A nyékvárkonyi Sóki Mónika (40) családi alapon működő mezőgazdasági vállalkozást vezet férjével, s egyben a Napraforgó Polgári Társulás vezetője.

A társulás Nyékvárkony kulturális életének felpezsdítését tűzte ki célul, hagyományőrző rendezvényeket szerveznek. Mónika szenvedélye ugyanis – a népművészet.

hagyomanyorzes-mesterfokon-belso.jpg

Szeret főzni, és szívesen kísérletezik népi ételek elkészítésével is. Mónika gyűjti a régi kendőket, könyvespolcán pedig számtalan könyv őrzi annak titkát, miként zajlottak a paraszti világban az ünnepek és a mezőgazdasági munkák. A Napraforgó Polgári Társulás azért dolgozik, hogy újra életre hívják ezeket a rég elfeledett hagyományokat.

Legsikeresebb rendezvényeik közé tartozik az aratóünnepély és az adventi örömök.

– Sajnos, a mai, modern ember elvesztette kapcsolatát a termőfölddel, már szinte semmit sem tudunk nagyszüleink mindennapjairól. A modern aratás traktorokkal és kombájnokkal történik, már a gazdák se tudják minden használni a kaszát. Pont ezért tartottuk fontosnak, hogy a mai ember is lássa, megismerje nagyszüleink életmódját, és közelebb kerüljön a termőföldhöz.

A programot oktató jelleggel állították össze, hogy ország-világ lássa, miként is ment az aratás régen. Az árusok között is csak kézművesek és helyi termelők vannak, mindenki a saját portékáját kínálja. A szervezés rengeteg munkával jár, és ha valaki, ő tényleg szívvel-lélekkel csinálja.  Sok sikert, Mónika!

hagyomanyorzes-mesterfokon-belso-2.jpg

hirlevel_web_banner_2.jpg

–szűcs–
Cookies