Vajon milyen iparág az, ahol Palvin Barbara plus size modellnek számít? Azt hihetnénk, hogy a testpozitív – „body positivity” – mozgalom elterjedése után a kifutók is elfogadók és sokszínűek lettek. Valóban minden testalkatot elfogadnak ma a kifutókon? Bizony nem.

A mai napig túl vékonyak a modellek, sokuk anorexiás, akik vékonyságukkal, úgymond, „megszégyenítik” az igazi hús-vér nőket. Vagyis inkább nem jó példát mutatnak nekik. Valóban a modellek a hibásak? – kérdezi Kász Attila divatblogger.

palvin-barbi-kezdo.jpg
A Victoria’s Secret – a többi, botsáskamodelleket felvonultató márkákkal ellentétben – az arányos női testalkatot ünnepelte a bemutatóin! A kép bal oldalán a magyar szupermodellt, Palvin Barbit láthatjuk. Aki igazi nő, hús-vér testalkattal és érett idomokkal. Mit ne mondjunk: a bemutatón anno plus size modellként szerepelt. Szóval, miheztartás végett, így néz ki egy duci angyalka.

Az anorexiától a túlsúlyig?

Így változtak a trendek a kifutókon! A pandémia ugyan felforgatta a klasszikus divathétszezont, de már a korábbi években is megfigyelhető tendencia volt, hogy nem a divattervezők választják ki a modelleket a bemutatókra. Még a 2010-es évek eleje ágyazott meg a „casting director” munkakörnek: a casting director feladata a modellek bebiztosítása, kiválogatása egy adott show-ra. Ha 175-182 cm közötti a magasságod, a csípőd legfeljebb 90, de jobb, ha csak 86 cm széles, akkor tiéd lehet a legpazarabb show-szezon a világ bármely nagyvárosában...

Legalábbis ezt gondolnánk. Persze a sikerhez vezető út cseppet sem könnyű, olykor centiken múlik egy lány jövője a divatszakmában. Nem kérdés, hogy ez elsősorban a divatipar és a divattervezők hibája, miszerint mindenkit egy méretbe akarnak beskatulyázni.

Hiába küzd a jelenség ellen a közegészségügy, a divatipart és a divattervezőket ez cseppet sem érdekli. Egy kifutós modellnél sohasem probléma, ha valahol „kevesebb”. A probléma mindig az, ha több!

Az ellentmondás

Egyrészt a modellek állandóan fogyni akarnak, ezért táplálkozási zavarok alakulnak ki náluk. Másrészt a táplálkozási zavarok egy modell karrierjének a végét jelenthetik. Sem az ügynökök, sem a tervezők (sőt, egységesen jellemző, hogy senki) nem szeret anorexiás vagy épp bulimiás lányokkal dolgozni. Egy casting director mindig az arányosan szép lányokat keresi, márpedig ha egy lány könyökcsontja vastagabb, mint a felkarja, az nem szép. A divatipar elsősorban a sportos és egészségesen karcsú lányokat favorizálja. Kijelenthető, hogy a modellszakmában zömével azok a lányok válnak igazán sikeressé, akik genetikai adottságaik folytán – különféle sanyargatások nélkül – az év minden napján kifogástalan arcbőrrel és 86-os csípővel bírnak. Avagy 25 perc futás alatt képesek akár 3 cm-t is lefaragni a csípőbőségükből...

web-bannerek-instagram.jpg

Felmerül a kérdés: ha a divatszakma ennyire semmibe veszi az egészséget, akkor miért nincs 2019 óta Victoria’s Secret show? Az ezen való részvétel volt ugyanis minden női modell álma. Áltathatjuk magunkat azzal, hogy azóta már a divatipar is az egészséges nőképet és a női testalkatok sokféleségét ünnepeli, ezért nem vonultatja fel az extra nőies idomokkal rendelkező lányokat. Ám ez cseppet sincs így.

Egy olyan világban, ahol a divatbemutatókat már élőben nézhetjük az Instagramon, egy olyan formátum, mint a Victoria’s Secret Fashion Show, jócskán elavult képződménynek számít. Ugyanis az éves bemutató általában november közepén került megrendezésre VIP-listás vendégekkel – és csak december első hetében került vetítésre a legnagyobb tévécsatornán. Nem mellesleg 2018 zsinórban a harmadik olyan év volt, amikor rossz minőségű felvételek kerültek ki a bemutatóról, még idő előtt.

A csattanó pedig: ez az a fehérneműmárka, amelyik „plus size angyalként” szerződtette a tökéletes kinézetű Palvin Barbarát! 

Ashley Graham neve ismerősen csenghet. Mondhatni, ő volt az első lány, aki nem kevés pluszkilóval is kapott kifutós munkákat – bár hírnevet inkább a médiában szerzett, mintsem a divatiparban. Kolléganője, Chrystal Renn is teltkarcsú idomokkal indult a pályája kezdetén, majd egy látványos fogyás után visszatért ugyan a modellkedéshez pár munka erejéig, de mára szintén feledésbe merült a neve. Napjaink úttörője pedig Jill Kortleve holland származású modell, aki 107-es csípővel hódította meg a Chanel, Jacquemus, Alexander McQueen és a Versace kifutóit.

buzatabla-plus-size-modell.jpg
Jill Kortleve, a Jacquemus-divatbemutatók egyik kedvence

Megkérdőjelezhetetlen, hogy Rihanna Savage x Fenty show-ja 2019-ben felkavarta a divatipar állóvizét. Itt ugyanis az ismert modellek mellett átlagos testalkatú, de leginkább túlsúlyos lányok léptek a kifutóra. A show hatalmas visszhangot keltett, leginkább az extra méretű modellek okán, de ezek a lányok az elmúlt szezonokban egyetlen high fashion showban sem kaptak munkát, és még magazinos megjelenésük sem volt. Egy olyan világban, ahol még  a szupermodell Gigi Hadid is csak egy latexlepelben nyitotta meg a saját maga tervezte Tommy Hilfiger-kollekció bemutatóját, mert volt rajta pár kiló felesleg: ott semmiféle elfogadás nincs.

plus-size-modellek.jpg
A Savage x Fenty kampány

Tehát Nyugaton a helyzet változatlan. Divatiparban jártas emberként állítom, egyelőre nem valószínű, hogy az elkövetkezőkben változni fog a modellipar elképzelése a női szépségről. Amióta világ a világ, mindig is a szuperszexi, sportosan karcsú modellek uralták a kifutókat, akiért nem csupán a férfiak, de a nők is odavannak. 

És sajnos, a botsáskamodellek kora sem járt le, mert a nagy márkák még mindig őket kérik. Pár duci fecske nem csinált nyarat...

Kász Attila
Kapcsolódó írásunk