Ki tudja, mi a különbség a rémhír, a hoax és az álhír között? Igazából semmi. Velence vize annyira megtisztult, hogy hattyúk úszkálnak a városban... Ez például egy hoax, álhír, becsapás. Az ibuprofén súlyosbítja a koronavírus okozta tüneteket... Ez is rémhír. Vajon ki találta ki, hogy még tekintélyes politikusok is elhitték...

Legalább tucatszor szembe jött velem a pletyka a Bécsben dolgozó szlovák nővérkéről, aki figyelmezteti a honfitársait a gyilkos gyógyszerre! Pedig a Paralen nem veszélytelen, sőt! Ha nem tartjuk be az ajánlott adagolást, erős májkárosító hatása lehet.

Fake news

A fake news, azaz a hamis hírek betörtek a hétköznapjainkba. Kritikus helyzetekben, mint amilyen ez a mostani a koronavírus-járvány, hiteles tájékoztatásra van szükség. Az emberek ilyenkor szomjazzák a híreket, mire az újságírókon kívül a rémhírgyártók is munkába lendültek... Az utóbbi napokban tucatjával bukkantak fel a világhálón valótlanságok, sőt, szándékos hazugságok – és olykor-olykor nem csak a közösségi médiában. A tét emberéletekben mérhető, ezért sok országban büntetik az álhírek terjesztését.

Fele sem igaz!

Ibuprofén tartalmú lázcsillapítók nélkül nincsen házipatika. Ibalgin, Advil, Nurofen mind-mind ismert gyógyszerek ugyanazzal a hatóanyaggal. Talán ezért váltott ki hatalmas médiavisszhangot, mikor felröppent a „hír”, hogy a WHO nem ajánlja a koronavírussal kezelt betegek lázcsillapítására, mert állapotuk romlását idézheti elő. Mire kiderült, hogy ennek a fele sem igaz, addigra felbukkant a vezető lapok címoldalán is, a hírt lehozták a nemzeti hírügynökségek (köztük például a magyar), sőt, megjelent a francia egészségügyi miniszter hivatalos Twitter-oldalán. Ez utóbbi azon melegében generált vagy ötvenezer megosztást.

Az ilyen álhírek origóját nagyon nehéz megtalálni. A BBC újságírói szerint a rémhír Angliából indulhatott, de szerte Európában is felbukkant a halálukon lévő, ibuprofénnal kezelt tinédzserek képe. A saját közösségi oldalamon is legalább tucatszor szembe jött velem ugyanaz a pletyka a Bécsben dolgozó szlovák nővérkéről, aki figyelmezteti a honfitársait a gyilkos gyógyszerre...

Persze némi valóságalapja azért van az álhírnek (ahogy az ilyenkor lenni szokott). Korábban több kutatás is foglalkozott az ún. nemszteroid gyulladáscsökkentők (az ibuprofén is ilyen) légúti megbetegedésben szenvedő betegekre kifejtett hatásával. Habár egyértelmű bizonyíték nincsen, több kutató azt állítja, hogy bizonyos esetekben tényleg ronthat a betegek állapotán. Az általánosító megfogalmazás ugyanakkor nem véletlen. Ugyanis mind a mai napig egyetlenegy kutatás sem bizonyította, hogy az ibuprofén haszontalan vagy egyenesen káros lenne a koronavírusban szenvedőknek.

Az Egészségügyi Világszervezet a betegség mellett szerencsére az álhírekkel is igyekszik felvenni a harcot: néhány napja hivatalosan is cáfolta a hírt, miszerint nem ajánlják a hatóanyagot. A felhíváshoz sorra csatlakoztak a nemzeti egészségügyi szervezetek. Ám a szellemet már kiengedték a palackból.

Mindenki paracetamolt vesz, pedig nem veszélytelen, sőt!

Nem csoda, hogy ma már alig kapni paracetamol tartalmú lázcsillapítót, mert (félve az ibuprofén „mellékhatásaitól”) boldog-boldogtalan Paralenért sorakozott. Holott a Paralen egyike a legveszélyesebb, vény nélkül kapható gyógyszereknek! Nagyon erős májkárosító hatása miatt a napi ajánlott mennyiségtől való legkisebb eltérés is súlyos következményekhez vezet.

Az eset legfontosabb tanulsága mégis az: ne dőljünk be mindenféle álhíreknek, igyekezzünk több forrásból informálódni, és keressük azokat a hírforrásokat, amelyek hiteléhez nem férhet kétség. Ha öt nap múlva is ugyanazt írják, akkor majd talán érdemes hallgatni rájuk.

Pomichal Krisztián biológus

web-bannerek-hirlevel-01.jpg

Új Nő csapata