Feller Adrienne (Budapest) nevét nálunk sokan ismerik. Képzéseire tőlünk is átjárnak a masszőrök, a kozmetikusok és azok az anyukák, akik gyermekeik életét szeretnék illatosabbá tenni. Imádják Adriennt, aki mindenkit az illóolajok bűvkörébe von, aki csak szót vált vele.

Feller Adrienne harminc éve fürkészi az illóolajok titkát. Külföldön tanult – elmélyedt a francia és angol aromaterápiás iskolákban is –, majd nemzetközileg elismert szépség- és aromaterapeutaként megalapította férjével együtt a Panarom Aromaterapeuta és Szépségterapeuta Intézetet Budapesten, 2004-ben pedig az Adrienne Feller Szépségterapeuta Akadémiát. Képzéseikről a masszőrök és kozmetikusok legendákat mesélnek. 

feller-adrienne-kezdo.jpg
Feller Adrienne (© felleradrienneblog.hu)

– Hogyan került kapcsolatba az aromaterápiával? – Erről kérdeztük.

– Tizenhét éves koromban szerelmes lettem, majd 20 évesen hozzámentem egy Svédországban élő fiúhoz – kezdi. – 21 éves lehettem, amikor egy nyári estén Stockholmban sétáltunk a férjemmel, és egy nagynevű szépségterapeuta-iskola mellett haladtunk el. Abban a pillanatban belém nyilallt, hogy igen, én is szépségterapeuta szeretnék lenni. Ám kacifántos út vezetett odáig, s volt még egy irányadó momentum. Mikor már a szakdolgozatomat írtam, a könyvtárban ráesett a vállamra egy könyv, majd kinyílt az aromaterápiánál. Áramütésszerűen ért a felismerés, hogy ez lehet a további irány: aromaterapeuta leszek! Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy ez mit jelent, és milyen különleges út vár majd rám. 

– Honnan származik az aromaterápia?

– Tudjuk, hogy már az ókori Egyiptomban használták az illóolajokat gyógyításra és szépítésre, sőt, Egyiptom a parfümkészítés bölcsője volt. Emberemlékezet óta használták az aromás növényeket egészségmegőrzésre. Amikor feltárták Tutanhamon sírját, a leírások szerint hihetetlen illat áradt ki belőle, ami 30 darab, egyenként 10 literes alabástromüstnek volt tulajdonítható, melyek eredetileg színültig voltak töltve illóolajjal. S hogy pontosan mikortól beszélhetünk aromaterápiáról? A 20. században René-Maurice Gattefossé, francia vegyész és kémikus egy kísérlet során megégette a kezét, és hamar levendulaolajba mártotta. Sérülése szövődmény nélkül meggyógyult, pedig akkoriban ilyesmibe akár bele is lehetett halni! Nem csoda, hogy ezek után Gattefossé húsz évig kutatta az illóolaj emberre gyakorolt hatását, és 1937-ben Aromaterápia című könyvében megírta az elmúlt két évtized összes tapasztalatát. Tulajdonképpen a könyv megjelenése óta beszélünk aromaterápiáról. 

– Mi tulajdonképpen az aromaterápia?

– Az aromaterápiában illóolajokat használunk, melyet vízgőz-desztillációval nyernek ki a növényből. A folyamat során felhevítik a vizet, ami kinyitja a virág illóolaj-tokocskáit, és maga az illóolaj összekapcsolódik a gőzmolekulával. Játékosan szólva: szerelem jön létre közöttük. Majd a hűtésnek köszönhetően a kinyert anyag a florentini edényben vízre és olajra válik külön. Az aromavíz a növény vízoldékony hatóanyagait tartalmazza, amely rendkívül értékes és gyöngéd anyag, sokszínű felhasználhatósággal. Az illóolaj, ami ezzel a különleges eljárással megszületik, valójában a növény kvintesszenciája. Mivel a növény számára az illóolaj egy immunválasz, ezért is lehetséges az, hogy sokuk kiváló baktériumölő, vírus- és gombaölő hatású vagy nyiroktonizáló, keringésfokozó, nyugtató, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, energetizáló vagy éppen regeneráló. Egy-egy illóolaj hatása a benne található aromás vegyületektől, azok százalékos arányától függ. 

Az illóolajokat használhatjuk bőrön át, belélegezve és szájon át. Belsőleg történő alkalmazásuk a francia aromaterápia jellemzője, az angol iskola ezt elutasítja. Csak szakember adagolhatja (a franciáknál orvos írta elő), mert a helytelen adagolás toxikus hatású lehet.

– Az aromaterápiának két irányzata is van, az angol és a francia. Ön mindkettőt kitanulta? Mi közöttük a különbség?

– Az angol irányzat eredendően az Ájurvédából inspirálódott, melynek India a hazája, és a gyarmatosítás után került Angliába. Ez a wellnessre épülő aromaterápia, amely az illóolajokkal történő masszázst, fürdőt, párologtatást foglalja magába. A francia aromatológia Gattefosséval indult, ám tudós emberek lévén, ők inkább a tudományos megközelítésben gondolkodtak. Az illóolajok tudományát kutatták. A különbség a két irányzat között az, hogy a franciák nagyon specifikusan alkalmazzák az illóolajokat: főként bedörzsölést alkalmaznak, s mindezt kúraszerűen. A belső alkalmazás sem idegen tőlük, és Franciaországban még orvos is előírja az illóolajkúrát. Az illóolajok belső alkalmazása, persze, hozzáértést igényel. 

– Beszélgetésünk elején mondta, hogy a természetben még soha nem találkozott olyan különleges anyaggal, ami annyira elementáris erővel tudna változást elindítani az emberben, mint az illóolaj. Mi az a változás, amit elindít?

– Az aromás vegyület többek között azért jön létre a növényben, hogy megvédje őt a kórokozóktól, és meggyógyítsa, ha sérülés éri. Ha megsérül a fa, akkor gyantát képez, és beburkolja a sebet. Az ebből kinyert illóolaj a legjobb sebgyógyító hatású. Vagyis ami a fának, a növénynek a külső burkolatát gyógyítja, az az emberen is hasonlóképpen működik. A változást úgy értem, hogy segít helyreállítani a szervezet egyensúlyát, megszünteti a pangást, vagy csillapítja a felfokozottságot. Csodálatos anyagokról beszélünk, melyek éppúgy hatnak a testre, a keringésre, egészen sejtszintig, mint ahogy az idegrendszerre, ezen keresztül a lélekre. 

– Az aromaterápiát legtöbbször a homeopátiához hasonlítják, amiről az a hír járja, hogy nem bizonyított a gyógyhatása. Mit gondoljunk erről? 

– Nem szeretném e kettőt szembeállítani egymással, mert a homeopátia esetében rezgésről beszélünk, az illóolajok esetében aromás biokémiáról. Az illóolajok esetében teljes mértékben bizonyítható a hatása azok számára is, akik kizárólag a tudományos megközelítésben bíznak. 

feller-adrienne-2.jpg
(© felleradrienneblog.hu)

– Kell-e attól tartanunk, hogy az illóolaj – a neve alapján – gyorsan tovaszáll, elillan? 

– Az illóolaj természete, ahogy a nevében is benne van, hogy illékony. Azonban pont az illékonyságában van a különlegessége és az ereje. Parányi molekulákból tevődik össze, ezáltal pillanatok alatt és könnyedén bejut a véráramba, majd akár hét napon át is kimutatható benne. Ilyen a balzsamos szuhar vagy a mirha. Ahogy kinyitunk egy kis illóolajos üvegcsét, azonnal elkezd áradni a térben, és hatást gyakorol azokra, akik belélegzik. Légzés, szaglás által azonnal hat az idegrendszerre. Különben is, a szaglás meghatározó az életünkben. Már a születés pillanatában óriási jelentőségű. A csecsemő tenyerén ugyanazok az illatmolekulák vannak, mint az anya mellén, hogy az újszülött a szag alapján megtalálja az édesanyja mellét.

– A felnőtt ember is „kiszagolja”, hogy kiben bízhat. A jó üzletember zsigerileg érzi, kivel üzleteljen, mert „jó a szimata”. Ők az igazi „orrok”. A szaglásunk elsődleges érzékszervünk. Régen sokkal nagyobb szükségünk volt a szaglásunkra, hiszen annak segítségével tudtuk eldönteni, hogy mi az, ami mérgező, és mi az, ami ehető. A szaglásunk segített kiszimatolni azt is, ha menekülnünk kellett. A szaglásunk a mai napig nagy hatást gyakorol az életünkre, hiszen ennek segítségével tudunk a másikhoz kapcsolódni, választunk barátot, de párt is. A Biblia is sokszor beszél az illatok fontosságáról. „Illatotok árad, akár a tömjéné... zendüljön hangotok dicsérő énekre, áldjátok az Urat minden műveiért.” (Sir 39,14)

– A berögzött automatizmusokat az embernél akár illatokkal is fel lehet oldani. Milyen problémákat tudunk az illatokkal kezelni?

– Illatokkal „programokat” tudunk átírni. Gyönyörűen lehet dolgozni az illatokkal, elsősorban illatkeverékekkel. Az illatok nagyon mélyre tudnak hatolni az emberi lélekbe.

Gyöngéden felszínre emelik a régmúlt traumáit, majd a sebek begyógyításában is hatékonyan segítenek. Ezekben az esetekben olfaktorikusan, vagyis szaglás által alkalmazzuk az illóolajokat, de párologtathatjuk, bedörzsölhetjük, és vehetünk illóolajos fürdőt is. 

– Mi ösztönözte arra, hogy kozmetikai termékeket is készítsen?

– Mint szépségterapeutának és kineziológusnak gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy szoros összefüggés van a bőr és a lélek között. Az idegrendszer ugyanabból az ektodermális csíraplazmából alakul ki, mint a bőr – így a bőr elsőként jelzi, ha a lelkünkben történik valami. A bőrre az idegrendszeren keresztül képesek vagyunk hatni, és ez fordítva is igaz. Ezért elmondhatatlan inspirációt éreztem arra, hogy megalkossak egy olyan kozmetikumot, ami egyszerre szól a bőrhöz és a lélekhez. És ebben fontos szerepet kaptak az illóolajok és persze az, hogy a termékek csak és kizárólag tiszta, növényi alapanyagokból készüljenek. Élőt az élőnek, ami élteti – ez volt a mottóm. Azonban ez sem volt elég, mert a lelkesedésem nem hagyott nyugodni, és a termékek mellé egy koncepciót is létrehoztam, amit ma már tanítunk, és a világon sok helyen alkalmaznak. Különleges, az ember lelkéhez szóló metódus ez, melynek az eredménye a gyönyörű bőr. A bőrre az idegrendszeren keresztül képesek vagyunk hatni, és ez fordítva is igaz.

– Ön szerint mi a szépség?

– Számorma a szépség a lélekben megteremtődött harmónia, ami óhatatlanul megjelenik az ember vonásaiban. Az ember fiatalon szép, de az évek múlásával a hozott szépség elhalványul, és a belső szépség költözik kívülre. Ennek megőrzése a művészet, mert ezért mindennap tennünk kell: a mosolyunkkal, jóságunkkal, a mértékletességünkkel, a gyöngédségünkkel, a szeretetünkkel, a másokért hozott áldozatunkkal, az igaz életünkkel.

– Hogy veszett el ez a tudás? Miért tűnt el az életünkből?

– A gond az, hogy a varázslat tűnt el az életből, és ezt talán a nők veszítették el. Túl nagy a rohanás, és nincs sem hely, sem idő a rituálékra.

– A férfiakat hogyan tudják rászoktatni az olajok használatára?

– Mi magunk elkezdjük használni az illóolajokat, és semmiképpen sem erőltetjük rájuk. Ismerős illatokkal kezdünk, melyben otthonra találnak ők is. Nagyon kedvesen, finoman kell őket rávezetni erre, apránként, pont olyan ütemben, amennyire nyitottak rá, soha nem jobban. Egy napon aztán ők fogják kérni, hogy adjunk nekik erre is, meg arra is megoldást. 

elofizetes_uj_no.png

Az illóolaj egy immunválasz! 

  • Az aromás vegyület azért jön létre a növényben, hogy megvédje őt a kórokozóktól és meggyógyítsa. Ha megsérül a fa, akkor gyantát képez, és beburkolja a sebet. Az ebből kinyert illóolaj a legjobb sebgyógyító hatású.
  • Lehet élni illóolajok nélkül, de minek?
  • Az illóolajok használatáról érdemes megtanulni ezt-azt. Teához például elég egyetlen csepp illóolaj mézben elkeverve. A többit megtudhatjuk Feller Adrienne és Tobai Ágota Aromareneszánsz c. könyvéből. 

Nőiesség és szexualitás

Polcunkra kerülhet a Jóni és a Lingam olaj: mindkettő hozzátartozik a napi higiéniához, és a szexualitásba is örömöt hoznak. Ez fontos.

– Sosem felejtem el, amikor egy asszony ezt mondta nekem: „Te, ez a Jóni olaj megmentette a házasságomat! Nincs belőle egyliteres kiszerelés?”  – meséli mosolyogva Adrienne. – Kell ennél több? Nem hiszem...

A szülés és születés

Az illóolajok itt is jelen vannak – némely magyar kórházban már az illóolajok segítségével szülnek a nők. A múltkor a kozmetikusom arról beszélt, hogy nála az anyukák a gátolajról hozsánnákat zengnek. Csodás hatása van szülés előtt, de utána is – a szexuális életre. De a férfiak számára is van illóolaj, mely a férfiasságukat támogatja.

Fontos, hogy az embernek jó kapcsolata legyen a saját testével, és ebben is segít az illóolajos masszázs.

– Csodálatos, milyen jól működnek az illóolajok a várandósság ideje alatt. A várandós kismamát bizony lehet masszírozni – mondja Adrienne. – A gyöngéd érintés gyönyörűen feloldja a lélekben rejtőző blokkokat, és felszabadulttá tesz bennünket. Fontos, hogy az embernek jó kapcsolata legyen a saját testével, és ebben is segít az illóolajos masszázs – mondja Adrienne, akitől megtudjuk, hogy régen is voltak támasztó asszonyok, akik masszírozták és támogatták a nőket szülés közben. – Szívügyem a nők sorsa, és ennek fontos részét képezi a várandósság és a szülés.

– Ebben az élményben két dolog születik: egy új lélek és egy anya. Mindkettejük számára meghatározó az élmény. Fontosnak tartom, hogy a nők méltósággal szülhessenek, mert a szülés szárnyakat adhat vagy szárnyaszegetté tehet. Éppen ezért hívtam életre a gondtalan várandósságot, szülést és gyermekágyi időszakot támogató termékeket. Az, hogy Budapesten bekerültünk a kórházakba, 15 év kitartó munkája volt. Mint a jó kisinas, kivártam a magam idejét, és ma már együttműködünk a szülészorvosokkal és a szülésznőkkel. Annyi, de annyi sikertörténetünk van! A várandósság ideje alatt alkalmazzuk többek között a stria elleni krémet, a gátmasszázsolajat, a méhlazító olajkeveréket, szülés közben a világra hozó masszázsolajat és a parázsolajat, gyermekágyi időszakban az Ezerjó gátolajat, valamint a Mama mellmasszázsolajat. A babaápolásra pedig a Napsugár kenőcsöt, a Florelle citromfű permetet, Bébi masszázsolajat vagy a Kis Herceg olajat, de itt van a Mesélő hold is, ami a nyugodt alvást segíti.

Derzsi Bernadett
Embedded thumbnail for Jó illatúvá teszem a világot – Interjú Feller Adrienne-el
Cookies