Barátnőm lánya császárral szült: nincs ebben semmi csoda. Ő azonban titokban megsúgta, hogy lánya nem választhatott, csak erre volt lehetősége. Herpesze van ugyanis, nemkívánatos helyen. A nagy titkolódzás pedig azért volt, mert se szeri, se száma azoknak a női problémáknak, melyekről nem szívesen beszélünk. A nemi herpesz is ilyen. Pedig minden nő életében legalább egyszer átesik egy szexuális úton terjedő betegségen. Mi újság a herpeszekkel?

A herpesz világszerte az egyik legelterjedtebb vírus. Aki egyszer elkapja, élete végéig hordozó lesz. A kellemetlen hólyagocskák csöppet sem ártatlanok. Jó pár napig meg tudják keseríteni az életünket – és akár halálosak is lehetnek. Mindent a genitális herpeszről!

no-fotelban.jpg

Tabuk nélkül!

Bizonyára sokunk tapasztalt már az ajkán, intim testrészein kialakuló herpeszecskét, melynek általában nem tulajdonítunk túl nagy figyelmet. Reménykedünk, hogy pár nap alatt elmúlik. Ilyen kence, olyan tapasz, de valahogy mégsem akar enyhülni az égető érzés... Bezárkózunk a szobába, lemondjuk a randit, csak meg ne tudja a párunk, hogy herpeszünk van. A herpeszvírussal együtt jár a stigma! Gyakran okoz lelki problémát a nőnek, így nem szívesen beszél róla. Főképp nem a párjával, mert attól fél, ha „intim titkára” fény derül, az rossz fényt vethet az erkölcseire.

Pedig az emberiség 80 százaléka hordozza magában ezt a vírust. Az első fertőzésen a legtöbben már kisgyermekkorban átesnek. És bár rendkívül magas az átfertőzöttségi arány, a vírust hordozók csupán 20 százalékánál jelentkeznek a fertőzés tünetei.

A herpeszt okozó herpes simplex vírusnak, avagy a HSV-nek nyolc olyan alcsoportja létezik, amely emberben betegséget okozhat. A két leggyakoribb típusa a herpes labialis (HSV-1) és a herpes simplex genitalis (HSV-2). A herpes labialis többnyire az ajkakon jelenik meg, a herpes genitalis a nemi szerveken okoz kellemetlen tüneteket.

Beszéljünk a nemi herpeszről!

Ajakherpesz egyenlő genitális? A genitális herpesz a nemi szervek régióját érinti, de a végbélnyílás környékén is megjelenhet. Tulajdonképpen fertőző hólyagos elváltozás. Akinek volt már életében ajakherpesze, annak nagy valószínűséggel genitális herpesze is van. Egy vizsgálat kimutatta, hogy az ajakherpesszel fertőzött nők háromnegyede nemi herpesszel is fertőzött. A herpesz nemcsak szájon át terjeszthető, de szexuális úton is.

Ettől kellemetlenebb dolog nincs az egész univerzumban! Sokan így gondolják, és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy megvédjék a szervezetüket. De ez szinte lehetetlen… A vírus apró nyálkahártya-sérüléseken keresztül is képes fertőzni. Nőknél a fertőzés kapuja a vulva, a hüvelybemenet és a méhszáj – férfiaknál a makk, a fityma és a pénisz bőrfelülete. Ha már egyszer jelentkezett a szervezetbe jutó vírus, akkor periodikusan visszatér. Ettől meg nem szabadulunk elkövetkező éveinkben… Fontos, hogy időben felismerjük a herpeszt. A legnagyobb veszély a várandós anyukákat fenyegeti. Náluk komoly komplikációk léphetnek fel a terhesség és a szülés során, ha elhallgatják „nemi gondjainkat”. Na de lássuk, honnan tudhatjuk, hogy genitális herpeszes megbetegedésben szenvedünk!

web-bannerek-instagram.jpg

Mi a tünete?

Ha megfertőződünk a HSV-2-es vírussal, a betegség lappangási ideje legalább 20 nap. Az első tünetek pedig általában a fertőzést követő 12. nap után jelentkeznek. A tünetek valakinél enyhébbek, másoknál láz is jelentkezik, a nyirokcsomók megnagyobbodnak. Általános tünetnek számít az égő fájdalom, érzészavarok, viszketés, bőrelváltozás és duzzanat (kezdetben víztiszta hólyagok jelennek meg). A hólyagok később kifakadnak: helyükön gennyes lepedékkel fedett, fájdalmas fekélyek maradnak vissza. Ezek nagyjából 10 nap alatt gyógyulnak.

Időközönként a gyulladt bőrfelületen újabb hólyagok keletkezhetnek. Ám olykor a hólyagos stádium teljesen kimarad, a fekélyeket pedig apró bőrrepedések helyettesítik. Nőknél gyakori a hüvelyi folyás. Gyakori az atípusos megjelenés is. Ilyenkor észrevétlen marad az első betegség, ám évek múltán visszatér. Egyébként a fertőzöttek 60 százaléka nem is tud a betegségéről!

Egy göteborgi klinika megvizsgálta 1000 férfi és női beteg nemi herpeszes fertőzöttségét. A betegek közül 1014-nél vizsgálták a HSV-2 jelenlétét – a vér antitestszintjei segítségével mérték a fertőzöttséget. Az eredmény elképesztő: minden ötödik nő és minden tizedik férfi átesett a fertőzésen. Tíz betegből pedig csak négy tudta, hogy korábban már átesett a vírusfertőzésen.

Van rá gyógymód?

A genitális herpeszfertőzést véglegesen nem tudják meggyógyítani. Sem kezelni, sem oltással megelőzni nem lehet. Ám ha idejében felismerjük, és felkeressük nőgyógyászunkat (aki szűréssel megerősíti a kórismét, a diagnózist), a gyógyszeres kezelés segíthet. Legalábbis enyhíti eme fájdalmas bőrtünetet. 

Az idegdúcoknál lapítanak!

Az első fertőzés után a vírusok elbújnak oda, ahová az immunrendszerünk már nem ér el: meghúzódnak az idegdúcoknál. Lappangva várakoznak, mígnem szervezetünk újra legyengül. A kiújulásnak lehetnek fizikai és lelki okai is. Fizikai okok: kimerültség, más nemi szervi fertőzés, menstruáció, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, napégés, az immunrendszer gyengülése, a hám sérülése és a többi. Pszichés okok lehetnek: szorongás és tartós stressz. Mikor szervezetünk legyengül, a herpeszvírus támadásba lép. Az idegpályák mentén visszavándorol a fertőződés helyére, és ismét jelentkeznek a fájdalmas tünetek.

Mindenképp javallott ilyenkor a vírusellenes gyógyszerek bevetése. Ezek vaginális tabletták, melyek meggátolják a vírus, vagyis a herpes simplex osztódását az idegsejtekben. A vírusok teljes pusztulását nem várhatjuk – de az antivirális kezelés gyorsítja a gyógyulást, utána ritkábban jelentkeznek a heveny periódusok. A gyógyszereket használhatjuk „epizódikusan", azaz a kiújulások kapcsán. (Ha a kiújulás nem túl gyakori, ez a terápia az elfogadottabb.) A „szuppresszív", azaz tartós gyógyszerezést csak a gyakori és komolyabb kiújuláskor ajánlják.

A leggyakrabban használt antivirális gyógyszerek: az aciklovir, a famciklovir, a valaciklovir. Célszerű a legelső panaszok jelentkezésekor a várható hólyagok helyén kenőcsöt, kúpot alkalmazni, mert a kínzó panaszokat roppant jól enyhítik. Ami még ajánlott: a sós ülőfürdő (1 maréknyi sót tegyünk egy sekély kád vízbe, és lazítsunk benne kb. 15 percig). A sós ülőfürdő segít a bőrelváltozás beszárításában. Fájdalomcsillapításra ajánlott az aszpirin, a paracetamol és a jeges borogatás.

Gyakori kérdéseink!

Nem tudom, hogy hordozom-e a vírust, mit tehetek?
Ennek kiderítésére szolgál az úgynevezett TORCH laborvizsgálati csomag. Elvégzésével kimutathatók a kórokozók (a herpeszvírus). Az is kideríthető, hogy az érintett korábban már átesett-e herpeszfertőzésen. Fontos mielőbb kiszűrni a herpeszvírus jelenlétét, mert a herpeszes várandós nőket komoly veszélyek fenyegetik.

Mi történik akkor, ha valaki babavárás alatt fertőződik meg? Veszélyeztetheti a vírus a magzat egészségét? A válasz: IGEN!
A herpeszfertőzés az újszülötteknél számos kockázattal jár, akár halálhoz is vezethet. A szájon megjelenő herpes labialis nem veszélyes a magzatra – bajt csak a nemi herpesz okozhat! Az is csak akkor, ha a herpesz első alkalommal alakul ki az anyánál, tehát primer megbetegedés esetén! Akkor a legkritikusabb a jelenléte, ha a nő a terhessége első harmadában fertőződik meg: a fertőzés ilyenkor gyakran vetélést vagy fejlődési rendellenességet okozhat. Amennyiben a nemi herpesz a terhesség harmadik trimeszterében jelenik meg, növeli a koraszülés kockázatát. A herpeszvírus akár évekig lappanghat az emberi szervezetben – és alattomos módon akkor csap le, amikor tényleg nem várja az ember lánya...

Nemi herpesz és a szülés
Ha az anyának primer fertőzése van, vagy ha a szülés környékén újra megjelenik a herpesz, akkor a baba csak és kizárólagosan császármetszéssel jöhet a világra. Így ugyanis elkerülhető, hogy a magzat megfertőződjön a szülőcsatornában megtelepedett aktív hólyagoktól.

no-tigrissel.jpg

Ezért fontos, hogy időben informáljuk orvosunkat arról, hogy hajlamosak vagyunk a fertőzésekre. Minden csecsemőt, akinél felmerül a herpeszvírus gyanúja, vizsgálni és kezelni szükséges! Az újszülöttkori herpeszfertőzés rendkívül veszélyes betegség. Magas halálozási aránnyal jár (ám ez szerencsére ritka). Kérdezhetnénk: mi van akkor, ha a herpesz szülés előtt nem mutat „aktivitást”? Az a probléma, hogy a fertőzött tünetmentesen is üríthet vírust. Ez azt jelenti, hogy tudtunk nélkül is megfertőződhet az újszülött baba. Ám erre is van preventív terápia. A szülés előtt az orvos (a herpeszvírus szaporodását gátló) gyógyszeres kezelés alá veti a várandós anyukát – amit csak a szülés után szakít meg. Így csökkenthető a fertőzés kockázata.

Mi a teendő, ha a baba megfertőződött? Az újszülöttek háromféle módon fertőződhetnek meg: a méhben, a szülőcsatornában való áthaladás során és a szülést követően. Az újszülöttkori herpesz szerencsére sokkal ritkábban fordul elő, mint az anyák herpeszes fertőzése. A herpes simplex vírusfertőzés minden 2500-5000 újszülöttből egy gyermeket érint. Ám a fertőzött újszülött állapota nagyon súlyos, a kór az egész testre kiterjedhet, az agyat és más fő szerveket is megtámadhat.

Kezelés nélkül a csecsemők körülbelül kétharmada meghal (ám kezelés ellenére is szenvedhetnek maradandó agykárosodást). Ha a betegség csak a bőrre, a szemre vagy a szájra korlátozódik, nem jár halálos kimenetellel. A megfertőződött újszülöttek 30 százalékának viszont agykárosodása vagy idegkárosodása lesz, ami 2-3 éves kor előtt nem is észlelhető.

Kórisme

Az újszülötteknél: az első tünetek általában az első és második élethetek között jelennek meg. De az is lehet, hogy a negyedik hétig nem merül fel semmi tünet. A betegség apró vizes hólyagos vörös bőrkiütésekkel kezdődhet – azonban a fertőzött újszülöttek majd felének nincs semmilyen bőrelváltozása. Ezért nehéz időben felismerni a herpeszvírus jelenlétét. Az orvos a vizes hólyag folyadékából vesz mintát: így erősíti meg laboratóriumi vizsgálattal a fertőzést. A herpes simplex vírust ki lehet mutatni a vizeletből, a szemhéj és az orrlyukak váladékából, de a vérből vagy az agyvízből is. Ha a kezelést nem kezdik meg időben, a babánál egy héten belül súlyos tünetek léphetnek fel: hőmérsékletingadozás, aluszékonyság, az agy fertőződése miatt kialakuló görcsök, izomtónuszavar, légzészavar, májgyulladás (hepatitisz) és véralvadás.

Szerencsére manapság már a herpesz nem kezelhetetlen betegség. A gyógyszeres kezelés, az orvosi ajánlások betartása és a császármetszés csökkenti a fertőzés kockázatát. Nem kell parázni, csak odafigyelni! Az említett tanácsok pedig nemcsak az anyára, hanem az apára is vonatkoznak. Hiszen ő is fertőzött. Fő az őszinteség. Gyermekvállalás idején pedig abszolút elvárt!

Varga Henrietta
Cookies