Életkép a kora esti aranyórában a balázsfai kanálison. Dömötör Ede képei.

A buzgó tavaszban a kanálisok mellett hatalmas hattyúcsapatokat láthatunk. Nem semmi érzés, mikor felrebben előttünk kétszáz hattyú. Mit tartsunk róluk, és hogyan kerültek a vizeinkbe?

hattyuk_elete_aranyora_1.jpg

Hónapokkal ezelőtt, amikor még nem virágzott a repce, a vonatból gyanakodva vizslattam a zöldellő szántóföldeket, s rajtuk a távoli fehér mezőket. Törtem a fejem, hogy milyen virág nyílik ilyentájt? Aztán, ahogy közelebb értünk, rádöbbentem, hogy azok a fehér foltok bizony nem virágok, hanem hattyúk. Kutakodni kezdtem utánuk, s hamar kiderült, hogy egy nálunk őshonos madárról van szó.

Fekete Zoltán (Bős) erdészt kérdeztük erről a nem mindennapi madárról.

hattyuk-elete-aranyora-fekete-zoltan-erdesz.jpg
Fekete Zoltán erdész

Főszerepben a bütykös hattyú

A hattyúk esetében is több fajt különböztetünk meg. Nálunk általánosságban a bütykös hattyút hívjuk hattyúnak. Fő ismertetőjegyei közé tartozik a barna szeme, a tiszta fehér tollazata, a nevét adó bütyke és a fekete kantárja. A nőstény kb. 7-11 kg, a hím akár a 14 kg-os tömeget is elérheti, szárnyának fesztávolsága pedig közel 2 és fél méter.

Monogám állatról van szó, vagyis egy életre választ párt magának. Fogságban akár 30-40 évig is elél, a természetben viszont 11-12 év az élettartama.

Száz év magány

Noha a hattyú nálunk őshonosnak számít, az 1800-as évektől kezdődően közel száz évre teljesen eltűnt a bütykös hattyú hazai vadpopulációja. „Ennek okát elsősorban a mocsarak lecsapolásában, a vizek megcsappanásában kell keresni. Magyarán: eltűnt a hattyúk élőhelye.

No, meg eleink kiegészítő táplálékként tekintettek a vízimadarak húsára és tojására, ínségükben még a hattyúra is ráfanyalodtak, gyakoriak voltak a fészekrablások. Eltűnésük mögött tehát ez áll, és nem szándékos pusztítás vagy valamiféle betegség” – mondja Fekete Zoltán.

hattyuk_elete_aranyora_4.jpg

Láttak egy hattyút Leleszen!

Így aztán az 1800-as években szinte csak Európa északi területein maradt fenn nagyobb hattyúpopuláció. Ez később dél felé húzódott, lévén, hogy az ember már nem üldözte. (S már sem a húsa, sem a tojásai iránt nem volt akkora igény, mint azelőtt.)

hattyuk_elete_aranyora_5.jpg

„Eközben Nyugat-Európában megszelídítették a hattyút, és betelepítéssel megjelent a parkokban. Nagyrészt ennek a félvad populációnak az utódai települtek vissza hozzánk. Érdekesség, hogy Gyimesi György vadászíró egyik könyvében megemlíti, micsoda nagy szenzációnak számított az 1960-as évek végén, mikor a Királyhelmec melletti Leleszen láttak egy hattyút. A vadászok óvatosak voltak, a madár ugyanis nagyon félénken viselkedett, ezért messziről figyelték” – meséli Zoltán.

És csakugyan: több forrás is erre az időre teszi a hattyúk visszatérését. Magyarországon például az 1970-es évek elején jelentek meg újra, a Kis-Balaton és a Szigetköz térségében. Szintén nagy hírverést váltott ki, amikor a Komárom melletti Keszegfalva közelében tartósan megtelepedett az első hattyúpár.

hattyuk_elete_aranyora_8.jpg

Honnan kerültek a kanálisokba?

Ma a kanálisok mentén tett sétáink alkalmával rengetegszer találkozhatunk hattyúkkal.

„A kanálisok ugyan nagyrészt művileg kialakított vizek – de mégiscsak vizek, melyek többnyire megfelelnek a hattyúknak. Én főleg a Csallóközről tudok beszélni, mert ezt a vidéket járom: egyszóval a Csallóköz még vízhálózattal gazdagon átszőtt területnek számít, ezért sokat látni belőlük a kisebb kanálisokban is. A hattyúk igazából azokra a helyekre mennek, melyeket természetes közegüknek éreznek” – magyarázza az erdész.

hattyuk_elete_aranyora_6.jpg

A hattyúk is telelnek!

Zoltántól megtudom, hogy a hattyúk kimondottan kedvelik a nagyobb vízfelületeket is, mint a Duna vagy a Balaton. Nem véletlenül.

„Mivel a hattyú a lúdalakúak közé tartozik – így a kacsákhoz és a ludakhoz hasonlóan –, vedléskor egyszerre veszíti el evezőtollait, illetve a szárnyain lévő erős tollakat, aminek következtében egy időre röpképtelenné válik. Emiatt aztán a hattyúk biztonságosnak vélt helyekre húzódnak, és ott vészelik át a vedlési időszakot, s általában a telet is” – mondja Zoltán. Ez persze további kérdéseket vet fel. Például: mi történik akkor, mikor egy kemény tél miatt befagynak a nagy vizek?

„A Duna ritkán fagy be, ám ha mégis előfordulna, akkor a hattyúk délnek vennék az irányt, és elrepülnének egészen a Földközi-tengerig.”

Biztosan bírják a hideget, hisz kecses nyakuk télen is vízben van, vígan kutakodnak élelem után... Ezt már csak gondolatban teszem hozzá, mert Zoltán elárulja, hogy az úszó madarak erezete eleve úgy van kialakítva, hogy a lábuk csak minimális vérellátást kapjon, pont azért, hogy a hideg vízben ne fagyjon el.

A hattyúk természetes ellenségei

A telet tehát könnyedén túlélik. Ennek ellenére a hattyúk sem dőlhetnek hátra, hiszen számos veszély leselkedik rájuk. „A vedlési időszakban elveszített tollaik kiváló nyomravezetők az olyan négylábú ragadozók számára, mint a róka vagy az aranysakál. A fiókákra pedig a réti héja lehet még veszélyes” – összegzi erdészünk.

hattyuk_elete_aranyora_9.jpg

Mennyi hattyú él nálunk?

Nem könnyű megmondani, ugyanis a hattyúk populációja változó, főleg a téli időszakban.

„Tőlünk északabbra még mindig több a vízfelület és a mocsaras hely. Télen az északiak délnek veszik az irányt, és általában nálunk telelnek. Ezért van, hogy ilyenkor nagyobb számban látunk hattyúkat. A nálunk élő egyedek pedig délre indulnak; a Duna szerbiai vagy a Dráva horvát szakaszáig is elrepülnek, hogy átvészeljék a keményebb telet” – magyarázza Zoltán.

elofizetes_uj_no_342.png

És hogy miért olyan nehéz megbecsülni, hogy mennyien is vannak? „Vegyük példának a Balatont. Sokan úgy gondolják, hogy évről évre több a hattyú, ugyanakkor a megfigyelések szerint stabil a fészkelő egyedek száma. Számuk csupán a téli időszakban dobódik meg annyival, ahányan itt telelnek.” 2020 novemberében például 1325 hattyút számláltak Szlovákiában. Egy hónappal később, vagyis a tél kezdetén viszont már 6517 egyedet! Ha a stabil populációt szeretnénk átlagban számszerűsíteni, akkor elmondhatjuk, hogy Magyarországon nagyjából 5-600, míg Szlovákiában 400 pár hattyú fészkel.

Nemcsak játék és mese

Tény viszont, hogy a hattyúk az utóbbi évtizedekben jócskán megszaporodtak. Ez így elsőre nem is hangzik rosszul, hiszen kecses állatról van szó: nincs szebb látvány, mint a vízen úszkáló fehér hattyúsereg... Azonban a hattyúk igencsak nagy károkat tudnak okozni, főként a termőföldekben. „Lelegelik a vetést, az ürüléküktől kisül a termény. A gazdák annyit tehetnek, hogy elhajtják őket, de mivel védett állatról van szó, ezért kérdéses, hogy felléphetnek-e ellenük. Viszont jogosultak kártérítést igényelni az államtól, védett állat által okozott kár ügyében” – mondja Zoltán.

Hozzáteszi még, hogy a hattyúk – megjelenésük ellenére – igencsak markáns természetűek. A fészkelési időszakban territóriumtartók, és kimondottan agresszív magatartással viseltetnek a többi madár iránt: nem tűrik meg, hogy a környékükön mások is fészkeljenek. De akár az embert is megtámadják, ha veszélyben érzik magukat. (Ilyenkor felágaskodnak, és a szárnyukkal csapdosnak).

Ne etessük a hattyúkat!

A hattyúk főleg a vízinövények részein és magvain élnek. Hosszú nyakuknak köszönhetően olyan mélyre le tudnak bukni, ahová a récék már nem. Ezen kívül különböző férgekkel, rovarokkal, valamint halakkal, kétéltűekkel és azok fejlődési stádiumaival (halikra, békapete, ebihal) táplálkoznak. Hattyút etetni nem lenne szabad!

hattyuk_elete_aranyora_7.jpg

„A hattyú megjelent az ember közelében, mire az ember elkezdte etetni, mint az állatkerti majmot. Többnyire kenyérrel, sós és édes kekszekkel, ami egy sereg problémát okoz. Egyrészt a hattyú elkényelmesedik, s idővel nem fog természetes táplálék után nézni: másrészt megszokja, hogy a megszokott helyén, az embertől kapja az ételt. Mindez akár a hattyúk vonulási ösztönének csökkenéséhez is vezethet, ami pedig alapvetően szükséges a túléléshez. Továbbá a sót és lisztet tartalmazó, ám tápanyagszegény táplálkozás következtében kialakulhat náluk egy hiánybetegség: az angyalszárny. Az angyalszárny az evezőtollak kifordulását jelenti, aminek következtében a hattyú röpképtelenné válik. Ez ugyancsak veszélyezteti a túlélését” – hangsúlyozza Zoltán.

Persze, az embert a jó szándék vezérli, így – ha már mindenáron etetni szeretnénk hattyúinkat – adjunk nekik kukoricát vagy búzát. Azokkal nem lövünk mellé.

hattyuk_elete_aranyora_3.jpg

A hattyú a legnagyobb testű madarunk

Szépsége igazi, szelídsége látszólagos, mert olykor kifejezetten agresszív magatartású madár. A vízből fertőzéseket szed fel és terjeszt, a költési időszakban elzavarja a vízi madarakat, melyek pedig kártevőpusztítók. Sőt, sokan korunk patkányának nevezik a hattyúkat, és ritkításukat követelik.

Nagyvendégi Éva, főszerkesztő:

,,A hatvanas években voltam gyerek, a vakációban a kanális volt a játszóterünk, s bizony soha nem találkoztunk  hattyúval... Nem véletlenül, hiszen az 1800-as évek végén a hattyúk teljesen eltűntek, és csak 1960 után bukkantak fel újra. Történetük azóta töretlen siker, hiszen míg más madárfajok kipusztultak, addig a hattyúk mára jócskán túlszaporodtak."

Ollé Tamás
Cookies