Minden évben hatalmas karácsonyfa díszíti a várkonyi Amade kastély cukrászdáját. Már karácsony havának elején teljes pompájában díszeleg a fenyő, hogy minden betérő kedvére gyönyörködhessen benne. A régi békeidőket idéző fa mellett jó megpihenni és megélni az ünnepi varázslatot. Vajon miként szól a története?

03_50.jpg

Először is: nem olyan egyszerű pompás fenyőt találni. Mivel a belmagasság megengedi, Raymond, a kertész minden évben legalább ötméteres fenyőt keres. Már magának a fakeresésnek is bűvös varázsa van... A környéken a diósförgepatonyi határban, az erdőszéli faiskolában nőnek a legnagyobb lucfenyők. András napján elindul Raymond a két segítőjével, hogy kiválasszák a legpompásabb fenyőt. Ilyenkor gumicsizmát húznak, körbejárják a fenyvest, és árgus szemekkel keresik az „igazit”. A kemény napokon nyirkos köd szitál, és csípős hideg sietteti őket, áldott napokon csak csöndben pilinkézik a hó, vagy egy csodálkozó őzike keresztezi az útjukat. Miután meglelték a kastély karácsonyfáját, megjelölik, majd villanyfűrésszel kivágják.

01_51.jpg

A kivágott fa egy traktor platóján érkezik a kastélyudvarba. Mielőtt beállítanák, a kertész gondos keze megtisztítja az elszáradt ágaktól, a törzs végét pedig megfaragja, hogy passzoljon a talapzatba. A hátsó teraszon már kitárt ajtókkal fogadják, és a cukrászdában a legjobb helyet kapja. Szépet a szépnek! Öt férfias erő gördíti helyére a pompás fenyőt, és egyből ünnepi fenyőillat árad szét a szalonban... A férfiak távoztával Ildikó, a szobaasszony és a csodaszép ügyintéző, Orsi veszik át a stafétát: mindig az ő vezetésükkel történik a díszítés. Előkerülnek a kincseket rejtő dobozok, a hatalmas létra és a melegséget árasztó izzók. Először a Betlehemet jelző csillag kerül fel a csúcsra, hogy a Jézuska köszöntésére siető háromkirályoknak utat mutasson, majd rátekerednek a fényfüzérek, hogy körberagyogják a fát. A legkülönlegesebb díszek, a kiváltságosak mind szembetűnő helyet kapnak. Előkerülnek a bájos korcsolyák, a kisvonat és a romantikus hangulatot idéző, dekupázsolt gömbök. Sok a kézműves dísz, nem hiányozhat az aranycsillag, a szalmadísz, a pamutmanó és az angyalka sem, vagy a csillogó ajándékdobozkák és a horgolt harangok… A fa pompás, a díszek natúrak, mert itt mindenből a természetest szeretik. A kastély cukrásza, Hajni készíti az illatos mézeskalácsokat és édes habcsókokat. Hiába, ekkora fenyő temérdek díszt kíván. Így válik a fenyőből álomszép karácsonyfa, és így lesz a meséből valóság, ami mesebeli hangulatot áraszt... Aki nem hiszi, járjon utána!
www.hotelamade.sk 
Ando Krisztina

02_51.jpg
A hatalmas fenyő megtestesíti a karácsony csodáját. Akkor szép igazán a fa, ha sok égő fénylik rajta! A dizájnerek minden évben kihirdetik a karácsony divatos színét. Idén az ezüst az

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg