Mediterrán illatok, azúrkék tenger, pálmafák és rózsák – ezekkel a szavakkal jellemezhetjük leginkább a szlovén tengerpart gyöngyszemét, Portorozs kikötővárost, Szlovénia Monte Carlóját, ahonnan a legtöbb kirándulóút indul. Szlovénia vadregényes ország, területének felét sziklás hegységek és erdőségek borítják, amelyek bővelkednek vadregényes látnivalókban, sziklaszorosokban, barlangokban. Ebben az országban található Lipica falu is, amely lótenyészetéről híres, és a lankásabb területeken kiváló élőhelyre talált az olajfa és a sok száz szőlőtőke. Nyugaton Szlovénia Olaszországgal határos – ezt a kirándulások szervezői sem hagyják figyelmen kívül. Trieszt ma is mindenkit elbűvöl, beleértve a mi utasainkat is. 

A program

1. nap
Indulás Dunaszerdahelyről a kora reggeli órákban a szokásos megállókkal. Belépve Szlovéniába, az ország második legnagyobb városába érkezünk. MARIBOR, amely Európa kulturális fővárosa is volt már, a Dráva folyó partján fekszik. Vidékies hangulatú, festői város, amelynek gótikus székesegyháza a 12. században épült, a főtéren reneszánsz városházával büszkélkedik, középkori kastélyának története pedig a 15. századba nyúlik vissza. Négyszáz éves szőlőtőkéi bekerültek a Guinness-rekordok könyvébe, és a történelmi tőkéken érő szőlőből világraszóló bor készül. Szabadprogram keretében gyönyörködhetünk a városban, majd folytatjuk utunkat Portorozsba, ahol a szállásunk lesz. Elszállásolás után rövid sétát tehetünk a tengerparton, s akinek kedve támad rá, felfrissülhet a szálloda uszodájában. Közös vacsora a szállodában.

2. nap 
Reggeli után kirándulás Olaszországba. Az Adriai-tenger egyik gyöngyszeme TRIESZT. Ez a város egykor az Osztrák–Magyar Monarchia fontos kikötővárosa volt – a Monarchia hangulata a mai napig erősen érződik a városban, ugyanakkor mediterrán báj is jellemzi. A régi kávéházak, éttermek Ferenc József császár idejét idézik. A város leghíresebb épülete a Trieszti-öböl partján álló hófehér Miramare kastély, amely a 19. század közepén épült neogótikus stílusban. A pazar belső díszítésű épületet elegáns park veszi körül, amelyet szabadprogram keretében megtekinthetünk. A kastélylátogatás után visszatérünk a városba, ahol lehetőség nyílik rá, hogy megebédeljünk, megkóstoljuk a finom helyi borokat, vagy megpihenjünk egy aromás kapucsínó mellett.
Visszafelé tartva megállunk Szlovénia Velencéjében, a legszebbnek kikiáltott szlovén tengerparti településen, a középkori PIRAN városában. A 13. században Velence elfoglalta a várost, és uralmának nyomai ma is kézzelfoghatóak az óváros girbegörbe utcácskáiban és a számtalan kisvendéglő hangulatában. Késő délután egy olajütéssel foglalkozó gazdaságot keresünk fel. Megtekintjük az évszázados olajfaligetet, ahonnan kilátás nyílik a tengerre és a Salina nemzeti parkra, majd megismerkedünk az olívaolaj előállításának történetével. A tulajdonosnő beavat bennünket az egyes olajfélék titkaiba, egészségünkre gyakorolt hatásaikba. Végül kis vendégség következik a gazdaságban előállított termékekből, majd egy-két pohár borral zárjuk az ismerkedést. Vacsorázni visszatérünk a szállodába.

3. nap 
Reggeli után a szlovéniai karsztvidék felé indulunk. A Skocjan-barlang Ljubljana és a Postojnai-cseppkőbarlang között helyezkedik el útban Piran, vagyis a tengerpart felé. A Skocjan-barlangot föld alatti Grand Canyonnak is nevezik, ezzel utalva méreteire. A Reka folyó ugyanis, eltűnve a föld alatt, hatalmas szakadékot vájt ki. Ennek peremén és hídjain kalauzol végig a túraútvonal, amelynek során 500 lépcsőfokot kell megmásznunk a barlangban uralkodó 12 Celsius-fokos hidegben (megfelelő cipő szükséges!). A túra végén megállapíthatjuk, hogy a barlang joggal került az UNESCO által rangsorolt világörökségi helyszínek közé. A barlanglátogatás után egy helyi különlegességgel, a prsutnak nevezett szárított sonkával frissítjük fel magunkat. Felkeresünk egy családi vállalkozásban működő sonkagyárat, ahol a tulajdonosok bemutatják a sonkaszárítót és a híres sonka előállításának fázisait. Végül pedig előételként ízelítőt kapunk két sonkafajtából, a jellegzetes helyi sajtból és péksüteményből, amelyet egy pohárka Teran nevű helyi vörösborral öblíthetünk le.
Ebéd után egy kis faluba, LIPICÁBA látogatunk el, ahol a világhírű hófehér lipicai lovakat tenyésztik. Lipica a bécsi spanyol lovasiskola tenyésztelepe 1580 óta – innen származnak ezek az elegáns és okos állatok. A szabadprogram alatt a telep más attrakcióit is megnézhetjük, például a kocsimúzeumot, a Lipikum múzeumot, a képtárat, a sziklába vájt kápolnát vagy a hatalmas, ápolt parkot. Vacsorázni visszamegyünk a szállodánkba. 

4. nap
Reggeli után búcsút veszünk Portorozstól, és elindulunk LJUBLJANA felé. A fővárosban tudunk majd ebédelni, és kicsit körül is nézhetünk. Azután már csak az utazás következik hazafelé. Érkezés vissza az esti órákban.

A KIRÁNDULÁS IDŐPONTJA:  2020. május 28-31.

RÉSZVÉTELI DÍJ: 365 EUR

MI VAN AZ ÁRBAN?

 • az utazás költségei klímával ellátott kényelmes autóbusszal
 • az idegenvezetés
 • csőd elleni biztosítás
 • a szállás 3* csillagos tengerparti szállodában félpanzióval, belépővel a szálloda tengervízzel töltött uszodájába
 • a belépti díj Portorozs Grand Casinójába
 • a belépti díjat a családi sonkagyárba, termékkóstolóval és borral

MI NINCS AZ ÁRBAN?

 • az UNION utazási biztosítás – 8 €
 • a kötelező turistaadó – 7,50 € / 4 nap   
 • a belépti díj a Miramare kastélyba (idegenvezetés nélkül) – 8 € 
 • a belépti díj az olajgazdaságba – 12 €
 • a belépti díj a Skocjan-barlangba – 18 €
 • a csoportos belépti díj a lipicai tenyésztelepre – 12,50 €

JELENTKEZNI LEHET: office [at] ujno.sk vagy +421 905 975 880.

web-bannerek-hirlevel-01_4.jpg

Új Nő csapata