Amikor angyalokról esik szó, én elsőre a hurkás kis puttókra gondolok, és a sok szép, dimbes-dombos formára. Aztán amikor már a Victoria’s Secret angyalokra terelődik a szó, akkor rögtön az égig érő lábak, a hatalmas és színes szárnyak, no, meg a tökéletes női alakok és idomok villannak a szemem elé. Szép ez is, az is. Ugye? Ám amikor lemegy az év legnagyobb show-műsora, a Victoria’s Secret-show, akkor közvetlenül utána megindul a töméntelen követelőzés és mutogatás. Na, az már nem szép. De mit is nehezményez a nagyvilág?

Evidens. Rögtön azzal kezdik, miért nem lép transzszexuális modell a színpadra? Ezt pedig mindig megfejelik azzal is, hogy miért nem vonul végig egy plus size modell is a kifutón. Vagyis miért nincsenek cuki puttók a divatshow-ban, meg olyan igazi, hús-vér nők? 

A Victoria’s Secret modell is nőből van
Nem is akármilyenből! Őket a teremtő olyan testi adottságokkal látta el, ami után egy egész világ (vagy legalább a háromegyed) sóvárog. Ám amellett, hogy jó testi adottságokkal rendelkeznek, borzasztóan sok kritériumnak kell megfelelniük, hogy színpadra léphessenek. Egyszóval: szüntelenül gyúrnak és diétáznak.
Azonban tudni kell azt is, hogy a botrányt a híres divatbemutató marketingvezetőjének kijelentése keltette. Hiszen a kérdésre, miért nem foglalkoztatnak transznemű és plus size modelleket, azt válaszolta, hogy mert a VS-nek nem célcsoportja az egész világ, valamint ők maguk nem szeretnék se transz, se plus size modelleket a kifutón látni. Ennyi. És akkor, bumm! Kirobbant a botrány, mert az emberek ezt a „szemtelenséget” egyszerűen már nem tudták megemészteni. A kérdés már csak az: miért?

Nem csak XS-es méretet árulnak!
Aki ismeri a márkát, az pontosan tudja, hogy a cég nem csupán aprócska fehérneműket dob piacra. Ezt én magam is be tudom bizonyítani.
Tehát mindenkire gondolnak, már ami a vásárlást illeti. Ami pedig a kifutó világát? Az a látványról, a szépség idealizálásáról, a tökéletességről szól. Olyannyira vizuális világban élünk, hogy egyszerűen ma a csapból is a „mindent a szemnek” eszméje folyik! S ehhez csakis a tökéletes alakú, káprázatos mosolyú, angyalszárnyú szépségek dukálnak. Csodálkozunk, hogy több tízezren, illetve millióan nézik a show-t? Olyan látvány tárul az ember elé, ami nem mindennapos. És itt a lényeg!
Egyrészt tényleg nem minden nap látunk ennyi gyönyörű nőt egy helyen fehérneműben illegni, másrészt nem tudom, mennyien szeretnének a tökéletes nők helyett inkább narancsbőrös, húsos combokat pásztázni. Ne legyünk álszentek! Mindegyikünk tudja, hogy nem ez a valóság, vagyis a tükörsima, bronzbarna, hibátlanul kerekded testfelületek meg a 90-60-90, de ebben van a Victoria’s Secret-show esszenciája. Harmadrészt, amikor az embernek odaragad a szeme, akkor nyilvánvalóan már ő is úgy érzi: Igen, egy tökéletes világban én is így akarok kinézni! – és ez egyfajta motivációként is szolgálhat.
Speciel én sosem érzek csüggedtséget a látványtól, hogy „ó, sose lesz ilyen az alakom”, helyette szájtátva nézem végig a műsort. Hogy hű! Ők is ki tudják hozni magukból a maximumot. (Arról nem is beszélve, hogy a gigaműsor után még a modellek is kétpofára tömik magukba a hamburgert és pizzát...)
Természetesen ettől még nem fogom sajnálni az VS angyalokat, akik nem elég, hogy híresek, de szemtelenül csinosak és sikeresek is, és akiknek néhány hambi biztosan nem fog megártani. Csupán annyi, hogy az ő munkájuk is különféle lemondásokkal jár, és egyáltalán nem könnyű.

web-bannerek-hirlevel-02_5.jpg

Puttók a kifutón!
Most pedig képzeljünk el egy plus size VS divatbemutatót, ahol kistermetű, husis angyalok szaladgálnak a kifutón fel-alá. A fejemben ez egy kész paródia. Rólunk, formás nőkről. A nézettség nem túl nagy, ráadásul másnap a modellek arra ébrednek, hogy inkább majd fogyiznak. Főleg mondják ezt azután, hogy elolvassák a sok-sok negatív kommentet, amit a nagyvilágtól kaptak: hogy nem elég szépek, nem elég magasak, vagy éppen nem elég narancsbőrösek. Mert mindig lesz valami, amin kiakad a világ. Aki viszont mégis a dundi modellek látványára vágyna: Lám, itt a rés a piacon!

Ám attól mi még ugyanolyan szép és ízléses kis puttók maradunk, akik megnézik a VS angyalok éves műsorát, amit idén közel egymilliárdan láttak. S hogy mit bizonyít ez az óriási nézettség? Amellett, hogy a világnak a tökéletes látszatra van szüksége? Azt, hogy egyszerűen mind kíváncsiak vagyunk rájuk: a gyönyörű, nyakigláb és tökéletes angyalokra. 

-derzsi-

web-bannerek-hirlevel-01_1.jpg