A legújabb javaslat szerint a húsevőket ugyanolyan elbánásban kellene részesíteni, mint a dohányosokat, nem szabadna beengedni őket az éttermekbe. Új fogalom született meg napjainkban, a hússzégyenítés. Ez azt jelenti, hogy az emberekben bűntudatot próbálnak kelteni azért, mert húst esznek.

Étrendfronton volt már minden, az egyik évtizedben a zsírt kiáltották ki halálos ellenségnek, aztán a vajat, a tejet méregnek, a  szénhidrátokat meg jobb, ha elfelejtjük. Együnk nyers ételt, legyünk vegetáriánusok, legyünk vegánok. Nem igaz, kenyér nélkül nem élet az élet! – kiabálja be hirtelen a másik szekértábor. A grúz húsfasiszták pedig megtámadják a vegán éttermet, a rostfasiszták pedig elátkozzák a hamburgerezőket. Eligazodni a vélemények között nem egyszerű, főleg mert a hadállások bemerevedtek, és senki nem enged az igazából.

husszegyenites-kezdo.jpg

Megint az amerikai tudósok!

2019-ben, még a Covid-járvány előtt összeült 37 tudós – ők voltak az úgynevezett EAT Lancet Bizottság, és egy új javaslattal álltak elő. Pontosabban egy újfajta étrenddel, mely szerintük az egyetlen bolygóbarát étrend. Különben is, csak így tudunk majd tízmilliárd éhes szájnak enni adni a bolygón, mondták. Lassan ugyanis ennyien leszünk. A  szép kerek tányéron szerepelt gyümölcs és zöldség, valamint dióféle – a tányér másik felét teljes kiőrlésű gabona foglalta el, majd bab, lencse, hüvelyesek, olaj, némi tejtermék és hús. Vörös húsból tíz deka volt a javasolt heti adag, 20 dekagramm szárnyas és ugyanennyi hal. A tányér szélére kis krumpli szorult, s ennyi.

Az étrendben azért kaptak ilyen nagy hangsúlyt a zöldfélék és a bab, mert kevés vizet igényelnek, és kedvezőtlen körülmények közt is megteremnek. Ezzel szemben az állattenyésztés karbonlábnyoma magas, hiszen a szarvasmarhának ahhoz, hogy egy kiló jófajta húst produkáljon, meg kell ennie 10 kiló gabonát. Ezt a gabonát pedig meg kell termelni valahol, miáltal kiterjedt területeket kell bevonni a  nagybani növénytermesztésbe. Plusz a tehenek és a birkák emésztésük közben metángázt bocsátanak ki a  levegőbe, ami károsítja a légkört. Újabban fokhagymát etetnek velük, ami csökkenti a gázkibocsátásukat.

A fentebb javasolt étrend mindenkinek megfelel, állították a fentnevezett tudósok. S mivel nem teljesen vegán, ezért jobban illik a hagyományainkhoz. 2500 kalóriát tartalmaz: ennyit javasolnak egy felnőttnek egy napra, mert többet enni egészségtelen is és környezetszennyező. Ezenkívül azt ajánlják, hogy főzzünk otthon. (Ez utóbbi megjegyzésből azonnal kiderült, hogy ezek a tudósok Amerikából érkeztek, ahol az emberek már alig főznek otthon.)

Röpködő szőkeség

Miután a Lancet-javaslat megjelent, támadásba lendültek a szkeptikusok. Képmutatónak nevezték a szép norvég orvosnőt és volt modellt, Gunhild Stordalent, aki anyagilag támogatta a javaslat megszületését. Milliárdosnénak nevezték, aki gazdag férjével fel s alá röpköd magángépén a világban (károsítva ezzel a klímát), közben meg azt kívánja az emberektől, hogy legfeljebb negyed szalonnát egyenek naponta, hogy megmentsék a bolygót. Az sem nyerte meg a kétkedők tetszését, hogy a javasolt diéta vegán irányba akarja eltolni a táplálkozásunkat, és a húst úgy ábrázolja, mint ami káros az emberre nézve.

A vitában neves egyetemek kutatói is megszólaltak, és kijelentették, hogy ne vonják szégyenpadra a húst, ami évezredek óta az erő jelképe volt. Hiszen vannak már klímavédelmi szakemberek, akik a húsevőket kivonnák az emberi társaságból, s nem engednék be az éttermekbe, csak az előtérben ültetnék le őket.

minden_reggel_ujno.sk_58.png

Flexitáriánus étrend

A  józan hangot képviselők erre előálltak egy újabb étrenddel, amit flexitáriánusnak neveztek el. Flexitáriánus tehát az is lehet, aki szereti a  húst, mindössze a mennyiségét kell látványosan csökkenteni. Ma ez számít a legdivatosabb étrendnek és diétának. Alapját ugyancsak növények képezik, de szerepel benne szárnyas, hal, tej, tojás is, ellenben vörös húsok csak mutatóban. (Magyarul is kapható már a Flexitáriánus étrend című szakácskönyv.) A szakemberek a kezdők húsfogyasztását heti 75 dekára maximalizálják. Ennél több húst ne együnk – ajánlják. Azonban az igazán profik csak 25 deka állati eredetű ételt esznek meg hetente.

Mit szólunk hozzá?

Az étrend azért is született meg, mert a klímavédők követhetőbbnek gondolják, mint a  húsevők megbélyegzését. Bűntudatkeltéssel ugyanis nem lehet hatni az emberekre – és az erőszak sem itt, sem máshol nem működik. Meg aztán: nem csupán Európa szava a döntő a népességnövekedésben, hisz jelenleg 7,8 milliárd ember él a Földön, s a  további kétmilliárd éhes száj valószínűleg nem a mi földrészünkön fog megszületni. Éhes szájakat pedig nagyon nehéz csak szójával és babbal jóllakatni, ahhoz hús is kell.

–nagyvendégi–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies