Ki ne szeretne érdekes lenni, színes életet élni, mágnesként vonzani magához másokat, nyomot hagyni a világban, és nemcsak nézője, de szereplője is lenni az eseményeknek?  Mindenkiben ott lakozik ez a vágy: szeretnénk érdekesek lenni a magunk és mások számára is. Jó hír, hogy mindenkiben ott lakozik az érdekesség csírája, sokszor azonban nem tudjuk, hogyan hozzuk felszínre. Segítségre, útmutatásra van szükségünk.

Ilyen útmutató az a 2013-ban megjelent bájos kis könyv, amely néhány évvel ezelőtt került a kezembe. Címe: How to Be Interesting (In 10 Simple Steps)... Hogyan lehet érdekesnek lenni 10 egyszerű lépésben. Szerzője, Jessica Hagy itt él Seattle-ben, ahol mi is a férjemmel.

erdekes-indito2.jpg

Jessica szereti megfigyelni az embereket, és az érdekeseket magához közel tartani. Pályáját a Forbes.com bloggereként kezdte. Ott közzétett illusztrációi és posztjai emberek millióihoz eljutottak – igazából ezek képezik a könyv alapját. A könyvet már számos nyelvre lefordították, Csehországban 2016-ban adták ki Jak být zajímavý – V 10 snadných krocích címmel. Tudtommal magyarul nem jelent meg.

A könyv inspiráló, elgondolkodtató és optimizmussal teli. Megtudjuk, miként ösztönözzük magunkat, hogy ne legyünk unalmasak, és a lehető legjobb életünket éljük. A könyv egyfajta vizuális mesemondás. Jessica a sokszor mókás életbölcsességeket, meglátásokat kézzel rajzolt ábrákkal, grafikonokkal, diagramokkal illusztrálja – ő ugyanis illusztrátor és humorista is egyben. 

Az illusztrációkat tanulmányozva és a sokszor csak egy-két mondatos tanulságokat olvasva egyre inkább kikerülünk a komfortzónánkból, és rájövünk arra, hogy semmi sem lehetetlen. Élni kell a lehetőségekkel, de tenni is kell értük!

Lássuk most azt a 10 lépést, ami az igazán érdekes embereket jellemzi, s ami szerint te is érdekes lehetsz!

1. Fedezd fel a dolgokat 

Légy kíváncsi. Találj ki ötleteket, fedezz fel helyeket, véleményeket. Próbálj ki új dolgokat. Szólíts meg idegeneket, beszélgess velük. Tévedj el szándékosan a környéken vagy egy könyvben – garantáltan rá fogsz találni valami szépre. Figyeld az embereket. Leskelődj. Lézengj. Hallgass. Fedezd fel önmagad. Valósítsd meg álmaidat. Találd meg az érdekes történeteket. Ha kétségeid támadnának, menj ki a szabadba. A külvilág mindig színes és háromdimenziós.

2. Oszd meg másokkal, amit felfedezel 

Légy lelkes. Légy nagylelkű. Segíts másoknak. Ne várj semmivel holnapig. Ami számodra érdektelen vagy régi tény, az másnak új ismeret, új lecke lehet. Oszd meg másokkal élményeidet és kalandjaidat. Tedd ki munkádat az ablakba, ne rejtsd el a pincében. Ne várj meghívásra, ha te lehetsz a vendéglátó. Add tovább, amit tudsz.

3. Csinálj valamit – bármit

Táncolj. Beszélgess. Építs. Teremts kapcsolatokat. Játssz. Alkoss. Menj ki a szabadba. Engedélyezd magadnak, hogy jól érezd magadat. Bármit csinálsz, élvezd. Bármit csinálsz, tedd a legjobb tehetséged szerint, és vidd mesterfokra. Még a legkisebb haladás is haladás.

4. Vállald fel furcsaságaidat

Tedd ki magad a kockázatoknak. Viseld büszkén a személyiségedet. Nincs abban semmi rossz, ha különleges, ha egyedi vagy.

erdekes-belso.jpg

5. Akarj elérni valamit

Munkálkodj a cél érdekében. Adj elsőbbséget a fontos dolgoknak. Csinálj olyasmit, amiben kedvedet leled. Ha semmi sem érdekel, te sem fogsz érdekelni senkit. Ha netán unatkoznál, elakadnál vagy a mindennapok monotóniájának csapdájába esnél, tarts szünetet, mégha csak néhány percre is.

6. Ne hencegj 

Az önhittség a jó ötletek útjában áll. Nem a titulus (cím) számít, hanem a mögötte levő személy. Légy büszke mások eredményeire. Beszélj kevesebbet, hallgass többet. Az érdekes embereket más is érdekli, nem csak önmaguk.

7. Próbálkozz 

Adj esélyt a dolgoknak. Légy nyitott az újra. Játssz el egy új ötlettel. Ha sosem hagyod el a komfortzónádat, sosem jutsz előbbre. Próbáld ki az újat, és ne félj, ha valami nem sikerül. Próbálkozz újra. Vedd észre, hogy az igazi emberek hibákat is elkövetnek. Tervezz, de ne statikusan. A halogatás megbánáshoz vezet.

Add össze az alábbi 10 tulajdonságot, és megkapod a különösen érdekes ember ismérvét: kalandvágyó, nagylelkű, aktív, különös, gondoskodó, alázatos, merész, eredeti, bátor, magabiztos = ÉRDEKES.

8. Szállj le az egyenkocsiról 

Találj ki új trendeket. Az nem izgalmas, ha mások körül sündörögsz. Csináld a magad dolgát, és téged fognak követni mások. Légy kíváncsi.

9. Légy merész

Szabd meg a határaidat. Ha van véleményed valamiről, oszd meg másokkal. Keresd az ismeretlent.

10. Hagyd figyelmen kívül mások véleményét 

Kerüld az olyan emberek társaságát, akik mellett nem érzed jól magad. Tanulj mindenki példájából. Adj esélyt magadnak. Bízz a tehetségedben. Létfontosságú, hogy azt tedd, amit te akarsz, de legyen bátorságod eltévedni és megnézni, merre vezet az út. Mert érdekes az, amit nem tudsz.

Kapcsolódó írásunk: Majdnem Hamupipőke

Pásztor Márta
Cookies