A képen látható belvárosi lakás hárompercnyi sétára található a Fő utcától. Az új tulajdonosok különleges hangulatot teremtettek a lakótérben, skandináv és vintage elemek ötvözésével.

Házigazdánk, Németi Silvia (29) Borsiból származik, sokáig Angliában élt. Most egy Kassán székelő amerikai cégnél dolgozik, ahol a nyelvtudását kamatoztatja. Férje, Róbert (30) fotósként és videósként dolgozik. Olivér fiuk egyéves. Mivel régi lakást újítottak fel, néhol engedményeket kellett tenni. Házigazdáink szeretik a fát, ezért puritán jegyeket is belekomponáltak a látványtervbe (közben a skandináv stílussal is kacérkodni kezdtek). A halszálkás parkettát nem csupán meghagyták: egyenesen emiatt döntöttek a lakás mellett. Decemberben kezdték a modernizálást, és már februárban beköltöztek. A csempe és a járólap kiválasztása elhúzódott, mert nem lelték a „tökéleteset”. Ám semmit nem akartak elsietni. A konyhával is gondban voltak, de ügyes asztalos barátjuknak, Demko Dávidnak köszönhetően sikerült minden álmukat valóra váltani. A dolgozószoba bútorait is ő készítette. Silvia először másként képzelt ezt-azt, de a családi béke érdekében engedett, hiszen a férj dolgozójáról van szó. 

04_66.jpg

06_40.jpg
A cementcsempe a régi belvárosi, gangos házakat idézi, ma ismét nagyon divatos

Vintage stílus A lakásban a modernt és a régit ötvözték, mert házigazdáink szeretik a vintage stílust. (Még Angliában találkoztak vele.) A vintage rengeteg kreativitást tartogat számunkra: úgy lehetünk modernek, hogy közben a régit is szeretjük. Nosztalgiával tekintünk a múltba, de közben felhasználjuk a jelen jótéteményeit. A vintage (vintidzs) eredeti jelentése szüret. A borászatban használták a régi évjáratú, nemes borok megnevezésére. A fotózásban pedig „vintázs kópiának“ (vintage copy) nevezték az első kópiát, azaz az eredeti negatívról készült másolatot, mely a felvétellel nagyjából egy időben készült, és a művész szignóval vagy pecséttel ellenjegyezte. Innen szűrődött át később a divat világába, és a ’20-as évektől a ’60-as évekig viselt öltözékek gyűjtőnevének számított. Klasszikus, patinás hangulatot idéz, részletgazdag, finoman megmunkált tárgyak jellemzik. Életfelfogás, ami arról szól, hogyan tudjuk a múlt értékeit a jelenbe átmenteni. Ma már létezik vintage fotózás és vintage esküvő is.
–darnay–

03_85.jpg

07_33.jpg

web-bannerek-hirlevel-02_2.jpg

05_55.jpg
A bútorokat bútoráruházakban  (Möbelix, Kika, IKEA) vásárolták. A lakás egyediségét a látványterv és a színhasználat adja

02_93.jpgA dolgozósarkot a folyosóról választották le

web-bannerek-hirlevel-01_0.jpg

Új Nő csapata