A százszázalékos nyár igézetében az Új Nő kertmozit nyitott. S mivel mindannyian javíthatatlanul romantikus filmrajongók vagyunk – a csillagos ég alatt rendeztük be a mozinkat. A Villa Rosa jólelkű pincéreivel speciális koktélokat kísérleteztünk ki, a muffinunkat pedig pattogatott kukoricával ékítettük, amire sós karamellt csorgattunk. (Persze, kellett hozzá az ügyes Ervin és Tomi, aki a duót "finomhangolta.") Olyan finom! Kóstoljátok meg, és élvezzétek velünk az Új Nő kertmozijának a hangulatát, bódító rózsaözönben. Szeretettel várunk benneteket a következő estre.

Rövid filmtörténeti barangolásunk során megtudtuk, hogy az első filmtekercseket még a cirkuszi sátrakban mutatták be a közönségnek. Az első kifejezett filmszínház 1896-ban nyílt meg – természetesen Amerikában, New Orleansben. Az 1910-es években szökött fel aztán a moziépítési láz, de a stílusjegyeket még a színházépítészet határozta meg, azaz a filmszínházak utánozták a kőszínházakat impozáns megjelenésükkel.

kertmozi-kezdo.jpg

A magyar mozi szó eredete is érdekes. Heltai Jenőtől származik, aki tulajdonosa volt az első magyar filmgyártó cégnek. Addig a mozgófénykép kifejezés átalakításával csak mozgónak nevezték a filmszínházakat. A költő, dramaturg, író Heltai azonban egyik versével (Dal a moziról) elterjesztette a mozi kifejezést.

"S mert a Berta, s mert a Berta nagy liba,
Hát elment a mozi-mozi-moziba... "

Egyszóval, versében Heltai urunk szépen megtisztelte a mozizó nőket, s csak azért nem kaparjuk ki érte a szemét – mert, ugye, már nincs közöttünk.

uj-no-koktel.jpg
Az Új Nő virágos koktélja

Szerelmünk lapjai

Tudni lehet még, hogy az első kertmozit már a vén kontinensen, Európában nyitották, méghozzá Berliben 1916-ban. A második pedig Ausztráliában nyílt, két év múlva – s állítólag ma is működik Broome településen. Utána sorra nyíltak világszerte a kertmozik, néha vadregényes parkokban, festői díszletek között. Még a televíziózás elterjedése sem tudta megtörni a lendületet.

A szabadtéri mozik ugyanis varázslatos helyek voltak: ugyan ki nem szeretne a csillagos ég alatt időutazásra indulni, miközben balzsamos levegő cirógatja az arcát? A kertmozik emellett kiváló randevúhelyszínnek is bizonyultak.

Az Új Nős kertmozi a Szerelmünk lapjai (The Notebook) című romantikus filmmel indult, amit 2004-ben forgattak. Kertmozinkban szem nem maradt szárazon, még a férfiak is megkönnyezték – jelesül a férjem és fiam! – a romantikus történetet.

A film sztorija
Egy idős úr minden nap elmesél egy történetet egy idős hölgynek: volt egyszer egy férfi és egy nő… Allie és Noah tizenévesek voltak, amikor találkoztak, az első pillanattól kezdve rokonszenveztek egymással. Kibontakozó szerelmük hamar beteljesedik. A lány gazdag szülei azonban ellenzik kapcsolatukat, így a két fiatal útjai elválnak egymástól. Amikor néhány esztendővel később újra találkoznak, szerelmük újjáéled, és Allie-nek hamarosan választania kell társa és társadalmi rangja között. Történetüket, melynek fontos jelentősége van számára, egy idős úr olvassa fel újra és újra egy hasonló korú hölgynek...

szerelmunk-lapjai.jpg

Ízek, imák, szerelmek

Másik romantikus filmünknek ezt az amerikai filmet választottuk. Az Eat, Pray, Love annak idején – 2010-ben forgatták – hatalmas kasszasikert aratott. Olyan mondatok hangoznak el benne, amelyek a mai cenzúrázó korunkban már "political incorrectnek" számítanak. Az olasz mama például megkérdezi: Mi van, ez a nő leszbikus, hogy nincs férje? Üdítő volt ilyesmiket hallani, mert rádöbbenhettünk: az életet bizony nem lehet megfojtani, s főleg nem az olasz "mammákat". Még a mai időkben sem, mikor hosszú leveleket írnak a nők arról, hogy mit szabad és mit nem szabad tőlük megkérdezni (azt még véletlenül sem, hogy van-e férjük vagy mikor lesz gyermekük?). Mi szerettük a filmet, még ha jócskán le is van öntve szirupos hollywoodi mázzal.

A történet
Liznek (Julia Roberts játszotta) mindene megvan, amiről csak egy nő álmodhat: férj, ház, sikeres írói karrier. Ám ő mégis boldogtalan. Hirtelen elhatározásból elköltözik otthonról, és kilép a házasságból. Viszonyt kezd egy nála jóval fiatalabb színésszel, Daviddel (James Franco). De igazából ez sem elégíti ki. Úgy érzi, levegőváltozásra van szüksége, ezért világ körüli útra indul. Olaszországban felfedezi az élet örömeit, Indiában a szellemét és a lelkét ápolja, mígnem Bali szigetén megtalálja a belső egyensúlyát. Ráadásul találkozik Felipével (Javier Bardem), a bohém brazillal... Nézzétek meg újra!

izek_imak_szerelmek_0.png

A csúcs: a "popcornos" muffin

Az édesség receptje Ervintől és Tomitól (Villa Rosa étterem, Dunaszerdahely) – az Új Nő kis csapata el is határozta, hogy ez lesz minden közös rendezvényünk sütije, mert annyira finom. És mert annyira könnyű elkészíteni!

Hozzávalók:

2 bögre búzaliszt
1 bögre kristálycukor
1 bögre tej
0,5 bögre olaj
2 db egész tojás

15 g sütőpor
0,5 bögre vaníliás cukor
100 g apróra vágott étcsokoládé
apróra vágott aszalt szilva

Hozzávalók a karamellhez:

kristálycukor
vaj
kb. 2 dl tejszín
egy csipet

Hozzávalók a díszítéshez:

pattogatott kukorica

popcornos-muffin.jpg

Elkészítés:

A muffin hozzávalóit kimérjük, és homogén masszává keverjük. (A bögre mértékegysége itt 2,5 dl.) A muffinpapírokat beletesszük a formába, majd a masszát egyenletesen elosztjuk. 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.

Közben elkészítjük a karamellt. Annyi cukrot használunk hozzá, amennyi szószt ízlés szerint fel szeretnénk használni. Megvárjuk, míg a cukor teljesen feloldódik. Ha szükséges, inkább rázogassuk keverés helyett. Figyelnünk kell rá, mert gyorsan lekaphat, s akkor égett íze lesz! Ezután beleteszünk annyi vajat, amennyit felvesz a karamell: ezt onnan tudhatjuk, hogy még barnás színe marad. Ha sós karamellt szeretnénk, akkor hozzáadunk egy csipet sót is. Utolsó lépésként beleteszünk kb. 2 dl tejszínt, majd alaposan összekeverjük. 

web-bannerek-instagram.jpg

A kukorica magjait egy serpenyőben kipattogtatjuk, majd egy kevés karamellszószt csorgatunk rá, s együtt hőkezeljük az egészet. Ebben a receptben a kukoricát megsóztuk, így sós-karamellás hatást kaptunk, ahol az ízek tökéletesen kiegyensúlyozták egymást. Ha a kukoricára semmit nem teszünk, akkor a végeredmény édesebb lesz, de ha szeretjük a vajas pattogatott kukoricát, azzal is elkészíthetjük.

Következhet az összeállítás! A muffinba egy fecskendő segítségével beletöltjük a karamellszószt. Az sem baj, ha kicsorog belőle, hiszen a lávaszerűen kifolyt karamellre még jobban rátapad majd a kukorica. Ha megtöltöttük a süteményeket, szórjuk meg a karamellizált pattogatott kukoricával, s már tálalhatjuk is!

–varga, nagyvendégi–
Galéria