A kahwa a kávé arab neve, s mi most ezen a kahwán csavarintottunk egyet.

Alkoholos kávéitalok
A kávé Etiópiából származik, és az arabok eredetileg datolyával itták. Káldi, a kecskepásztor állítólag megfigyelte, hogy mikor kecskéi egy piros bogyós növényből szemezgetnek, szokatlanul élénkekké válnak. Nosza, ő is megízlelte a növényt, s máris „feltalálta“ az egyik legelterjedtebb élénkítő italunkat, a kávét. Ezt Szelepcsényi Árpi barista (villarosa.sk) meséli el nekünk, aki finom kávés italokat ajánl olvasóinknak, melyek a didergős őszi napokon jól átmelegítenek. A Mária Terézia és Sisi kávék az elegancia és a kellem megtestesítői... Harmadik italunk pedig a kávé őshazáját, Afrikát varázsolja elénk.

03_109.jpg

Fűszeres-habos kávé
Ebbe az ízbe testületileg beleszerettünk: íze magát a mesés Keletet idézi. 1 cl sűrített tejhez öntjük a 2 cl rumot (Captain Morgan), és a kávégépből ráengedjük a presszókávét. Gőz segítségével 1 dl tejből tejkrémet készítünk, és ráöntjük a kávéra. A végén pici szerecsendiót reszelünk a tetejére (ezt ki ne hagyjuk!). Pikáns ízt és illatot ad a kávénak. 

01_114.jpg
Mária Terézia

Mária Terézia kávé
A tejforraló edénybe töltök 1 cl cointreau-t (narancslikőrt), ráfolyatom a presszókávét (ez esetben 100% arabica Tanzánia), egy másik kiöntőbe öntök 1 dl forró tejet, 1 cl cointreau-t, és gőz segítségével tejkrémet készítek. Előmelegített csészébe töltöm a kávés italt, tetejére öntöm az ízesített tejkrémet. Díszítésként használjunk vékonyra szeletelt narancshéjat. 

Sisi kávé
Kiöntőbe töltök 2 cl Baileyst, ráengedem a presszókávét, így az ízek összekeverednek. Előmelegített csészébe töltöm, és a tetejére kanalazom a 1 dl tejszínből felvert habot. Ehhez a kávékülönlegességhez nagyon passzol a Panama kávéból készült presszó, amelynek mogyorós utóíze van, éppen ezért jól párosítható a Baileysszel.

web-bannerek-hirlevel-02_2.jpg

Fontos!
Jó, ha ismerjük a kiválasztott kávé alaptulajdonságait: a kávé ízvilágát mindig befolyásolja a származási hely. Mi itt tiszta arabica kávékat használtunk. Ezekhez érdemes társítani likőröket, ízesítőket és fűszereket. 

02_122.jpg

Mitől lesz krémes a tej?
Tévedés, hogy a zsírtartalomtól lesz finom a kávénk – a fehérjetartalom a lényeg. Minél fehérjedúsabb a tej, annál krémesebb állagot érhetünk el vele. Otthon french press (dugattyús kávéfőző) segítségével is el tudjuk érni a kívánt krémességet: a forró, de nem forralt tejből tejkrémet pumpálunk. Nem hab lesz belőle, hanem selymes, krémes állagú tej.
Az előmelegített csésze is fontos, mert ha a kávét hideg csészébe öntjük, akkor sokkal hamarabb kihűl, és nem tudjuk élvezni az ízeket. 
(Helyszín: Villa Rosa, Dunaszerdahely)

ando–

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg

Új Nő csapata