Egy felmérés alapján a szeretet ünnepét megelőző hetekben azon vitáznak legtöbbet a párok, hogy kinél töltsék a karácsonyt. Ha a turbékoló pár úgy dönt, hogy december 24-én kettesben lesz, az a továbbiakban azt jelenti, hogy a rá következő napokban megindul a rokonság ide-oda, és végeláthatatlan látogatásokba torkollik az ünnep. Mitévők legyünk, hogy mindezt elkerüljük? Hol oldjuk meg úgy az ünnepi jövés-menést, hogy az mindenkinek jó legyen?

Boldog kis családok
Onnantól kezdve, hogy megszületik a családban az első gyermek, egyértelművé válik minden. A család a saját otthonában szeretne maradni, a picike csodával együtt. Éppen ezért a legtöbb esetben ekkor rendeződik át minden az ünnepkörben. Ha rokonságunkban gyermek születik, ne követelőzzünk, hogy márpedig és akkor is úgy legyen minden, mint régen. A gyermek születése egyúttal egy új család létrejöttét is jelenti, s ilyenkor a boldog szülők meghitten, gyermekükkel együtt szeretnének ünnepelni. Fogadjuk ezt el, és igyekezzünk hozzájuk igazodni!

web-bannerek-hirlevel-02_2.jpg

Mozgó ünnep
Van egy nagyon jó megoldás arra, hogy ne vesszen össze az egész família azon, ki hol tölti az ünnepet. Méghozzá az, hogy minden évben máshol tartjuk a karácsonyi vacsorát. Első évben a férfi szüleinél, második évben a nő szüleinél, harmadik évben a pár hívja meg a szülőket. Ehhez még csatlakozhatnak a testvérek is. Így négy-öt évente esik ránk a karácsonyt megelőző hatalmas sütés-főzés, továbbá Ádám és Éva estéjét valóban azokkal töltjük, akiket a legjobban szeretünk, plusz 25-én már otthon lógathatjuk a lábunkat szűk családi körben.

Kettesben a párommal
Azzal sincs semmi baj, ha úgy dönt az ember, kettesben tölti párjával a karácsonyt. Ha kötik az ebet a karóhoz a fiatalok, akkor igyekezzünk elfogadni a kérésüket. Másnap, harmadnap még úgyis van alkalma találkozni a családnak. A legfontosabb ez esetben az, hogy megtervezzük, mikor találkozik a nagy család...

Minden a szervezés kérdése
Bárhogy döntünk is a szentestét és az ünnepeket illetően, ne féljünk változtatni szokásainkon. Például: a nagymamát és az elvált nagybácsit, ha egyedül ünnepelnének, idén hívjuk meg magunkhoz. Ne stresszeljünk azon, hogy kevés szabadidőnk marad. Egyrészt igyekezzünk jól beosztani a napjainkat, másrészt a rokoni látogatásokat is éljük meg pihenésként. Elvégre is: végre együtt a család! S addig jó, míg vagyunk egymásnak, s együtt ünnepelhetünk... Ezt idén se felejtsük el!

Dunai Mira

web-bannerek-hirlevel-01_5.jpg