Hogyan tehetjük stílusossá otthonunkat? SOROZATUNKBAN a modern otthont járjuk körbe. A lakberendezés nem elsősorban pénz kérdése (némi pénzmag azért kell hozzá). Ám rengeteg drága bútorral telezsúfolt csodaházat fotóztunk már, amelyekből pont a csoda hiányzott. Nincs romantikusabb helyszín, mint egy hosszú veranda. A régi típusú parasztházak vadszőlővel felfuttatott verandái méltatlanul feledésbe merültek.

Valahogy nem tudunk mit kezdeni velük, pedig a modern korban igencsak kellemetes helyet lehet varázsolni egy hosszú verandából. Vagy bármilyen, magas ablakokkal, zsalugáterekkel ellátott hátsó folyosókból, melyek a jótékony zöld kertre néznek a ház oldalában. Szeressük a verandát!

veranda-indito.jpg

A jó veranda télen meleg, nyáron hűvös, mert ventillátor kergeti-kavarja, mozgatja benne a levegőt. A fény lágyan esik, gyöngédebben, mint a kinti, egyenes napsugarak által bombázott, nyitott teraszokon. És semmi nem igenli jobban a nyarat és a jó időt, mint a fonott székek. Mert a mi vidékeinken igenis ennek van hagyománya, a fűzfából fonott kosaraknak és ülőbútoroknak, és semmi, de semmi nem tud szebben öregedni és szürkülni, mint egy jól megcsinált, magas hátú fűzfotel. A festett és a natúr illik egymáshoz, ha a foteleket és a fekvőalkalmatosságokat párban vesszük, és beillesztünk közéjük két vagy három érdekes formájú széket vagy a nagypapa kedvenc sámliját, átpofozott díványát.

novenyes.jpg

A plafont fessük kékre, a hagyomány szerint ez elűzi a szemtelen legyeket és más bogarakat. (Ebben ugyan nem hiszek, de jól hangzik, s még annál is jobban néz ki.) Egy régi faragott asztalkára pedig cserepekben zöld növényeket állíthatunk, közéjük tetszetős kandelábereket és gyertyatartókat, melyek fénye majd tétován imbolyog a félhomályban. A talajra rakjunk természetes anyagból készült (háncs)szőnyeget, hogy felmelegítse a csempét. Ha pedig igazán hosszan nyújtózó verandánk van, a végébe asztalt állíthatunk négy székkel. Ezek azonban már készüljenek a kovácsoltvasat utánzó acélöntvényből vagy fémszövött hátrésszel, mert az egyformaság unalmas.

rozsaszin.jpg

A székeken a matracok pedig kizárólag zöld színűek legyenek: ezekhez illik a virágmintás és páfrányos párna. S mikor mindez készen van, szerezzünk be egy tücsökcsaládot, amelyik a nyári estéken csak nekünk muzsikál. Bár bohó ötlet, mert ilyen szép helyre maguktól is betelepednek. (Hasonló székeket, asztalokat már online is vásárolhatunk: teakandgarden.sk, westwing.cz, ikea.sk, korbasket.hu.)

zold-asztal.jpg

Kapcsolódó írásunk: Trópusi hangulatot a lakásba!

–néva–