Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy ha gyógyszert szedünk, nem tanácsos alkoholt fogyasztani a tabletták bevétele után, mert vagy nagyon erős hatást érünk el vele, vagy az ital semlegesíti a pirulák erejét. De miért nem beszélünk soha a gyógyszerek és az élelmiszerek kölcsönhatásáról?

Nem nagyon tudjuk, milyen hatást fejtenek ki a gyógyszerekkel egy időben fogyasztott élelmiszerek, gyógyfüvek vagy üdítők. A gyógyszerek és az élelmiszerek kölcsönhatásról szedtünk csokorba pár érdekességet. 

gyogyszer-indito.jpg

Nap érlelte déligyümölcsök

Egészséges ember, aki nem szed gyógyszert, gond nélkül fogyaszthat citromot, narancsot és mandarint is. David G. Bailey kanadai gyógyszerész szerint azonban a vérnyomáscsökkentők szedése esetén kerülni kell ezeket a gyümölcsöket, mert kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak. A citrusfélékben található anyagok blokkolják a szervezetben azt az enzimet, amely lebontja a gyógyszerek hatóanyagát, ez pedig olyan hatással bír, mintha nem egy, hanem 3-4 tablettát vettünk volna be egyszerre. Ma már ismert tény az is, hogy a citrusfélék hatóanyaga több száz gyógyszerrel is kölcsönhatásba lép. De minden citrusfélére igaz ez? Általános szabály, hogy minél nagyobb a gyümölcs, annál magasabb a rizikófaktor. A citrom és a mandarin okozta veszély elhanyagolható – két-három mandarin elfogyasztása nem ártalmas –, azonban a pomelót és a grépfútot már sokkal komolyabban kell vennünk!

Gyógyszerre már enni sem szabad?

A múlt század 50-es és 60-as éveiben folytatott kísérletek bebizonyították, hogy az elfogyasztott étel módosíthatja a gyógyszerek hatását. A kísérleti alanyok egyik csoportjának zsírban gazdag reggelit adtak, a másik kontrollcsoportnak pedig ún. standardizált reggelit, amely gyakorlatilag semmilyen zsírt nem tartalmazott – vaj nélküli pirítóst, sovány tejet, egy tálka gabonapelyhet és egy pohár gyümölcslevet. Az étel elfogyasztásakor enzimek és hormonok áramlanak a gyomorba, amelyek gondoskodnak arról, hogy szervezetünk hasznosítsa az élelmiszert. Egyes hormonok hatására a táplálék lassabban halad át a gyomorból a belekbe: ezáltal elég idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a hasznos anyagok felszívódhassanak. Ha az étellel együtt vesszük be a gyógyszert, akkor a felszívódás lelassul. A folyamat viszont megfordul, ha üres gyomorra kapkodjuk be a bogyókat.

A grépfrútlé például megemeli a vérben a Viagra koncentrációját és hatását is meghosszabbítja. (Bár ez is egyéntől függ – sokaknál éppen gyengíti a hatást.) A pomelo viszont épp ellenkezőleg: a felére csökkenti a kis kék pirula erejét.

Idősek és a gyógyszer

A 60 év felettiek átlagosan kilencfajta, de néha ennél is több gyógyszert szednek: az egyiket étkezés előtt, a másikat étkezés közben, a harmadikat étkezés után... Ilyen esetben szinte lehetetlen megszabni a beviteli időt. Az étel befolyásolja a gyógyszerek felszívódását, s ezzel együtt a hatásukat is. Az idős emberek folyamatosan szedik a gyógyszereket: ez azt jelenti, hogy a gyógyszer hatóanyaga a tabletta bevétele előtt is jelen van a vérben. Ha étkezés után veszik be a gyógyszert (ez vonatkozik a gyógyszerek 90 százalékára!), hatása egy-két órával később mutatkozik meg. Az éhgyomorra bevett gyógyszer gyorsan felszívódik, és magas koncentrációt eredményez a vérben, ez pedig akár káros mellékhatásokat is kiválthat. Az étkezés után lassabban felszívódó gyógyszerek mellékhatásai enyhébbek. A gyógyszerszedés másik fontos szabálya, hogy mindennap ugyanúgy szedjük a gyógyszereket. Nagyon helytelen, ha egyszer éhgyomorra, másszor étkezés után vesszük be őket.

Sicc, salakanyag!

A vékonybélben speciális szállítórendszerek találhatók. Mivel minden gyógyszer más-más hatóanyagot tartalmaz, minden gyógyszernek külön szállítója van: vannak élelmiszerek, amelyek ezeket a szállítórendszereket blokkolják, ilyen például a zöld tea is. A zöld tea gátolja a magas vérnyomás és allergia ellen ható gyógyszerek, továbbá a béta-blokkolók felszívódását. A zöld teában található erős antioxidáns, az EGCG (Epigallokatekin gallat) csökkenti a vérnyomást és segít a fogyásban, ezért a nők szívesen fogyasztják.

Nem kevésbé fontos, hogy a fölösleges anyagok távozzanak a szervezetből. A gyógyszerek és salakanyagok eltávolítását az úgynevezett effluxpumpák biztosítják testünkben. Egyes növényekben és élelmiszerekben olyan anyagok találhatók, amelyek gátolják az effluxpumpák működését, ezáltal a méreganyagok nem tudnak kiürülni a szervezetből. Ilyen kiürülést gátló anyag a fekete borsban található piperin alkaloid, amelynek hatására a gyógyszer 64 százalékkal nagyobb koncentrációban kering a vérben: ez hasfájást, rosszullétet okoz, hosszabb távon pedig károsítja a gyomor nyálkahártyáját.

rozsaszin-tabletta.jpg

Növények kölcsönhatásban

A ginszenget nemigen használjuk nálunk, annál kedveltebb a közönséges orbáncfűtea vagy a rooibos tea (vörös tea, fokföldi rekettyetea): mindkettőnek varázslatos hatásokat tulajdonítanak. Ám kölcsönhatásukban ezek is veszélyesek lehetnek! Testünk sejtjei receptorokkal vannak ellátva, amelyek információkat szállítanak a sejt belsejébe. Ezek alapján állítják elő a sejtek a szükséges enzimeket és fehérjéket; a fenti két tea ezeket a receptorokat aktiválja. Ha például egy fogamzásgátlót szedő nő orbáncfűteát iszik, a sejtek több enzimet termelnek, amelyek lebontják a fogamzásgátló hatóanyagát. A tabletta nem fejti ki a hatását, s a nő teherbe eshet... Nagyon sok más növényi hatóanyag is kölcsönhatásba lép a gyógyszerekkel! Például a szójatej és a szójából készített miszo és tofu 80 százalékkal csökkenti a midazolam tartalmú altatók hatását.

A használati utasítás a gyengéknek való!

Ezt jelen esetben meg kell cáfolnunk, ugyanis a kis füzetke hasznos tudnivalókat tartalmazhat! A legáltalánosabb szabályt mindenki ismeri: a gyógyszert vízzel kell bevenni. Nem ásványvízzel vagy mindenféle ízesített löttyel, hanem egyszerű csapvízzel – a gyümölcslé sem megfelelő erre! A tej gyengíti a gyógyszerek hatását, viszont a fájdalomcsillapítókkal kissé más a helyzet. Ha fáj a fejünk, vállunk, és azt szeretnénk, ha a gyógyszer minél előbb hatna, forró kávéval (cukor és tej nélkül) vegyük be a tablettát! A forró folyadék garantálja a gyors oldódást, a koffein pedig elősegíti a hatóanyag felszívódását. (Egyéb esetekben nem ajánlják a kávét a gyógyszerek mellé.)

Sokan összerágják a gyógyszereket, pedig ez nagy hiba! A gyógyszernek a bélben kell feloldódnia – azért van rajtuk bevonat, hogy ne irritálják a gyomor nyálkahártyáját. A tabletta összerágásával megsemmisül a védő hatás. Sok gyógyszert olyan formában készítenek el, hogy fokozatosan, 12 vagy 24 óra alatt oldódjanak fel, az összerágott gyógyszer hatóanyaga viszont túl gyorsan kerül a vérbe, és mérgezést idézhet elő.

Az étkezés után beszedhető gyógyszerek csoportjába tartoznak az antimikotikumok (gombaölő gyógyszerek), valamint az immunszupresszív szerek, amelyek szervátültetés után gátolják az immunrendszer működését, nehogy a szervezet kilökje a beültetett szervet.

A világ végéről jött ételek és a genetika

Egy adag kapribogyó nem fog megártani senkinek, de érdemes odafigyelni a fogyasztására, mert 100 mg kvercetint tartalmaz. Ha netán naponta még három tabletta kvercetin tartalmú étrendkiegészítőt is szedünk hozzá, az már blokkolja a koleszterinszint csökkentésére szedett gyógyszert. Nem szólva a csilipaprikáról, amely jó hatásai mellett (immunrendszer-erősítő, felpezsdíti a vérkeringést, stimulálja az idegvégződéseket) háromszorosára emeli a koleszterincsökkentők hatását. Hasonló következménye van a kurkumában található kurkuminnak, ha szulfaszalazin tartalmú gyulladáscsökkentőkkel találkozik.

Természetesen a hatások és kölcsönhatások egyénenként változnak, hiszen ez szorosan függ a genetikától is. A helyi nemzetek gond nélkül fogyaszthatják a számunkra egzotikus élelmiszereket, az európai emberek viszont nem mindig engedhetik meg maguknak. Az ázsiaiak például sokkal gyorsabban feldolgozzák az antidepresszánsokat, mint az európaiak, s abszolút eltérőek az étkezési szokásaik is. Tanácsként annyit mondhatunk, hogy maradjunk meg a helyi élelmiszereknél – az a helyes, ha az ember annak a vidéknek az élelmiszereit fogyasztja, ahol született és ahol él. A nagy változtatásokért nagy árat kell fizetni. Főleg akkor, ha az ember gyógyszereket is szed.

Összeállította: varga

 

Kapcsolódó írásunk: A méreg, ami egyszerre szépít és gyógyít

web-bannerek-hirlevel-01_2.jpg

Új Nő csapata