Mészáros Ónódi Ildikó (29) Sárosfán lakik párjával a falu szélén. A lágy pasztell bútorokkal berendezett otthont különlegesen finom lakberendezés jellemzi, aminek láttán még a mi fészekrakó ösztönünk is megmozdult: ilyet szeretnénk!

Tudnivalók Ildikó lakberendezési stílusáról

Shabby chic
A stílus az 1980-as években született meg, és az angol Rachel Ashwell nevéhez fűződik. Ellenhatása volt a drága és puccos lakberendezésnek. A „shabby” kifakultat jelent, a „chic” sikkeset. A shabby chic elrévedezik a régi szép időkön. Ám a régi ne legyen ósdi, horribile dictu, annyira értékes, hogy óvni kelljen, vigyázni rá, inkább csak hangulatot adjon. A bútorod legyen használható, legyen régies, de nem régi. Ezért a shabby hódolók imádják a patinát vagy éppen a fa erezetét megmutató, nem tökéletesen fedő festékeket, a csiszolással koptatott felületeket, a sok csipkét, a buggyos függönyt, a kézimunkát. A fotelbe belekucorodhatunk, a szívecskés cserépedényt naponta használjuk.

003_0.jpg

Kisokos
Ildikót egy móri üdülőfalu inspirálta. Körülbelül háromszáz Charles Dickens-leszármazott él világszerte. Catherine Dickens Gore a brit író szépunokája, magyar felmenőkkel is rendelkezik. Csákberényben, Székesfehérvártól húsz kilométerre él. A környéken hírességnek számít, rendszeresen köszöntik így: „Á, maga az?! A vendégházas angol hölgy!“ A hölgy beleszeretett a móri borvidékbe, és több régi borospincét felvásárolt a férjével, majd rusztikus üdülőházakat alakítottak ki.

001_3.jpg

Csináld magad! Régiből újat!
Az otthoni bútorfestés a reneszánszát éli. Az utóbbi években élénk DIY mozgalom (Do It Yourself ) bontakozott ki. A hobbifestők lomtalanításra járnak, hogy beszerezzenek egy-két régi darabot, abból aztán krétafestékkel és viaszolással valami egészen nagyszerűt alkossanak. Az Annie Sloan krétafestéket vagy a magyar Pentart hobbifestékeket már nálunk is forgalmazzák. Annie Sloan könyvét már kiadták csehül. (navidieku.sk, anniesloan.sk, www.carovnefarby.sk) Az Annie Sloan-féle krétafesték segítségével olyan bútor születhet, „hogy az egész család beájul tőle”. (nemiskacat.hu)

002_1.jpg

Más cipőt gyűjt, én díszpárnát!

kej.jpg
A könyvesszekrényt Annie Sloan híres-neves krétafestékével festették kékre

05_86.jpg
A GreenGate rózsás vánkosai megadják a felütést a térben. A másik kedvenc webshop a Clayre and Eef!

indci.jpg
A padló világosszürke. A székek az IKEA-ból származnak, a falat metrócsempe védi. Itt még a kávéfőző is vintage: a Kikában vették, 110 euróba került

kamra.jpg
A kamra megejtő, az Ikeás polcokat Ildikóék festették pasztellzöldre

02jooo.jpg

Én inkább a dekorációkkal próbáltam színességet bevinni a térbe.

04_106.jpg

Kapcsolódó írásunk: Fészekrakás

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata
Cookies