Bevásárlás után, amikor szortírozzuk a hulladékot, s elborzadva állunk a nagy szemétkupac felett, az első szó, ami eszünkbe jut: a felesleges. Tüstént el is határozzuk, hogy ezentúl figyelni fogunk, ám a következő szupermarkettúránkon megint nejlonzacskók s műanyag flakonok hada kandikál ki a kosarunkból. Kezeket a szívekre: kinek ismerős a szituáció?

Bár Dél-Szlovákiában még nincs nagy hagyományuk a csomagolásmentes boltoknak (s használatuk is jóval több tudatosságot igényel), hosszú távon alighanem ezek jelenthetik a megoldást a problémánkra. Szerencsére az első zero waste üzletek már Felvidéken is megjelentek, lehetőséget nyújtva vásárlóiknak arra, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomukat.

csomagolasmentes-cukor_0.jpg

A csomagolásmentes boltok filozófiája, hogy nincs szükségünk egyhasználatos csomagolásra. De nyugalom: nem kell a markunkban hazavinnünk a portékát! Mindenre van megoldás, hiszen létezik papírtasak, üveg és újrahasznosítható tárolóedény.

Kell nekünk a felesleges csomagolás?

Három olvasónkat, Erikát, Orsit és Viktóriát arra kértük meg, hogy meséljenek a zero waste boltokkal kapcsolatos tapasztalataikról. Mennyire élnek ezzel a lehetőséggel, egyáltalán látják-e benne a jövőt? – kérdeztük tőlük.  

Erika (35, Érsekújvár):

– Sajnos, jóval ritkábban vásárolok csomagolásmentes boltban, mint azt a lelkiismeretem diktálná. A rohanós hétköznapon sokszor könnyebb egy szupermarketben letudni a nagybevásárlást. Arra viszont figyelek, hogy a drogériát és a tisztítószereket csomagolásmentesen szerezzem be. Szerencsém van, mert Érsekújvárban van is csomagolásmentes üzlet! A Nasypanô kínálata folyamatosan bővül, s a kiszolgálás is szimpatikus, kedves. Szeretném hinni, hogy nagy jövő áll az ilyen típusú üzletek előtt, s hogy előbb-utóbb minél többen rádöbbenünk: a túlfogyasztó, pazarló életvitelünket nem folytathatjuk a végtelenségig. Persze, a vásárlási magatartásunkat nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni. Ne várjuk el magunktól, hogy holnapra 180 fokos fordulatot vesz az életünk, ellenben lépésről-lépésre lehet – s kell is – haladni a cél felé.

Ne feledjük, a pénzünk szavazat: a kínálat a kereslet szerint alakul!

Orsi (26, Pozsony):

– Havonta többször vásárolok csomagolásmentes boltokban. Mivel a munkahelyem és a lakásom közelében is van ilyen üzlet, nem jelent gondot befutni, ha elfogy valami otthon. Számomra fontos, hogy minél kevesebb szemetet termeljek: főleg az egyhasználatos műanyag mennyiségét próbálom redukálni. Elsősorban kozmetikumokat és tisztítószereket, háztartási eszközöket vásárolok csomagolásmentesen: szappant, mosogató- és mosószert, luffa szivacsot és szódabikarbónát.

– Az étolajat, az ecetet és a száraz élelmiszerek többségét szintén ilyen módon szerzem be. Üvegeket és edényeket mindig viszek magammal, de a pozsonyi Bezobalovo boltban vannak befőttesüvegek is, amelyek ingyen elvihetők. Az említett bolt ráadásul teljesen önkiszolgáló, nem kell az eladók segítségére hagyatkozni az áruk kimérésénél – így sokkal gyorsabb a vásárlás. Továbbá az is pozitív, hogy nem nyomtatnak automatikusan pénztári számlát, az erre használt papírt ugyanis nem lehet újrahasznosítani. (Helyette ímélben kérhetjük a nyugtát!)

csomagolasmentes-edenyek.jpg

Viktória (37, Bajcs):

– Érsekújvárban dolgozom, így időnként én is felkeresem a Nasypanôt. Szeretem a hangulatát: sokkal közvetlenebb, mint bármelyik bevásárlóközpont. Mivel imádok főzni, újdonságokat kipróbálni, mindig találok valamiféle különleges alapanyagot. A szárított gyümölcsök és az édességek igazi csemegék! Néha előfordul, hogy nincs nálam elegendő tárolóedény, ám ilyenkor mindig kisegítenek. Örülnék, ha a jövőben több ilyen üzlet is nyílna, s az emberek rájönnének, mennyire jó dolog is ez! Azoknak, akik szeretnek piacra járni, különösen ajánlanám: nekik szinte biztos, hogy a csomagolásmentes bolt is tetszeni fog!

„Hiszek abban, hogy van jövője ennek a vásárlási módnak, hiszen a környezetemben is azt látom és tapasztalom, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a fenntarthatóbb megoldások iránt.”

Olvasóink tippjei a fenntartható vásárláshoz

  • Mielőtt csomagolásmentes boltba indulnánk, készítsünk bevásárlólistát! Jó, ha ezen belül is kategorizálunk: száraz élelmiszer, alapanyagok, fűszerek, folyékony élelmiszer, folyékony drogéria stb.
  • Ha tudjuk, mire van szükségünk, könnyebben átlátjuk, hogy milyen típusú tárolókat kell magunkkal vinnünk.

minden_reggel_ujno.sk_307.png

  • A hüvelyeseket, a rizst, a kókuszt, illetve a mérhető száraz alapanyagokat tegyük műanyag vagy üveg tárolóedényekbe, míg a papírzacskó kiváló szárított gyümölcsök, nassolnivalók, fűszerek, teák tárolására. A folyékony élelmiszert – olajat, ecetet, szirupot – jól zárható üvegbe kérhetjük, míg mosószerre, folyékony tisztítószerekre kiürült műanyag flakonokat használjunk.
  • Ne ijedjünk meg akkor sem, ha több dolgot vásárolnánk, mint amennyi tárolót magunkkal vittünk: a boltok többsége erre az eshetőségre is felkészült, s rendelkeznek környezetbarát alternatívákkal.
  • Ha nem tudjuk, mit kezdjünk a jó állapotban lévő, kiürült edényeinkkel, tárolóinkkal, bátran ajánljuk fel őket a csomagolásmentes boltnak. Bizonyára hálásak lesznek a segítségért.
M. Ando Krisztina
Cookies