Juhász Sándor a zselízi Kincső néptáncegyüttes vezetője. Felesége, Eszter pedig az Apró Kincsőt vezeti (s ha nagybőgősre van szükség, kiegészíti a Gereben zenekart). A magyar népzene továbbéléséről beszélgetünk – és arról, hogy, sajnos, egyre kevesebb a jó csoport és az értő vezető.

Juhász Eszter például tavaly szemináriumot indított a tánccsoportvezetőknek, és a tanfolyamra egyetlenegy magyar csoportvezető jelentkezett, szlovák meg harminchét! Pedig ahhoz, hogy a fa éljen, óvni kell a gyökereit. 

kincso-es-gereben-kezdo.jpg

 Feleségem a regionális művelődési központban szakelőadó, és már második éve szervez továbbképzést. Olyan előadókat szólít meg, akik tudnak segíteni akár a kezdő néptánccsoportoknak is. Sajnos, a tavaly indított szemináriumokra egyetlenegy magyar csoportvezető jelentkezett, míg szlovák jelentkező harminchét volt. Pedig a lévai járásban magas a magyar iskolák mellett működő gyermektánccsoportok száma. Ezek szerint viszont nem igénylik a szakmai segítséget. Szerencsére még vannak példaképek, olyan tánccsoportok, amelyek tevékenyek.

Az utánpótlás, a magyar iskolába járó gyerekek száma viszont egyre fogy. A nyelvhatár lassan már városunk mellett húzódik, olyan nagy az elszlovákosodás. Figyelni kell erre, és tanulni, tanulni. Most kell cselekedni, ha életben akarjuk tartani a magyar népzenét és néptáncot vidékünkön.

– A Kincső és zenekara, a Gereben igazi példakép lehet, hiszen nagyon sikeres. A zenekar nemrég Kötődések címmel CD-t jelentetett meg.

 A tánc együtt él a zenével. Egészen másként hat egy produkció, hogyha élő zenével kísérik. Mi ma is tanuljuk a népzenét! A határon túl találtunk egy intézményt, az Óbudai Népzenei Iskolát (ÓNI), és ott tanulgatjuk a népzene csínját-bínját. Egy autónyi kis csapat verbuválódott a táncosokból, akiket rendszeresen áthordok immár tíz éve. A kerek évforduló adta az alkalmat, hogy hanghordozón örökítsük meg közös munkánk eredményét. A tanítványok 17-22 évesek: Németh Veronika (hegedű), Récsei Noémi (brácsa), Balla Ádám (fúvós), Juhász Bence Zsombor (cimbalom) és ifj. Juhász Sándor (nagybőgő, brácsa, hegedű. A mesterek az ÓNI tanárai. Az énekesek a táncosok közül kerültek ki. A CD-vel a szívem vágya teljesült, és a feleségem meg is jegyezte, hogy úgy örülök neki, mint egy új családtagnak.

hirlevel_web_banner_2.jpg

– Szépen szól a zenekar, de hogyan szerepel a Kincső?

 Rengeteg a meghívásunk. Négy évvel ezelőtt indult a turnénk a Bodrogközből. Évente meglátogatjuk a magyarlakta területeket, idén már a nyugati végeket járjuk. Ősszel a csehországi magyaroknál, Lovosicében, Prágában és Brünnben léptünk fel. Olyannyira megszerettek bennünket, hogy május végén Teplicére várnak egy nemzetközi fesztiválra. Kilenc éve szervezzük táncosainknak a nyári népművészeti tábort. Az újdonság, hogy a táncosok Gál Tamás színművész segítségével népmeséket dolgoznak fel. Sok-sok humor és színpadi mozgás is van benne. A közelmúltban bekapcsolódtunk a Fölszállott a páva vetélkedőbe. Csak hajszál híján maradtunk le a tévés bemutatkozásról. Juhász Bence Zsombor táncosként bekerült az elődöntőbe. Legfrissebb nyerteseink a Kassán megrendezett III. Országos Szólótáncverseny első helyezettjei, illetve elhoztuk az összes különdíjat.

Óriási eredménynek tartjuk, hogy négy táncosunk az Ifjú Szivek tagja. A Fóti Népművészeti Szakközépiskolában néptánc tagozaton nyolc táncosunk tanul, s a Magyar Táncművészeti Főiskolán szintén van táncosunk. Így  reményeink szerint  biztosítva van az utánpótlásunk.

– Milyen módon igyekeznek megőrizni az Alsó-Garam mente hagyományait?

– Zselíz városa már négy alkalommal rendezte meg a Garam menti verbunktalálkozót. Az Alsó-Garam mente jellegzetes tánca a sallai verbunk. Ezt szeretnénk népszerűsíteni és megtartani a jövő nemzedékének. Évente más-más csoportot hívunk meg: délelőtt megtanítjuk velük a táncot, délután pedig a Szent Jakab téren az összesereglett nézőknek bemutatják. Szívet melengető érzés látni, amikor Zselíz város főterén 100-150 férfi táncos egyszerre ropja a sallai verbunkot. A táncot „valódi” verbuválással kötjük össze. Ebben a felfogásban szeretnénk folyatni, és reméljük, a sok szép siker megnyeri a magyar néptáncnak a fiatalokat. 

Siposs Ildikó
Cookies