Sok nő túlzásba viszi a művi beavatkozásokat, de léteznek olyan műtétek is, amelyek egyértelműen nem a jó kinézetet szolgálják. Hanem például az életminőséget. Nem merünk beszélni róla, pedig a nők nagy többsége szülés után hüvelylazasággal küzd. Lássuk, miben tud segíteni a hüvelyszűkítés!

A plasztikai beavatkozások legtöbb félelmet keltő formáját vesszük górcső alá: kinek éri meg, mik a legfontosabb tudnivalók a hüvelyszűkítésről. Milyen előnyök (netán hátrányok) származhatnak a műtétből?

huvelyszukites-kezdo.jpg

A fiatalabb nők fejében (nem tagadhatom, hogy köztük vagyok én is) megfordul a gondolat: mi lesz, ha egyszer szülni fogok, és utána tényleg nem lesz ugyanolyan a szex, mint előtte volt? Ha annyira laza lesz a hüvelyem, hogy egyszerűen lőttek a jó élményeknek az ágyban? Létezik-e egyáltalán valamilyen megoldás?

Késő már szexelni?

Én biztosan nem szívesen dobnám ki a kukába életemnek ezt a részét, s bevallom, kicsit örülök, hogy a mai orvostudomány megtalálta a megoldást! Bár a téma tabunak számít, van lehetőség a „visszafiatalodásra”! Persze a hüvelylazaság nem csak szülés után jelentkezhet. Az életkor előrehaladtával a hüvely is öregszik: elveszti rugalmasságát, erőtlenebbé válik. És általában a hüvelyszárazságot sem kerülhetjük el... Vagyis sok olyan probléma megjelenik, ami útjába állhat annak, hogy a párok továbbra is jó szexuális életet éljenek.

A hüvelyfiatalítás gyűjtőfogalom: azokat az eljárásokat értjük rajta, amelyek a hüvelycsatorna és a hüvelynyílás feszítésére és a nedvesedés fokozására szolgálnak. Annak, hogy valaki ilyen beavatkozásra adja a fejét, számos oka lehet. A leggyakoribb a szülés utáni hüvelylazaság, az öregedés – vagy épp hogy rákkezelés miatt csökken a szexuális elégedettség. Emellett az eljárás megszünteti a mellékhatásként kialakult vizeletcsöpögést, inkontinenciát is.

Sokan hüvelyszűkítésként értelmezik a labioplasztikát is – amikor a külső szöveteket formálják át –, de a sebészek ilyenkor hangsúlyozzák, hogy a hüvelyszűkítő műtét kimondottan a hüvelycsatornára koncentrálódik. Léteznek nem műtéti beavatkozások is. Az, hogy melyik a számunkra megfelelő, az anatómiai károsodástól függ.

Műtéti eljárás

A legtöbb nő szeretné visszaszerezni a szülés előtti hüvelyfeszességét – és az erőteljesebb izomtónust a nagyobb kielégülés érdekében. A műtéti hüvelyfiatalítás sokkal drámaibb módon húzza össze a hüvelycsatornát, mint a nem műtéti eljárások. A hüvelyszűkítés, más néven vaginaplasztika akkor alkalmazható, ha hüvelylazasággal vagy inkontinenciával küzdünk. Az eljárás során a hüvelycsatornát és a hüvelynyílást is megfeszítik.

hirlevel_web_banner_2_172.jpg

A sebész helyi vagy általános érzéstelenítést is alkalmazhat, majd egy V alakú éket vág le a hüvely szövetéből, és varratokkal állítja be a hüvely és a medencefenék izmainak feszességét. További felületi öltésekkel meghúzhatják a hüvely nyílását – és eltávolítják a felesleges bőrt is. Három-öt napos kiesési idővel mindenképpen számolni kell a műtét után, és a kezelt terület akár két hétig duzzadt és fájdalmas lehet. Ezután nyolc hétig az erőteljes testmozgást, a tampon használatát és a szexet is kerülni kell! Előfordulhat az is, hogy a hüvelyfeszesítés „túllő a célon”: ilyen esetben több hétig, de akár még hosszabb ideig is speciális tágító eszközökkel kell dolgoznunk, hogy utána kényelmesen folytatni tudjuk a szexuális életet. Megéri a kényelmetlenséget, mert a hüvelyfiatalító kezelések eredményei tartósak. Bár az öregedés nem áll meg – az izmok és a szövetek fokozatosan veszítenek feszességükből –, ám sok nő utána évtizedekig elégedett az eredménnyel.

Létezik úgynevezett perineoplasztika is, amelynek lényege, hogy megtámogatják a hüvely és a végbélnyílás közti területet. A szülés során ugyanis ezt a gátat a vajúdás gyorsításának érdekében az orvosok átmetszik, az ebből visszamaradt hasadás pedig szokatlanul nyitott hüvelynyílást idézhet elő. Ettől minden nőnek csökken a szexuális élvezete, és ezáltal az önbizalma is – de még a szoros ruházat is irritálhatja a területet. Ez a beavatkozás azonban nem elegendő akkor, ha hüvelyi úton szültünk, hiszen itt csak a hüvelynyílást húzzák szorosabbra, a hüvelycsatornához nem nyúlnak!

A perineoplasztikai beavatkozás során helyi érzéstelenítés után a sebész ugyanúgy egy V alakú területet távolít el, azonban itt a hüvely hátsó falától az anális területig tart a bemetszés. Az öltésekkel itt is szorosabbra húzzák az izmokat, eltávolítják a felesleges szöveteket, és bezárják a metszéseket. Ez a korrigáló eljárás mindössze 30 percet vesz igénybe, s nagyjából egy hétig tart a lábadozási időszak.

Nem műtéti eljárások

Léteznek olyan nem sebészeti eljárások is, melyek csökkentik a hüvely lazaságát és a szivárgást is. Persze több alkalomra és rendszeres kezelésekre van szükség. Ezek a beavatkozások általában lézerből és rádiófrekvenciából álló energiát használnak a hüvelyi szövetek melegítésére, valamint a véráramlás és a kollagéntermelés fellendítésére.

PRP-injekciók
Főleg azok számára lettek kifejlesztve, akik fokozott érzékenységet szeretnének elérni. Itt injekciózással olyan vérlemezkékben gazdag plazmát juttatnak a klitoriszba vagy a G-pontba, amelyet saját vérből nyernek ki. Így az érzékeléscsökkenés mindenképpen megszüntethető – azonban az anatómiai táguláson ez nem változtat.

ThermiVa
Olyan rádiófrekvenciás kezelés, melynek során egy pálca célzott energiát juttat a szervezetbe, és gyengéden felmelegíti a hüvelyen belüli és kívüli szöveteket (és ezáltal gyógyulási reakciót vált ki). Javítja a hüvelyszárazságot, hólyagszivárgást, fájdalmas közösülést – és a visszatérő hüvelygyulladást is. Növeli a szexuális funkciókat, a bőr pedig feszesebbé, hidratáltabbá válik. Több kezelés is szükséges a végleges eredmény eléréséhez, és csak néhány hónap múlva lesz szembetűnő a változás. Utána már csak évente egyszeri fenntartó kezelésre van szükség.

huvelyszukites-almas.jpg

MonaLisa Touch
Ezt az eljárást kimondottan a menopauza problémáival küzdő nőknek fejlesztették ki. Itt nem a feszesítés a cél – hanem a hüvelyszárazság, a fájdalmas közösülés és az inkontinencia megszüntetése. Az orvos a kezelés során érzéstelenítő krémet használ, majd pálca alakú lézerrel energiaimpulzusokat juttat a kezelendő területre. A lézer ellenőrzött mikrosérüléseket okoz a szövet falán, így ösztönzi a véráramlás fokozását, és növeli a kollagén és az elasztin termelését. (Vagyis megváltozik a szövet állapota.) Egy kezelés nagyjából 5-10 percig tart, s három-négy alkalom után már észrevehető javulást tapasztalhatunk.

FemiLift
Hasonlóan a MonaLisa Touch módszerhez, itt is lézert használnak, azonban ez az eljárás már kimondottan a fiatalítást célozza. Az orvos a hüvely falában egy szondával mikrosérüléseket hoz létre, melyek kiváltják a test gyógyító reakcióját: segítenek megvastagítani a hüvelyszövetet, javítani az izomtónust és helyreállítani a rugalmasságot. A pihentetési idő minimális – de a gyógyulás során öt napig kerülni kell a tamponhasználatot és a hüvelyi szexet.

Láthatjuk tehát, hogy akkor sem kell lemondani a szexről, ha problémáink akadtak: számtalan módszer közül választhatunk, hogy nőiségünk – s önbizalmunk – újra a régi legyen!

Varga Virág
Kapcsolódó írásunk 
Cookies