A ruhánkkal és az otthonunk berendezésével is utalni tudunk az aktuális színtrendekre. Ha valami trendi, azonnal a piacra dobják minden színben és szinte mindenben. Ékszerek, cipők, táskák, ruhák, csészék, törölközők, tapéta, és így tovább...

A napokban szembejött velem egy kép: japánok a metrón. Minden japán cserepes virágot szorongatott a kezében... A leírtakban az állt, hogy a japánok a COVID alatt rengeteg cserepes növényt vásároltak, így próbálva icipici kis lakásaikat természetközelivé tenni. Amúgy is köztudott, hogy a zöld színű szobanövények nagyon jó hatással vannak az ember közérzetére. Tudjuk-e, hogy hogyan lehet más módon is becsempészni a természetet az életterünkbe? Lássuk!

zold-kezdo_0.jpg

2020-ban új színtrendet köszönthetünk, mégpedig a ZÖLDET. Több jel utal arra, hogy idén ismét visszanyúlunk a természethez, a szobanövényeket árusító oldalak forgalma például nagyon megnőtt. A bezártság az embereket arra kényszerítette, hogy beköltöztessék otthonukba a természetet. Mivel olyan időket élünk, amikor a jövő egyet jelent a bizonytalansággal, stresszesek vagyunk, vagy éppen szorongunk: nem csoda, hogy a természethez fordulunk. A zöld különböző árnyalataival más-más hatást érhetünk el. A zöld lehet kellemes, harmonikus, pihentető, ugyanakkor vad és dzsungeles is.

Az emberek (sajnos) a monokróm színeket keresik, mert tanácstalanok, nem tudják egymáshoz párosítani a színeket. Mi mihez illik, nem tudom: s inkább megveszem a szürkét, a falat meg befestem kicsit krémesre. Az mindig nyerő lehet, azzal nem nyúlhatok mellé.

Otthon

Otthonunkban a zöld színnel sokféle stílust kialakíthatunk. Nem mindegy, melyik árnyalatot használjuk, hiszen mindegyikkel más-más hatást érhetünk el. Érdemes az erősebb zöld szín mellé meleg árnyalatú kiegészítőket vásárolni. A pasztellszíneket pedig harsányabb darabokkal tudjuk feldobni.

allo-tapeta-szekkel.jpg

Mielőtt végleg lehorgonyoznánk egy falszín vagy kanapészín mellett, ügyeljünk arra, hogy közel álljon a szívünkhöz, hiszen csak akkor fogjuk jól érezni magunkat a társaságában. Nézelődjünk az interneten, keressük ki a színkört, nézzük meg az egymáshoz illő vagy egymást kiütő színeket. A zöld nem mindenki számára jelent megnyugvást, néha akár rossz emlékeket is felidézhet, ilyen esetben a pasztellzöld, vagyis a halványabb árnyalat lehet a megoldás. A harsányzöld biztosan a természetet fogja felidézni. Erős szín – de miután a természet színe, sokunk számára harmóniát és megnyugvást sugároz. Egyazon szín tehát mindenki számára mást jelenthet. A hangsúly a színeken van: használjunk színeket, ne féljünk tőlük!

Csak úgy fogjuk magunkat jól érezni a bőrünkben (és az otthonunkban), ha színeket használunk. Színesen szép az élet! Csak nézzünk körbe a közösségi oldalakon (Pinterest), és rengeteg ötletre bukkanhatunk.

A hatalmas banánleveles tapéta a menő!

Mindig nagy álmom volt egy nagy leveles tapétát beszerezni, hiszen egy ilyen tapéta messzi és édeni tájakat idéz. Ha valaki ránéz, azonnal a dzsungelt és a trópusi égövi erdőket juttatja eszébe, vagy épp a szabadságot és a nyaralást. Azért is mutat jól a falon akár a nappaliban, akár a hálóban: szép, természetes bútorokkal ajánlott párosítani.

szoba.jpg

Érdekesség: A Los Angelesben található Beverly Hills Hotel Martinique elnevezésű banánleveles tapétájáról vált híressé.

Az első banánlevél-nyomtatás Dorothy Draper nevéhez fűződik (aki egy nagyon neves amerikai belsőépítész volt, igazából Amerika első nagy lakberendezője). Dorothy szerette a harsány színeket, a csíkosat és a nagy virágokat. 1923-ban megnyitotta a nemzet legelső belsőépítészeti stúdióját, a Dorothy Draper & Companyt.

Mégsem az ő banánlevelei híresültek el – öt évvel később Don Loper tervezte meg minden idők legsikeresebb banánleveles tapétáját! Loper inkább ruhatervező volt, nevét mégis a tapétája tette híressé.

bananlevel-tapeta_1.jpg
Don Loper híres banánleveles tapétája

Tapétaajánlatát Martinique a Beverly Hills Hotel számára címmel hozta forgalomba. Innentől kezdve a nyomtatást és az utánzást nem lehetett megállítani: a 70-es években minden luxusszálloda és étterem banánleveleket akart a falaira. Viszont mint minden trendnek, a banánlevélnek az ideje is lejárt. Ám most újra itt van, és egyre több helyen kapható!

etterem_0.jpg
A Beverly Hills-i Hotel Martinique híres banánleveles tapétája.

Zöld kiegészítők: csészék, drapéria, párnahuzat

A zöld a többség számára kellemes és megnyugtató szín. Engem jó érzéssel tölt el, ha a reggelemet egy zöld leveles, esetleg állatmintás csészébe töltött kávéval indíthatom. Esténként pedig jó belebújni a levélmintás párnahuzatba: mintha a természet lágy ölén ringanék, s egy őserdőben ébrednék reggel. Elég egy jól kiválasztott csésze, lámpa, sokleveles tapéta, takaró vagy egyéb figyelemfelkeltő darab, és lakásunk újjászületik a zöld trendi fényében!

feher-szekekkel.jpg

Kapcsolódó írásunk: A verandán

Darnay Krisztina
Galéria