Ma a lányok a fesztiválok után tömegével nyelik az esemény utáni tablettákat. De mi az igazság: veszélyes vagy sem?

Először is tisztáznunk kell a gyakran előforduló tévedéseket: az esemény utáni tabletta hormonális alapon akadályozza meg a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Az abortusztabletta pedig megöli a már beágyazódott magzatot, majd hormonális segítséggel – méhösszehúzódásokat generálva – kihajtja a szervezetből.

tabletta-indito.jpg

Az abortusztabletta

Franciaországban 1988-tól jelen vannak az abortusztabletták, és mára már 25 másik országban is engedélyezték használatukat. Nálunk, Szlovákiában is regisztrálták ezeket a szereket. A nőgyógyászok egy csoportja jobb megoldásnak tartja a műtéti terhességmegszakításnál. Az abortusztabletták ma már sokszor helyettesítik a hagyományos műtéti megoldást, ez pedig számtalan kérdést felvet.

A művi terhességmegszakítás már műtét nélkül is megoldható. Mindössze annyit kell tenni, hogy a nők beveszik azt a tablettát, amely megakadályozza a magzat további fejlődését, majd megindul a spontán vetélés. Egyes orvosok szerint ez az eljárás kíméletes, és sokkal gyengédebb beavatkozás a női szervezet működésébe, mint a műtéti eljárás. Ráadásul sokkal biztonságosabb, és ritkábbak a szövődmények is. A külföldi statisztikák csak megerősítik ezt az állítást: az ott élő hölgyek több mint fele választja a pirulákat. Hazánkban a Mifegyne és a Medabon került bejegyzésre. A Mifegyne az utolsó menstruáció végső napjától számított 49. napig hatásos, a Medabon egészen az ugyanígy számított 63. napig adható. A szerek hatásmechanizmusa hasonló, adagolásuk különböző.

Az RU-486 az előállító cég nevének rövidítéséből származó elnevezés. A tabletták Mifepriston vagy Mifegyne, Medabon néven kerülnek forgalomba, és ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák: egy progeszteronblokkolót. A progeszteron az a hormon, amely segíti az embrió beágyazódását, a terhesség megmaradását, és gátolja a méhösszehúzódásokat.

Jobb a tabletta, mint a műtét?

Igen – hangzik a válasz –, mert kevésbé avatkozik bele a női szervezet működésébe. A műtét folyamán közvetlen vérzésveszély áll fenn. Megsebezhetik a méhfalat vagy a méhnyakat. Minél előrehaladottabb a terhesség, annál nagyobb ennek a veszélye. A műtét következtében szövődmények alakulhatnak ki: alhasi fájdalom, vérzés, hőemelkedés, ami gyulladásos folyamatra utal. Ez a gyulladás azután feljuthat a petevezetékig, ahol összenövéseket okozhat, jelentősen megnehezítve a következő teherbe esést. Ráadásul a méhnyak széthúzása – ami a művi terhességmegszakítás folyamán elkerülhetetlen – a későbbiekben növelheti a koraszülések esélyét.

Hogyan juthatunk az abortusztablettához?

Az abortusztabletta nálunk receptköteles. Kizárólag a nőgyógyászati osztályon lehet hozzájutni, és csakis egy alapos kivizsgálás után. Eszébe ne jusson senkinek, hogy ilyen tablettákat vásároljon az interneten, bármilyen jó áron (50-80 euró) is kínálják! Az ilyen szerek nemcsak illegálisak, de nagyon veszélyesek is lehetnek: egyáltalán nem biztos, hogy a gyógyszer a dobozán feltüntetett hatóanyagokat tartalmazza. Lehet benne egészen más dolog is, és ezzel csak nő a bevátel kockázata.

fej.jpg

Miben különbözik az abortusztabletta az antibébitől és az esemény utáni tablettától?

A klasszikus hormonális fogamzásgátlók megakadályozzák a peteérést. A terhességhez hasonló hormonális állapotot idéznek elő, amitől a nő átmenetileg nem lesz fogamzóképes. Az esemény utáni tabletta nem a peteérést gátolja, hanem a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méh falába, s ezzel korai vetélést okoz, ami nagyon hasonló a menstruációs vérzéshez. Ilyen gyógyszereket kaphatunk a gyógyszertárakban, a nőgyógyásznál vagy az orvosi elsősegély-szolgálaton – nem kell hozzá recept. Az abortusztabletták megakadályozzák a már beágyazódott megtermékenyített petesejt további fejlődését, spontán vetélést provokálnak. A tabletta használata után két héttel kötelező orvosi ellenőrzés van, hogy ellenőrizzék, a vetélés maradéktalanul végbement-e. Ugyanis, ha nem, akkor elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás.

Az abortusztabletták mellékhatásai

Az abortusztabletták valóságos hormonbombák, és ez egyáltalán nem kockázatmentes. Az abortusztabletták veszélyesek lehetnek, ha a nő vérhígítót szed, vagy súlyos mellékvese-, vese-, máj- vagy szívbetegségben szenved. Kockázati tényező, ha a kezelt alultáplált, az anorexiahatáron mozog. Tudni kell azt is, hogy a vetélés erős alhasi görcsökkel jár. Egyes esetekben a tabletta sem jelent tökéletes megoldást, mert a vetélés során a méhben maradhatnak embrionális szövetdarabok. Emiatt szükség lehet műtéti eljárásra is – küretre, azaz kaparásra. Gyakori mellékhatás a fejfájás, a rosszullét, a hányás vagy a hasmenés. Ha a nő úgy érzi, hogy egyre nehezebben viseli ezeket a tüneteket, mihamarabb forduljon orvoshoz. Erős vérzés esetén pedig menjen azonnal a kórház nőgyógyászati osztályára.

A vetélés során a méhben embrionális szövetdarabok maradhatnak emiatt szükség lehet műtéti eljárásra is.

Abortusztabletták a neten

Nagy botrányt kavart, mikor egy Hana Beckley nevű, Angliában élő hazánkfia árusította a „abortuszcsomagot“ az interneten. Az első tabletta ,,elöli" a magzatot, a többi pedig görcsöket okozva kihajtja a szervezetből. A hölgy úgy gondolta, hogy nyugodtan árusíthatja a neten, merthogy Nagy-Britanniában orvosi recept nélkül is meg lehet őket vásárolni. Azután felvilágosították, hogy nálunk viszont nem, ezért az üzlet törvényellenes. És veszélyes is. A gyógyszerek hatására különböző komplikációk léphetnek fel, és orvosi segítség nélkül akár meg is halhat, aki ezt használja. Rossz belegondolni: mi van, ha az elhalt magzat nem távozik, vagy a vérzés nem bír elállni? Nagy felelőtlenség ilyen készítményeket rendelni az interneten!

Kapcsolódó írásaink: A TÜKÖR és a szobordöntögetés; Spirál és fogó: csak nőknek!

Varga Klára
Cookies