Johnny Depp bíróság elé citálta a feleségét rágalmazásért és hírnévrontásért. Azt azért senki sem gondolta, hogy a szembesítés ennyire tragikus és fájdalmas lesz. S hogy úgy zárul majd, ahogy zárult: kiderül, hogy Amber Heard végig hazudott... Persze, ez nem azt jelenti, hogy a pár jól élt; igazából egy toxikus kapcsolatban éltek.

Az ítélet óta eltelt egy kis idő, de vannak magukat haladó gondolkodásúnak ítélő körök, melyek az ítéletről nem akarnak tudomást venni. „Egy olyan helyzet alakult ki, amely elterelheti a figyelmet arról, miként működik a bántalmazás" – nyilatkozott Farrah Khan, a nemek egyenlőségéért küzdő aktivista. És ő itt nem arra gondol, hogy minden perben az igazságnak kell győzedelmeskednie; ő itt arra gondol, hogy a metoo óta csak a férfi lehet a bántalmazó, a nő meg a bántalmazott. Hisz igaz, hogy Amber Heard nem volt tökéletes áldozat – de Khan szerint azért áldozat volt... S ezzel olyasmit is sugallni akar, hogy mint nő, enyhébb bánásmódot érdemelne, mint ami kijutott neki az internet népétől.

johnny-depp-kontra-amber-heard-kezdo.jpg
Johnny Depp és Amber Heard a tárgyaláson (© MSNBC / Getty Images)

A kezdet tulajdonképpen egészen idilli volt, ahogy az a mérgező viszonyok esetében is lenni szokott. 2009-et mutatott a naptár, és a Rumnapló forgatása egy földi paradicsomhoz hasonló helyszínen zajlott. Johnny Depp, a főszereplő egy Paul Kemp nevű újságírót játszott, akit Puerto Ricóba szólít a munkája. Itt találkozik az elbűvölő Chennaulttal (Amber Heard), és persze eszeveszetten beleszeret...

Nos, a valóságban is ez történt. Mivel mind a két főszereplő kapcsolatban élt, a randizás hivatalosan csak egy későbbi időpontban kezdődött el. Az érzelmek azonban – mint a per folyamán kiderült – már a forgatáskor magas hőfokon lángoltak. (A lángolás annál a jelenetnél kezdődött, amikor Chennault a zuhany alatt megcsókolja Pault...) Nem sokkal ezután Johnny Depp szakított sokéves szerelmével, Vanessa Paradis-val, Amber Heard pedig a neves amerikai festőnővel, Tasya van Reevel, akivel leszbikus kapcsolatban élt. És kezdetét vette az új idill...

Felfordulás a paradicsomban

Lángolt a szerelem, volt sorsszerűség és rózsaszín szemüveg, naiv romantika és minden, ami ezzel jár. „Figyelmes volt, okos, kedves, szellemes és csupa megértés" – mondta Amberről Johnny Depp. „Annyi minden közös volt bennünk, a zene, az irodalom… Az első egy-másfél évben csodálatos volt minden."

Az exfeleség is hasonlóan nyilatkozott a bíróságon: „Úgy éreztem, ez az ember ismer engem, olyannak lát, amilyennek senki azelőtt. Amikor vele voltam, úgy éreztem, ő a legelbűvölőbb ember a világon."

Johnny Depp élete szerelmét, a franciák kedvenc énekesnőjét, Vanessa Paradis-t sosem vezette oltár elé. Pedig tizennégy évig éltek együtt, és két szép gyermekük született... De mindketten annyira elfoglaltak voltak a saját karrierjükkel, hogy egyikük sem szorgalmazta a házasságot; a végén meg békésen elváltak. Vanessa ma is szereti a maga módján Deppet... (Mikor az megnyerte a pert, Vanessa kijelentette: az ő Johnnyja a légynek sem tudna ártani. Mindig jó családapa volt!)

Amber azonban házasságot akart, a korkülönbség is nagy volt köztük (több mint húsz év!), egyszóval szó szerint elvette a színész eszét, aki megkérte a kezét. Egykettőre az anyakönyvvezető előtt találták magukat. Az esküvőre 2015-ben került sor egy magántulajdonban levő szigeten, amely maga volt a paradicsom... Később ezen a szigeten vesztek össze halálosan, majd Amber átkozódva elutazott a lányával együtt. A válókeresetet másfél évvel később adta be Amber, miután Johnny kijelentette: az életében többet nem néz a feleségére!

johnny-depp-kontra-amber-heard-vanessa.jpg
Johnny és korábbi élettársa, Vanessa Paradise (© oicanadian.com)

Amber ekkor, hogy mentse a menthetőt, s mivel tudta, hogy a férfi ezúttal komolyan haragszik, a tettek mezejére lépett. Keresetének indoklásában egészen hétköznapi válóokot hozott fel (áthidalhatatlan ellentétek); de volt valami, ami azonnal fölkeltette a közvélemény érdeklődését. Mégpedig a távolságtartás kérvényezése. Már a benyújtás idején nyüzsögtek a paparazzik a bíróság környékén, és sikerült lencsevégre kapni a megtört Amber Heardot, akinek lila monokli díszelgett a szeme alatt...

Az egész világ azon törte a fejét, miféle jelenetek játszódhattak le a házaspár otthonában, a zárt ajtók mögött. Nem kellett sokáig várni a kíváncsiskodóknak, hogy a legbrutálisabb részletességgel minden napvilágra kerüljön a pár magánéletéről.

Ma megbocsáthatatlan bűn!

Johnny a vádat, miszerint erőszakos volt a feleségével szemben, indulatosan elutasította. A válás során végül kiegyeztek, bíróságra nem volt szükség. (Ott, Amerikában így is el lehet válni: a válást nem tekintik jogi procedúrának, annál inkább a vagyonosztást.) A házaspár végül kiegyezett egy hétmilliós kártérítésben. Johnny hírnevén azonban folt esett, és ezt csak súlyosbította az a tény, hogy Amber később a The Washington Post portálján egy véleménycikket jelentetett meg.

Ne felejtsük el, hogy a metooo-mozgalom fénykorában vagyunk, mikor az ilyen vádat nem kell különösebben bizonygatni. Amber a cikkben kifejezetten nem említette volt férje nevét, de a szövegkörnyezetből világosan kiderült, hogy kire is gondolt... Ezzel az utolsó szöget kalapálta bele Johnny koporsójába, akinek nevét törölték a Karib-tenger kalózai című film szereplőlistájáról. Hollywood ma már üldözi az erőszak gyanújába keveredett férfiakat...

minden_reggel_ujno.sk.png

Johnny tehát nem játszhatta el az ikonikus Jack Sparrow kapitányt a következő folytatásban, és újabb filmszerepekről immáron csak álmodhatott. A hollywoodi producerek távol tartják magukat a hitelüket vesztett színészektől, akik a közönség szemében, úgymond, kompromittálják magukat. Általában véve helyes is ez a hozzáállás (mondják a haladó szemléletű nők és férfiak), hiszen minden sikeres film növeli a szereplők jó hírét. Egy rossz hírű szereplőnek pedig nem lehet jó híre... Gond akkor van, ha valaki ártatlanul esik ki Hollywood kegyeiből. És Johnny Depp éppen ebbe a kategóriába tartozik. A filmcsillag évek óta az ártatlanságát próbálta bizonyítani, ezúttal sikerrel.

A második kísérlet

Az ügyben Johnny Depp 2020-ban fordult először bírósághoz, mégpedig az Egyesült Királyságban. Beperelte Londonban a The Sun című bulvárlapot, amely cikkeiben „feleségverő”-nek nevezte Deppet. Nem sokat vesződtek a bizonyítási eljárással, a három hétig tartó per végén a bíró a The Sunnak adott igazat; azontúl tehát Johnny Depp hivatalosan is feleségverőnek számított.

A második, nyertes per azonban sokban különbözött az első vesztestől – ezt már az Egyesült Államokban folytatták le, az ítéletet esküdtek hozták, és a felperesnek erős ütőkártya volt a kezében. Mellette állt az internet népe... Sok bizonyíték napvilágot látott ugyanis az interneten, s transzparenssé váltak azok a részletek, amelyek felfedték Amber vallomásában a csúsztatásokat és a félremagyarázásokat.

– Gyerünk, Johnny, mondd el ország-világnak, meséld el, hogy én, Johnny Depp szintén családon belüli erőszak áldozata vagyok. Majd meglátjuk, hány ember fog hinni neked, hányan állnak melléd! – mondta gúnyosan a színésznő egy telefonbeszélgetésben a volt férjének. Arra célzott ezzel, hogy manapság a közönség egy férfiban nemigen fog áldozatot látni. Hiszen tudat alatt valamennyien a törékeny nőt képzeljük bele az áldozat szerepébe, az olyan nőt, mint amilyen Amber...

Meg aztán: még ha igaz is volna, hogy a nő verte a férfit, zaklatta szóval és tettel, ki hisz ma, a metoo-mozgalom fénykorában egy férfinak? Az internet népe mégis Deppnek hitt. Villámgyorsan terjedt a meggyőződés, hogy a szerepek a valóságban fel is cserélődhetnek, és ebben a toxikus kapcsolatban az erőszaktevő a nő... A közönség pálfordulásának jó oka volt, a fenti telefonbeszélgetés csak egyike lett azoknak a bizonyítékoknak, amelyek Ambert kellemetlen helyzetbe hozták.

Az erőszak ezer arca

Tudhatjuk a statisztikákból, hogy csupán kétszázaléknyira becsülik a hazug vallomások arányát. Ám ha valaki bekerül a hazugok eme kisszámú csoportjába, a szavahihetősége megkérdőjeleződik... A társadalom nem tolerálja az effajta, súlyosan erkölcstelen viselkedést.

Amber Heard esetében egyre több bizonyíték utalt arra, hogy a színésznő nem mond igazat. Például az a típusú korrektor, amellyel az ütések nyomait próbálta eltüntetni, az állítólagos verés idején még nem volt forgalomban. Elmondása szerint Johnny eltörte az orrát – de a fényképeken, melyek az ominózus napon készültek, semmi ilyesmi nem látszik. Sőt, nem sokkal utána vidáman nevetgélt egy tévéműsorban... Az évek folyamán tett vallomásai nem egyeznek, a rögzített vallomásokban pedig elismeri, hogy ő ütlegelte Johnny Deppet...

johnny-depp-kontra-amber-heard-belso.jpg
Johnny és Amber kapcsolatuk egy korábbi szakaszában (© Kevin Winter / Getty Images)

Az is kiderült, hogy ő ejtett a férjén egy mély vágott sebet, amelynek következtében az elveszítette ujjának egy darabját. A vallomások bonyolult hálójából egyre tisztább kép rajzolódott ki – és az esküdtek döntöttek, jóval a hivatalos ítélet kimondása előtt. A tárgyalást a nézők egyenes adásban követhették: nem sikkadt el egyetlen grimasz, elvétett szó vagy értelmetlen mondat sem. Amber céltáblája lett több tucat paródiának és TikTok-kommentnek, amelyek mind-mind nevetségessé tették. A bíróság a végén 15 millió dollár kártérítést ítélt meg Johnny Deppnek, hogy nevét tisztára mossa.

Ám nem ez a lényeg, hanem az, hogy már a per folyamán elnyert még valamit – rajongóinak határtalan szeretetét, akik virágcsokrokkal árasztották el a bíróság bejáratát, plüssállatkákat ajándékoztak kedvencüknek, és transzparensekkel biztatták. Bár Amber Heard azt nyilatkozta, hogy Johnny részéről mindez csak megrendezett PR-kampány, mert „a bizonyíték az bizonyíték", Johnny Depp imázsa újra makulátlan. Az emberek szeretik Deppet!

Mi, nézők ebből azt szűrhetjük le, hogy az online térség véleménye milyen sokat nyom a latban. Ezenkívül tükröt tart mielénk is, miszerint a családon belüli erőszak megítélésében nem tarthatjuk magunkat a klisékhez; és nem csupán a férfi lehet a vétkes és az erőszaktevő, hanem a nő is. S ahogy nem lehet egy skatulyába begyömöszölni minden férfit, a manipulátort sem lehet azonnal felismerni. Mert a manipulátor általában alattomos, kiszámíthatatlan, és gyakran a legelbűvölőbb köntösben mutatkozik – mint amilyen például a végzetes szerelem... 

Varga Klára
Cookies