A Gombaszögi Nyári Tábor egy biztos pont a hazai nyárban. Műfajilag nehezen behatárolható ez az egy hét. Jóval több egyszerű sátortábornál, sokkal inkább találkozóhely, minifesztivál és szabadegyetem egyszerre, mely Krasznahorka várának óvó tekintete alatt nyújt értelmes szórakozást a fiataloknak. A részletekről a tábor médiafelelőseit, Czímer Gábort és Stubendek Attilát kérdeztük.

Tudj meg többet: www.gombaszog.sk

gombaszogi-a-nyar-kezdo_0.jpg

Hogyan született meg a Gombaszög-sztori?

– Már az 1920-as években is szerveztek ifjúsági nyári táborokat a Felvidéken, hogy találkozási lehetőséget biztosítsanak a fiataloknak. Az elkövetkező évtizedekben különféle helyszíneken szerveztek hasonló találkozókat. Az ifjúsági táborok a rendszerváltás után rövid időre újabb lendületet kaptak. A rangos nyári fesztiválok számának növekedése következtében azonban úgy tűnt, hogy elvesztették vonzerejüket. Stílusváltásra volt szükség. A Gombaszögi Nyári Tábor a jelenlegi formáját 2009-ben nyerte el.

A megújulás következtében a tábor újra bekerült a köztudatba. S míg akkor pár százas, addig a tavalyi évben már majd nyolcezres összlátogatottsággal büszkélkedhet. Ami azt jelenti, hogy 2014-ben minden második magyarlakta településről érkezett hozzánk valaki.

A szervezése nem kis feladat. Kik a nyári tábor háttérmunkásai?

– A koordinálás a szervezők népes táborának összehangolt munkáját dicséri. A szervezésben két szervezet, a Diákhálózat (mind a nyolc tagszervezetével együtt) és a Sine Metu Polgári Társulás játszik főszerepet. Míg a Sine Metu az infrastrukturális és a pályázati hátteret biztosítja, addig a Diákhálózat egyetemistái a szervezési munkákat végzik. Rajtuk kívül azonban számos civil kezdeményezés is kiveszi a részét a gombaszögi történések alakításából. A teljesség igénye nélkül ilyen például a FEFMA, vagyis a Fiatal Építészek Fóruma, melynek tagjai fából és szalmából építik fel a Szalmaszínházat, melyet aztán a Gurigongo Symposium tölt meg színiélettel. De idén sem marad ki a Tandem, az Irodalmi Szemle vagy a Közbeszéd sem – és sorolhatnánk. Példaértékű, hogy ennyi civil dolgozzon együtt a közösség építésén és erősítésén. Ráadásul itt mindenki önkéntesként tevékenykedik!

Kiknek, kikhez szól a Gömbaszögi Nyári Tábor?

– Az eseményt főként fiatalok, javarészt egyetemisták látogatják. A különböző hazai és külföldi egyetemeken tanuló fiatalok itt kapnak lehetőséget arra, hogy kortársaikkal találkozzanak, eszmét cseréljenek. Alapvetően diáktáborként indult újra 2009-ben, de az akkori egyetemisták már rég az aktív lakossághoz tartoznak. Sokan vannak közülük, akik ma már fiatal családosként, kisgyermekestül is visszajárnak. Apropó: a legkisebbeket babasarokkal várjuk.

elofizetes_uj_no.png

Mi alkotja a tábor programkínálatának gerincét?

– Három pilléren állunk. Az egyik az idén is rendkívül sokoldalú zenei kínálat, mely a számos magyarországi és szlovákiai magyar fellépővel széles ízlésspektrumot próbál befogni. A második pillér a közéleti vagy szabadegyetemi programcsomag. Ez adja a tábor különlegességét. Gombaszög küldetése ugyanis, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a közösség és a közélet problémáira. Az ide tartozó állandó programok például a bloggerek találkozója. Ilyenkor az egyébként számítógépeken keresztül véleménynyilvánító- és formáló online bloggerek teljes valójukban, hús-vér emberként találkoznak. A közélet szerves részét képezi a politika, ezért politikai vitáknak is rendszeresen teret biztosítunk. Ezenkívül szakmai előadásoknak, azaz a populáris tudományosságnak is jut hely. A tábor harmadik pillérét pedig a közösségépítő csapatjátékok jelentik, a paintballtól a buborékfocin keresztül egészen az iszapbirkózásig.

A történések egyszerre több helyszínen folynak. Kik lesznek a nagyszínpad fellépői?

– A teljesség igénye nélkül: Kowalsky meg a Vega, a Jóvilágvan, a Kiscsillag vagy épp a Csík zenekar. A +1. napon, vagyis a II. Szlovákiai Magyar Dal napján pedig fellép a Rómeó Vérzik és a Ghymes zenekar is.

L. Horváth Katalin
Cookies