Eger az a hely, amelyet nem kell bemutatni. Minden magyar olvasta az Egri csillagokat vagy látta a regény alapján készült filmet. Eger a legősibb és legszebb magyar városok egyike. Gyakran említik mint történelmi várost, de sokan nem is tudják, hogy a település története valójában milyen régre nyúlik vissza.

A belváros közvetlen környezetét már az őskorban is lakták, a várost körbeölelő hegyek területén pedig kora vaskori leleteket találtak. A 10. század első felében a honfoglaló magyarság utáni nemzedék foglalta el a területet. Alapítása Szent Istvánnak köszönhető, aki az egyik püspöki egyházmegye székhelyévé tette. Amikor az Oszmán Birodalom serege elfoglalta Budát, Eger fontos végvárrá vált. Közel száz évig az Oszmán Birodalom része, egy vilajet központja volt. Az elnyomás keserves évei alatt azonban jó is történt a város számára: ekkor épült fel a máig csodált a minaret és a török fürdő. Eger a 20. században mint iskolaváros híresült el, a század elején kőszínház is épült,  vonzerejét pedig a gyógyfürdő 1933-as alapítása növelte.  

eger_foto_-busak-attila.jpg

Az ősz beköszöntével a természet szebbnél szebb arcait mutatja az erdőjáró szemeknek. A friss levegő, a testmozgás mind jótékony hatást gyakorol szervezetünkre.

Program:

1. nap:

 Indulás Kora reggel Dunaszerdahelyről. Első megállónk Gödöllőn lesz, itt található Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya, amely a főúri Grassalkovich család tulajdonában állt. Építése az 1730-as években kezdődött, vagy száz évvel később fejeződött be, és olyan pompa jellemezte, hogy még Mária Terézia is megfordult benne. A kastély fénykorát, az Osztrák-Magyar Monarchia idején élte, amikor a magyar állam megvásárolta, majd 1867-től királyi pihenőkastéllyá alakította. I. Ferenc József és Erzsébet királyné koronázási ajándékként kapta meg Gödöllőt és a kastélyt. Erzsébet királyné távol a bécsi etikettől, tavasszal és ősszel pihent itt, és férje, Ferenc József gyakran elkísérte. A tökéletesen felújított kastélyban 34 helyiség, köztük a királyi lakószobák is látogathatók. A kastély és a szépen felújított kastélypark megtekintése után tovább utazunk Mezőkövesdre, és elfoglaljuk klímával, erkéllyel és ízléses berendezéssel ellátott szobáinkat a Hotel Balneo Zsori Thermal & Wellnessszállodában. Utasainkat gazdag wellnessprogram várja. Választható vacsora a szállodában.

balneo-hotel-zsori-thermal-and-wellness-800x560.jpg

2. nap:

 Reggeli után folytatódik a szabadprogram a wellnesshotelben. Aki többet is szeretne látni a fürdőkomplexumból, ellátogathat a szálloda közelében található és minden igényt kielégítő helybeli termálfürdőbe is. A városra kíváncsi utasok számára városnézést szervezünk, amelynek során megismerkedhetnek a város nevezetességeivel, templomaival, múzeumaival. Mezőkövesd fő nevezetessége a Matyó Múzeum, az UNESCO szellemi világörökségének része, ahol a matyó népélet tárgyait tekinthetjük meg. (A matyók a kunoktól eredeztetett palóc népcsoport Mezőkövesd környékére elszármazott töredékei, akik jellegzetes szokásaikról, népviseletükről és használati tárgyaikról nevezetesek.) Kora délután a közeli Eger felé indulunk, de útközben még megállunk a Bükki Nemzeti Park déli csücskében fekvő Noszvaj nevű faluban, amely nemcsak a De la Motte kastélyáról híres, hanem a formázható tufába vájt barlanglakásokról és pincékről is, amelyekbe a 19. századi nagy szegénység miatt kényszerült a helyi parasztság. Mindenképp érdemes meglátogatni! 

eger.jpg

Eger csodaszép város. Vele való ismerkedésünket a Várral kezdjük, ahol órákat tölthetünk el, felelevenítve korábbi olvasmányélményünket, az Egri csillagokat, amely méltó emléket állít a török elleni küzdelemnek, Dobó István várkapitánynak és a hősi várvédőknek. Számos állandó és időszakos kiállítás várja az érdeklődőket. A Képtár, a kazamata, a Hősök terme, a Romkert vagy a Börtönkiállítás segít a múlt felidézésében. A vár északi bejárata mellett található a Gárdonyi-ház, ahol az író híres regényét is megálmodta. Majd Dobó István síremlékét tekintjük meg, a hajdani székesegyház romjait, és Gárdonyi Géza sírjánál fejezzük be sétánkat. Ezután levonulunk a városba, amelyet eddig csak fentről csodáltunk: a Főtér Dobó István szobrával, városházaés a pompás barokk minorita templom, a török időkből megmaradt minaret, az egri líceum gyönyörű épülete, majd végül a székesegyház, amely Magyarország második legnagyobb bazilikája. Közben a város sok szép utcáját, épületét láthatjuk, és egy kis szabad idő keretében végigbóklászhatjuk. Egerből nem mehetünk el anélkül, hogy részt ne vennénk egy borkóstolón, ahol a város és a környék kiváló borait ízlelhetjük meg. A késő délutáni órákban a híres Szépasszony-völgybe látogatunk el, ahol borospincék százai között az egyik legjobbat választottuk ki. Itt borkóstoló, vacsora vár bennünket, majd szabad program a borospincék között. 

1529324959foegyhazmegyeikonyvtar.jpg

3. nap:

Reggeli után utunk a Bükk hegység páratlan szépségű természeti környezetébe vezet. Első megállónk Szilvásvárad: a kis falu Magyarország egyik legszebb és legkedveltebb turistaközpontja. Erdei kisvasúttal utazunk a Szalajka vadregényes völgyébe, a végállomástól pedig könnyű gyalogos sétával közelítjük meg a Fátyol- vízesést. Erdei kirándulásunk után a kisvonat visszavisz bennünket Szilvásváradra. Továbbutazunk Bélapátfalvára, ahol a középkori ciszterci kolostort tekintjük meg. Az apátságot az egri püspök alapította, és a Boldogságos Szűz tiszteletére szentelték fel 1232-ben. A kolostor a középkori építészet egyik legszebb magyarországi példája. Ha marad még időnk, akkor következő állomásunk Egerszalók lesz. Egerszalók igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből előtörő víz, amely a domboldalon lefolyva 1200 négyzetméteres látványos mészkőlerakódást épített. Ez Európában egyedülálló. Mielőtt végképp elbúcsúznánk a térségtől, lesz még egy rövid megállónk Feldebről, ahol egyedülálló középkori emléket láthatunk: a feldebrői altemplomot, amely a nyugati és keleti keresztény templomok stílusát ötvözi. Búcsúzásként megkóstolhatjuk a táj páratlanul finom borát, a Debrői Hárslevelűt. Ennek zamatával búcsúzunk ettől az egyedülállóan szép vidéktől. Érkezés Dunaszerdahelyre az esti órákban.

p31-2.jpg

 

RÉSZVÉTELI DÍJ: 239 euró   

IDŐPONT: 2022. szeptember 9.–11.

 

MIT TARTALMAZ AZ ÁR? 

–      utazás kényelmes, klímás autóbusszal

–      szállás 2 éjszakára **** csillagos szállodában büféreggelivel 

–      wellness részleg és a szaunavilág használata (úszómedence, külső-belső élménymedence, Zsóry vizes gyógymedence, jég-, gőz-, és sókabin, infra és finn szauna, wellness törölköző)

–      minden szobában rendelkezésre áll a fürdőköpeny

–      borkóstoló 5-féle regionális borral (fehérbor, vörösbor, rozé) helybeli őstermelőnél + 3 fogásos borvacsora

–      csődbiztosítás

–      idegenvezetés

 

MIT NEM TARTALMAZ AZ ÁR?

–      egyágyas szobafelár 27 euró / éjszaka, azaz 54 euró 2 éjszakára

–      teljes körű UNION utazási biztosítás – 7,50 euró / 3 nap

–      idegenforgalmi adó – 1 euró / fő / éj (18 éves kor felett fizetendő)

–      bőséges büfévacsora – 18 euró (választható)

–      választható belépti díjak (egri vár, noszvaji kastély, barlanglakások, pincék, erdei kisvasút, kolostori belépő – az utazási tudnivalókban pontosítjuk)

 

Új Nő csapata
Cookies