Bevásárlás után, amikor szortírozzuk a hulladékot, s elborzadva állunk a nagy szemétkupac felett, az első szó, ami eszünkbe jut: a felesleges. Tüstént el is határozzuk, hogy ezentúl figyelni fogunk, ám a következő szupermarkettúránkon megint nejlonzacskók s műanyag flakonok hada kandikál ki a kosarunkból. Kezeket a szívekre: kinek ismerős a szituáció?

Bár Dél-Szlovákiában még nincs nagy hagyományuk a csomagolásmentes boltoknak (s használatuk is jóval több tudatosságot igényel), hosszú távon alighanem ezek jelenthetik a megoldást a problémánkra. Noha a felvidéki piac még gyér e tekintetben, szerencsére, vannak úttörőink: például Petra Košťálová, aki két és fél évvel ezelőtt indította el saját csomagolásmentes boltját Érsekújvárban. (A Nasypanô jelenleg a város egyetlen zero waste üzleteként működik, s széles körű választékot kínál.) Milyen elveken alapszik egy csomagolásmentes bolt, s egyáltalán lehet-e teljesen csomagolásmentesen élni? – kérdeztük tőle.

csomagolasmentes-1-resz-kezdo.jpg
(© Nasypanô)

– Honnan jött az ötlet, hogy csomagolásmentes boltot nyisson?

– A gyerekeimmel évekkel ezelőtt elkezdtük szelektíven gyűjteni a szemetet, majd fokozatosan áttértünk a hulladékmentes életmódra. Később a világhálón rábukkantam néhány csomagolásmentes boltra, s nagyon megtetszett a filozófiájuk. Amikor körvonalazódni kezdett bennem az ötlet, hogy saját üzletet nyissak, ellátogattunk Nyitrára, Pöstyénbe, Pozsonyba. Megnéztük az ottani boltokat, s beszélgettünk a tulajdonosaikkal. Nagyon készségesek voltak: nemcsak jó tanácsokkal láttak el, de beszállítókat is ajánlottak a kezdéshez. Végül két és fél évvel ezelőtt nyitottunk meg: én vezetem a boltot, a gyerekeim pedig besegítenek.

A csomagolásmentes boltok filozófiája, hogy nincs szükségünk egyhasználatos csomagolásra. De nyugalom: nem kell a markunkban hazavinnünk a portékát! Mindenre van megoldás, hiszen létezik papírtasak, üveg és újrahasznosítható tárolóedény.

– Mennyire ismerik a vásárlók az üzlet csomagolási módszereit?

– Többnyire törzsvásárlóink vannak, akik hozzák a saját tárolóikat. A többség nagyobb tételben vásárol, így nem kell hetente járniuk. Persze, akadnak olyan vásárlóink is, akik először fedezik fel maguknak a boltot, vagy épp arra járnak, s csak néhány alapanyagért beszaladnak. Arra is fel vagyok készülve, ha valakinél nincs épp tartó: vannak befőttesüvegeim, papírzacskóim, a tisztítószerek tárolására pedig kiürült műanyag flakonokat használunk.  

– Mi alapján választja ki a beszállítókat?

– Két szempontot veszek figyelembe: a minőséget és az ökológiai lábnyomot. A termékeket magam is megkóstolom, tesztelem, sőt: a legtöbbet nap mint nap használom. Nyilván nem mindegy, hogy mennyit utaztatják őket, míg eljutnak hozzánk, ezért mindenképp a hazai termékeket részesítem előnyben. Persze, vannak alapanyagok, amik nálunk nem teremnek meg, ilyen a rizs, a mandula, a kesudió, a kókusz vagy a kávé – ezek külföldről érkeznek. A hüvelyesek nagy részét, a fűszereket, a szárított gyümölcsöket, az olajakat, a mákot és a mézet viszont hazai termelőktől veszem. A csapolt tisztító- és tisztálkodási szereink cseh és szlovák készítmények, s számos kézművesterméket is árusítunk. Az elmúlt években kitapasztaltam, miből mennyi fogy, így a rendeléseket ez alapján bonyolítom le. Ha pedig valamiből jobb minőségre bukkanok, váltok.

elofizetes_uj_no_262.png

– Miben érkezik az áru egy csomagolásmentes boltba?

– A száraz alapanyagok erős papírzsákokban vagy nagy műanyag dobozokban érkeznek. Ezek természetesen körforgásban vannak, így amint kiürülnek, mennek is vissza a beszállítóhoz, ahol kimossák, majd újratöltik őket. A kávé lezárt kannában érkezik, hogy ne veszítsen az aromájából, a teákat pedig zsákokban küldik, melyeken a boltunk neve szerepel. A kókuszreszeléket hatalmas műanyag zacskóban kapom – ezt később szintén felhasználom. A zárható tasakokat vagy a boltban kínálom azoknak, aki nem hoztak magukkal dobozt, vagy otthon ezekben fagyasztom a zöldséget és a húst. Jól ki van ez találva! (Mosolyog.)

– Máig segítik egymást a konkurensekkel?

– Mivel mindannyian különböző városokban élünk, és saját ügyfélkörünk van, igazából nem számítunk konkurenseknek. Természetesen – amiben tudunk, segítünk egymásnak! A csomagolásmentes boltok nagy része egyébként az autópálya mentén lévő városokban található, délen még elég foghíjas a „piac”. Rajtunk kívül csak Dunaszerdahelyen működik ilyen jellegű bolt, de bízom benne, hogy rövidesen Komáromban is nyílik majd. Egy gútai, párkányi vagy komáromi lakos nem fog csak azért Érsekújvárba utazni, hogy csomagolásmentesen vásároljon, így nagy szükség lenne újabb és újabb boltokra. Bízzunk benne, hogy a jövőben ez a piaci rés is betöltődik majd!

csomagolasmentes-1-resz-belso.jpg
(© Nasypanô)

– Mi a csomagolásmentes bolt legfőbb előnye? Amellett, hogy természetesen környezetbarát.

– Míg a nagy szupermarketek a tömegre fókuszálnak és személytelenek, addig nálunk van kommunikáció, interakció. Biztosítunk lehetőséget kóstolásra, új dolgok kipróbálására is. Míg a klasszikus üzletek mindenből a kilós csomagolást kínálják, addig mi két dekától kezdve mérünk. Ha a vásárló számára valami újdonság, nyugodtan vehet belőle alkalmi főzésre, kipróbálásra is. Az aszalt gyümölcsöket helyben megkóstolhatja, eldöntheti, hogy vásárol-e belőlük. Ezek tehát az erősségeink.

A vásárlók részéről több tudatosság és odafigyelés szükséges, hiszen elő kell készíteni a tárolóedényeket, vászonzsákokat, táskákat vagy kosarakat. De cserébe ez a fajta vásárlás sokkal izgalmasabb!

– Végezetül mesélne a jövőbeli terveiről? 

– A járvány nem volt jó hatással a növekedésünkre, de a vevői körnek köszönhetően talpon tudtunk maradni. Sőt! Még csak azt sem mondhatnám, hogy egy helyben toporogtunk. A kínálatunk folyamatosan bővül, emellett a szezonalitást is figyelembe vesszük. Magát az üzletet már nem szeretném tovább bővíteni, mert akkor a hely hangulata is megváltozna. A gyereksarkunk mellé viszont nagyon szeretnénk egy teázó-kávézó sarkat is kialakítani – egy kis könyvtárral megspékelve. Tartottunk már kovászolt kenyérkészítő workshopot itt, de a jövőben más témákkal is szeretnénk előrukkolni. Tervek tehát mindig vannak! (Mosolyog.)

M. Ando Krisztina
Cookies