulin darabot a vörös szőnyegen, mint Ariana Grande, Lady Gaga vagy épp Beyoncé, aki első terhességét épp egy flitteres Dolce & Gabbana szmokingban adta hírül a 2011-es VMA gálán...

Velük ellentétben Gwyneth Paltrow a letisztult, nőies vonalvezetés híve – a színésznő egy máig ikonikusnak számító darabbal tűnt ki 1996-ban. Paltrow egy piros bársony Gucci nadrágkosztümben és egy túlméretezett kék ingben jelent az akkori VMA gálán. Az összeállítás időtállóságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Alessandro Michele, a Gucci aktuális kreatív vezetője 2021-es őszi kollekciójában újra kifutóra küldte a Tom Ford tervezte ruhadarabot. 

nadragkosztum-3.jpg
Az ikonikus bársony Gucci kosztüm a márka 2021-es kollekciójából (© Gucci)

Egérke kosztümje?

A sorból nem hiányozhat Minnie Mouse sem, azaz Mickey egér barátnője, aki a párizsi Disneyland harmincadik évfordulójára kapott egy szupertrendi új ruhát Stella McCartney tervezőtől. Minnie klasszikus piros pöttyös ruháját egy mélykék nadrágkosztümre cserélte, már a haladás jegyében.

2022 tavaszán pedig a nadrágkosztümök már megszámlálhatatlan színállásban érhetőek el. Sok nő nem csupán irodába viseli ezt a férfias darabot!

A nadrágkosztüm igazán jó befektetés, hiszen egyedi módon lehet kombinálni más darabokkal – a nadrágot más kabátkával és vice versa. A hétköznapokban (fehér sportcipővel és egyszerűbb pólóval viselve) inkább a lezsersége a feltűnő – míg magas sarkúval és selyemblúzzal kiegészítve inkább az eleganciájával hódít.

Újabban a vezető „fast fashion” márkák számtalan fazonban és színben árusítják a nadrágkosztümöket, így biztosan mindenki megtalálja a stílusához leginkább illő darabot, legyen az egy culotte (bő nadrágszoknyafazon) – vagy épp egy klasszikus szabású darab. Ami a színeket illeti, a visszafogott pasztellárnyalatok mellett az igazán feltűnő pink színekből sincs hiány: az igazán merész divatkövetők a pinket mindig pirossal kombinálják.

nadragkosztum-4.jpg
Idén a választásnak csak a képzelet szabhat határt, amikor egy nadrágkosztüm után nyúlunk (© thetimes.co.uk)

A nadrágkosztüm ma már újra nemcsak a női vezetők kiváltsága, hanem mindenkié. Minden nő viselhet nadrágkosztümöt: az is, aki szeret magabiztosan és elegánsan öltözködni, de az is, aki inkább lezser akar maradni.

S ami ennél is fontosabb: a nadrágkosztüm időtálló darab, ami igazán sosem megy ki a divatból. 

Kász Attila
Kapcsolódó írásunk 
Cookies