Március közepe óta a fodrászok karanténban vannak. Virtuálisan nem lehet hajat vágni. Ők igazán nem tudnak otthonról dolgozni.

Koronavírus idején is nő a hajunk. Én még szerencsésnek érzem magam, mert épp a lezárások előtti hétre kaptam időpontot a fodrászomhoz. Viszont sokan hoppon maradtak. Hajnyírás, hajfestés elnapolva – ám a kikandikáló ősz hajszál vagy a lenövés nem szép látvány. Attól, hogy otthon maradtunk, még hiú nők vagyunk. Egyszóval én tegnaptól beálltam házi fodrásznak. Most már az édesanyám és az anyósom haját is én festem, s festés után be is szárítom. Mert ápolt külsőt érdemel minden nő, válság idején is!

-5bc_qug.jpeg

A barátnőm meséli, hogy a három fiát ő nyírta meg. Hajnyíródélutánt tartottak, és mindhárman „sünifrizurát” kaptak. Miután a fiúk tükörbe néztek, lefelé görbült a szájuk. Végül azt mondták: Sebaj, otthonra megteszi!
 

A fodrászok! Ők a legkisebbek a gazdasági szektor szereplői közül – szólószereplők ők, mert kevesen dolgoznak közülük alkalmazottal. S ők aztán igazán nem tudnak otthonról dolgozni. Munkájukhoz szükség van a kliensre, vagyis a kliens fejére. Virtuálisan nem lehet hajat festeni, vágni. Éppen ezért veszélyeztetettnek számítanak, ők és a klienseik is – a fodrász nagyjából harminc centis testtávolságra dolgozik.

Vuhan városában az élet újraindulásának első zászlóvivője a fodrász volt, aki elektromos biciklivel rója az utcákat, és egy Flair-széket kipakolva levágja bárkinek a haját. Az utcai fodrásznő a munkáját vegyvédelmi ruhában végzi, a végeredményt pedig tükör híján a telefonján mutatja meg a klienseinek (akik egymástól tisztes távolságra várakoznak).

Soha nem volt még aktuálisabb a tanács, hogy próbáljuk meg magunk levágni vagy befesteni a hajunkat, hiszen a haj visszanő – időnk mint a tenger. Ha jóban vagyunk a fodrászunkkal, személyes tippekért felhívhatjuk, és a videós tanácsokért cserébe akár pénzt is átutalhatunk neki.

A jelenlegi becslések a járvány kicsúcsosodását július közepére jósolják. Mire a koronacunami végigsöpör és lecseng, addigra ősz lesz. Mi lesz veletek, szolgáltatók? Mikulás Andrea (Érsekújvár) fodrászt kérdeztük a miértekről. Andrea szépségszalonja a belvároshoz közel található, körmös kolléganőjével dolgoznak tandemben. A szalon hetek óta zárva tart, Andrea egyelőre kivár.

– Nem tudom, hogyan lesz. Bérletben vagyunk, remélem, ki tudunk majd egyezni a tulajdonossal, hogy engedjen a bérleti díjból – kezdi a beszélgetést Andrea. – Három hónapnál tovább nem fogom bírni, utána be kell dobnom a törülközőt. Még szerencse, hogy a férjem dolgozik, és a kábelgyárban nincs leállás. Sőt! Még több a munka, megemelkedtek a rendelések.

9gy9vqsw.jpg

Mikulás Andrea jelenleg csak telefonon keresztül tud segíteni klienseinek. 

– Az állam bejelentést tett, hogy megsegíti a munka nélkül maradt vállalkozókat. A részletek még homályosak. Ez mennyiben érint téged?

– Negyven százalék feletti forgalomkiesés esetén a személyi jövedelemadó előlege és a munkáltatói járulékok fizetése elhalasztható. Viszont nem tudom, hogy a 20%-tól 80%-ig terjedő megsegítést miből fogják kiszámolni – a napi bevételből esetleg az adóbevallásból? Hiába hívtam az egészségügyi és a szociális biztosítót, nem tudtak semmi pontosat mondani. Szerencsére az autónkra a törlesztést fél évre le tudtuk állítani. Ez mindenképp nagy segítség! Attól tartok, hogy a járvány sok kisvállalkozót és szolgáltatót a padlóra küld.

– Mivel telnek a napjaid?

– Az elmúlt három hétben kitakarítottam a lakás minden zegzugát. A bútorokat fényesre sikáltam, a talajtól a csillárig csillog-villog minden. A szekrényekben is alapos rendrakást végeztem. Emellett főzök, mosok, vezetem a háztartást. Öröm az ürömben, hogy a kilencedikes lányommal sokat vagyunk együtt. Ez jó, jó! Tanulni nem kell vele, a leckéket könnyen letudja. Neki például tetszik az otthonról tanulás. Egyrészt örülök az otthonlétnek, másrészt feszült vagyok: mert mi lesz velünk? Nem szeretek a négy fal között tespedni, ezért esténként eljárok futni vagy biciklizni. Kizárólag este 9 és 10 között, hogy ne találkozzam senkivel. Üzletbe csak hetente egyszer járok. Mindennap imádkozom, hogy történjen valami csoda, és senki se betegedjen meg a szeretteink közül.

Két hónapot még kihúzok valahogy, de egy további munka nélküli hónapot már nehezen tudok elképzelni. Mégsem vonhatom meg a családomtól a pénzt és költhetem bérleti díjra. Attól tartok, hogy a járvány nagyon sok kisvállalkozót tönkretesz.

– A családra, a nagyszülőkre ki vigyáz?

– Édesanyám Angliában rekedt a nővérem családjánál. Nem tudtam érte menni, mert a reptereket lezárták. Emiatt is szorongok: édesanyám a veszélyeztetett korcsoportba tartozik, 65 éves, és egyedül nem utazik. Viszont jó helyen van, így legalább látja az egyéves unokáját. Itthon a mindennapokban úgyis egyedül volna, Angliában meg együtt töltik a karantént a családdal. Mindig van pár kérdőjel, hogyan volna jobb, de a jó választ az idő adja meg. Mindig ezt mondogatom, mikor nyugtalankodni kezdek. Igazság szerint hiányzik a fodrászolló csattogása, a fésű suhanása, a hajfestékek illata. Hiányzik a napi rutin, a pörgés – az én is tartozom valahova, a „dolgom van a világban” érzése. Márciusban még nagyban készültünk a Vitality és a Schwarzkopf tanfolyamaira. A szlovákiai képviselők januárban részt vettek az olaszországi továbbképzéseken, s tapasztalataikat meg szerették volna osztani velünk. A pozsonyi találkozó már elmaradt, helyette online vetítésen mutatták be a legújabb hajvágási és hajfestési technikákat, az újdonságokról pedig részletes leírást küldtek. A karantén jó alkalom lesz az online önképzésre: ezzel biztatom magamat.

– Mit javasolsz olvasóinknak, hogyan ápolják és kezeljék a hajukat, míg a szalonok zárva tartanak?

– Aki fél az otthoni hajfestéstől, annak jó megoldás az egyhasználatos hajszínező spray. Ezt a hajszínezőt a hajtöveknél kell alkalmazni, szépen fedi az őszülő és a kinőtt hajat 6-8 héten át. Többen telefonon kértek tőlem segítséget, hogy melyik drogériás festéket vegyék meg. Arra jutottunk, hogy itt a szalonban szívesen bekeverem a megfelelő színt, amit aztán a kliens otthon felken a fejére. Az interneten rengeteg jó tanácsadó videó van arról, hogyan fessünk hajat otthon. Telefonon mindig adok használati utasítást, vagy megszabom a hatóidőt. A hajvágással főként a rövid hajaknál lehet gond. Akinek már a fülére lóg a haja, esetleg túl hosszú a frufruja, egy ügyesebb családtag akár otthoni ollóval is kiigazíthatja.

– Mi a helyzet a férfiakkal?

– Több férfi klienstől is hallottam, hogy a válsághelyzetre való tekintettel vásárolt egy hajvágó gépet, és a haját pár centisre vagy akár kopaszra vágja. A férfiaknak ebben is könnyebb!

M. Ando Krisztina

Kapcsolódó írásunk: Hajkatasztrófa a koronavírus idején

web-bannerek-hirlevel-01.jpg

Új Nő csapata