Beszélgetünk-e gyerekeinkkel a szexről? A szakértők szerint a szülői útmutatást semmi nem pótolhatja. Nem az a megoldás, hogy elvisszük a lányunkat a nőgyógyászhoz, hanem hogy megmagyarázzuk neki, mi miért történik. 

A pszichológusok vég nélkül tudnák sorolni a példákat pró és kontra. „Az első szex fájdalmas, egy hétig ülni sem bírsz.” „Összeszedsz valamilyen fertőzést, és hetekig járhatod a kórházakat.” „Ha ilyen korán kezded a szexet, méhnyakrákod lesz.” Még ma is ilyenekkel ijesztgeti sok anya a lányát.

A másik véglet a „mindent szabad”. A szakértő ilyenkor is fölemeli figyelmeztető ujját: a gyereknek tudnia kéne, hogy a pornó hazugság, A szürke ötven árnyalata pedig unatkozó házimamáknak való. Nem igaz, hogy a lányoknak már első alkalommal tíz orgazmusuk van, és az sem normális, ha egy lány az első jöttmenttel lefekszik. A jó szülő elmagyarázza a gyerekének, hogy a szex nem csupán a hormonok játéka, hanem a lélek is részt vesz benne, ezért teljesen más az a szex, ahol nem csupán ösztönök, de érzelmek is vannak. 

A lányok számára határkő az első menstruáció. A szülők nagy hányada mégsem készíti fel a lányát erre az eseményre, így a felnőttlétbe tett első lépés nagy megrázkódtatással párosul. Az anyák zöme NEM MONDJA EL a lányának, hogy mielőtt felíratná a fogamzásgátlót, kérje a nőgyógyászától, hogy vegyen tőle vért, s készíttesse el a hormontérképét. (Ez alapján lehet ugyanis csak megfelelő tablettát felírni valakinek. Sokszor azonban ezt még az anyák sem tudják.) 

„Fáj a hátad?” – kérdezte tizenöt éves lányától Márta, amikor meglátott a kezében egy fura szerkentyűt. De rögtön leesett a tantusz, hogy mekkora bakot lőtt. A lánya szó nélkül kivette kezéből azt a valamit, és becsapta maga mögött a szobája ajtaját. 

Márta másik lánya tizennyolc éves, és a fiúja néha-néha már nála is alszik, bár Márta – a gyerekei által vaskalaposnak titulált nézetei miatt – ezt nehezen viseli. Az ott alvás azonban az új nemzedékeknél már mindennapos! A pszichológusok szerint a mai fiatalok nagyobbik része az első szexet a tizenhatodik születésnap táján éli meg. A nőgyógyászok páciensei között azonban már tizenhárom-tizennégy éves kislányok is vannak. Nyolcadikos fiam pár osztálytársnője aktív szexuális életet él – idősebb, huszonéves (!) férfiakkal. Pedig ez a kora tizenéves korosztály nagyon keveset tud a felelősségteljes fogamzásgátlásról. Vajon mit szólnak ehhez a szülők?

Az előző nemzedékekkel szemben a mai gyerekek túlontúl sokat tudnak az AKTUSRÓL, hiszen dől a szex az internetről. Mégsem tudnak eleget! Az információréseket a szülőnek kellene kitömni. A mai fiatalok többet szexelnek, mint a régiek, ám sok az esetleges és védekezés nélküli viszony. 

web-bannerek-hirlevel-02_4.jpg

Hogyan alakíthat ki bizalmas kapcsolatot a szülő tizenéves gyermekével? Az első szabály: soha nem szabad elutasítani a gyermeket, mindig válaszolni kell a kérdéseire. Nem minden gyerek annyira nyitott, hogy másodszor is kérdezzen. A mai serdülők szexuális élete nagyrészt a virtuális világban zajlik. A Facebookot nem csak csetelésre használják a fiatalok. Gyakran fotózzák, videózzák magukat, olyan alkalmazásokat használnak, mint a SnapChat, amikor a kép csak rövid ideig látszik, ezért szinte tálcán kínálja, hogy merész képeket tegyenek fel az internetre. (Fiam egyik osztálytársa, aki a saját neméhez vonzódik, rendszeresen megosztja az együttléteit. S ma az egész iskola ezen „pörög”.) Hasonló szerepet tölt be az Instagram. De vigyázat! A kép gyorsan eltűnik ugyan, de akinek tetszik, az letöltheti.

Fényképezni, videóra venni, szétküldeni a világba – mindez egy-két kattintás műve. Az ügyes gyerekek ingyen csatlakozni tudnak bármely nyilvános wifihez. És ezek a kapcsolódások olyan érzést keltenek a gyerekekben, hogy semmi az egész, hiszen mindenki ezt csinálja. 

A mai serdülők szövegértési képességei enyhén szólva hiányosak. Például nem tudnak különbséget tenni a fogamzásgátlás, az esemény utáni tabletta és az abortálótabletta között. Egyszóval a képek, az ábrák korát éljük – ki keresgélné a szavak jelentését, amikor a SnapChaten keresztül az osztálytársa mellét bámulhatja? Szóval, a szülő szerepét ma sem lehet kiváltani a szexuális felvilágosításban.

Balázs, 13 éves
Anya már elmondott ezt-azt, apa szintén, valamit találtam a weben, meg a srácokkal is gyakran beszélünk ilyesmiről. Egészen tisztán nem látok, nem tudom elképzelni, milyen lesz. 

Lili, 18 éves
Anyu beszélt ilyesmiről, amikor tizenöt éves voltam. Azt is mondta, hogy a szüzességemet őrizzem meg olyan valaki számára, akit igazán szeretni fogok, de hát ezt ma már senki nem tartja be. Tizenhat éves koromban volt az első kapcsolatom, és tudtam, hogy nem fog örökké tartani. De már nagyon kíváncsi voltam, és nem bánom, hogy megtettem.

Tomi, 19 éves
Anyuval nyíltan tudunk beszélni, de erről nem, mert szégyelljük magunkat. Azt viszont elhittem neki, hogy a pornós szex megjátszott, meg hogy az életben nem ilyenek az együttlétek.

Timi, 15 éves
Én a nagynénémmel beszélgetek ilyesmiről. Elvált, alig van túl a negyvenen, igen jól néz ki, sok férfi forog körülötte. Jó tanácsokat tud adni, hogy milyen a jó szex, és hogyan álljak hozzá. A többiek irigyelnek is érte. Az anyukám prűdebb. A fogamzásgátlásról a lányokkal is beszélgetünk, főleg arról, hogy milyen tabletták vannak.

Varga Klára

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg