Az alvás nélkülözhetetlen lékszükséglet az ember számára. Fontos a test regenerálódásához, a szellem felfrissüléséhez, a nyugalmi állapot eléréséhez, hiszen egy nap leforgása alatt is számtalan érzelmi hullám ér minket, s ezek később, az alvással billennek valamelyest a helyükre. Nem hiába mondogatják, ha döntésképtelenek vagyunk: „Aludj rá egyet!” Mégis, mire ügyeljünk az alvásnál?

Napi körforgás
Elsősorban egy stabil napi rutint kell kialakítanunk ahhoz, hogy alvási szokásaink rendszereződjenek. Ehhez azonban hozzátartozik az egészséges étrend betartása és a munka és magánélet összhangja is. Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket: Helyesen táplálkozom? Szeretnék egészségesebb lenni? Jó lenne, ha minden egyes nap friss és üde lennék? S most summázzunk: ha szeretnénk kipihenten ébredni és egy jót aludni, akkor tegyünk érte! 

Mi az első az életemben?
Bár pontosan tudjuk, hogy tele hassal álmatlan éjszaka elébe nézünk, mégis gyakran csipegetünk és nassolunk még közvetlenül a lefekvés előtt is.  Ha lehet, kerüljük a nap folyamán a szeszes italokat és a túlfűszerezett, nehéz és zsíros ételek fogyasztását. Mi több, a korlátok és megvonások helyébe próbáljuk meg azt beépíteni a tudatunkba, hogy az egészséges testi és szellemi állapot eléréséhez a minőséges alvás egyszerűen elengedhetetlen.

alvas.jpg

A hálószoba legyen stresszmentes zóna!
Ne vigyük be az ágyunkba a munkánkat, és kerüljük a konfliktusokat alvás előtt. Tehát ne a nap végére tervezzük kedvesünkkel a legnehezebb beszélgetéseket. Ugyanis morcosan és feldúltan álomba merülni (ha egyáltalán sikerül) egyet jelent a másnapi zaklatottsággal és kimerültséggel. A hálószobába izgalmas könyveket, zenelejátszót, puha plédeket, illatos gyertyákat helyezzünk! Legyen ez egy igazán kényelmes és eldugott szeglete a háznak, ahová valóban pihenni, szusszanni járunk...

Pihenés, koncentráció, meditáció
Aki nehezebben merül álomba, próbáljon ki egy-egy meditációs vagy légzőgyakorlatot. Illetve a gyógynövényteák, a meleg tej mézzel és a lágy zene is nyugtató hatásúak. A lényeg, hogy megtisztítsuk az elménket a mindennapok zajától. Nem baj, ha alvás előtt összegezzük a napunkat, és felkészülünk lélekben a következő nap nehézségeire, de ne engedjük, hogy állandóan ezen járjon az eszünk. A lehető legjobb módszer a jó alvás eléréséhez és a koncentrációképesség fejlesztéséhez a mindennapi sport és az azzal egybekötött relaxáció beiktatása.

Az alvás után következzen a reggeli rutin fontossága!
Ne csak az alvási szokásainkon javítsunk, hanem az ébredés utáni rutinunkat is alakítsuk ki szépen lassan. Ezzel hozzásegítjük magunkat a tökéletes nap indításához. Így lesz mit várni a reggelekben: a finom kávét vagy a kedvenc zenéinket. Nemcsak kipihentek leszünk, de újult erővel vágunk bele a hétköznapokba is! Tippeket a reggeli rutin kialakításához itt találsz.

Szükséges napi nyolc órát aludnom?
Van, aki 11 órákat alszik, és van, aki napi 4-5 órával is beéri, ez teljesen individuális. Akár 8, akár 4 órát alszunk, ha kipihenten ébredünk, és fittnek, üdének érezzük magunkat, minden a legnagyobb rendben van. Az alvás és a pihenés emberre válogatja magát. Természetesen mindenkinek szüksége van rá, de nem feltétlenül kell a világ összes emberének napi 11 órát szundítania. Minden szervezet más, ráadásul az alvásigényünk a kor előrehaladtával, esetleges betegségek alkalmával növekedhet és csökkenhet is. A hangsúly ezáltal nem az alvás mennyiségén, hanem sokkal inkább a minőségén van.

Tegyünk egy kicsivel többet egészségünk megőrzése érdekében!

Derzsi Bernadett