A brit királyi családot még a szürke hétköznapokon is körbelengi valami megfoghatatlan varázslat, hát még karácsony idején! Fénylő fenyőfák, karácsonyi puding és csinos királyi fenségek... Rájuk pillantva szinte a mesében érezzük magunkat. Vajon hogyan telnek az ünnepek a kastély falain belül? Hinnénk, hogy a hercegek karácsonykor focimeccset játszanak a személyzettel?

Hol tölti a karácsonyt a királyi család? II. Erzsébet Norfolkba utazik vonattal, hogy nyolcezer hektáros birtokán ünnepeljen, a Sandringham-kastélyban. Ezt a szokást 1988-ban vette fel a család, amikor a korábbi ünnepi helyszínt, a Windsor-kastélyt átépítették. (Ma ott ünneplik a húsvétot.) A királynő karácsony előtt pár nappal érkezik a birtokra, családtagjai december 24-én csatlakoznak hozzá.

kiralyi-karacsony-kezdo.jpg
(Kép forrása: instagram.com/theroyalfamily)

Bár több mint harminchárom éve Sandringham az ünnepi helyszín, tavaly a vírushelyzet miatt meg kellett törniük a családi hagyományt  II. Erzsébet és Fülöp herceg a Buckingham-palotában töltötte az ünnepeket. Idén is valószínű, hogy így történik majd, de már, sajnos, Edinburgh hercege nélkül. (Ő idén hunyt el. Jellemző különben, hogy a királyi fenségek rendkívül magas kort érnek meg, közel járnak a 100 évhez – tehát rendkívül jó genetikai állománnyal rendelkeznek.)

Mit ajándékoz a királynő?

A királynő édesapja, VI. György minden évben megajándékozta a Buckingham-palota személyzetét, és ezt a szép szokást II. Erzsébet is megtartotta. A hagyományt nem a királynő édesapja találta ki. Az 1880-as években Viktória királynő kicsivel több mint száz darab pudingot ajándékozott a hozzá közel álló dolgozóknak.

Manapság az uralkodó összesen ezerötszáz darab karácsonyi pudingot oszt szét a paloták személyzete, az udvari posta és a palota rendőrség munkatársai között. Minden pudinghoz tartozik egy üdvözlőlap a királynőtől.

Nemcsak a pudingokkal ilyen bőkezű az uralkodó, hanem a karácsonyfákkal is: a westminsteri apátság, a Szent Pál-székesegyház, a Szent Giles-székesegyház, az edinburghi Canongate Kirk és a Sandrigham környéki iskolák is a királynőtől kapják karácsonyfájukat. Emellett őfelsége minden karácsonykor pénzt adományoz a Windsori Jótékonysági Szervezetnek...

kiralyi-karacsony-puding.jpg
A híres karácsonyi puding, amely napokig készül, s amit a hagyomány szerint a család minden tagja megkever... (Kép forrása: utit.vn)

A királyi karácsonyfa!

A Buckingham-palota karácsonyfáinak hagyománya szintén II. Erzsébet ükanyjáig, Viktória királynőig nyúlik vissza; a palota Márványcsarnokát azóta is minden évben három fenyő ékesíti. Sandringhamben két karácsonyfát állítanak: egy élő és egy műfenyőt. Az utóbbi ezüstszínű, és a rezidencia étkezőjében díszeleg. A királyi család tagjai közösen díszítik fel a karácsonyfát, még az uralkodó dédunokái is segítenek. (Feltehetőleg nem a családtagok vonszolják be a házba és faragják bele a talpba, de az utolsó simításokat biztosan ők végzik.)

Bár azt hihetnénk, a királynő karácsonyfája a legmagasabb, nem így van – Vilmos és Katalin fenyője az égimeszelő!

minden_reggel_ujno.sk_131.png

A karácsonyfa története

Bizonyos feltételezések szerint Sarolta királyné, III. György hitvese mutatta meg először a karácsonyfát a királyi családnak. Viktória királynő és Albert herceg később annyira lelkesedett e szokásért, hogy – valószínűleg – az ő rajongásuk segítette elő a karácsonyfa elterjedését az egész országban.

A napok Sandringhamben..

December 24.
December 24-én feldíszítik a karácsonyfát, majd társasjátékokkal ütik el az időt. A brit hagyományokkal ellentétben a királyi család tagjai 25-e helyett 24-én osztják az ajándékokat. Ez a német gyökereknek tudható be.

Ebéd után, teaidőben cserélnek gazdát a meglepetések. Nem a karácsonyfa alá rakják, inkább egy asztalon gyűjtik össze a csomagokat.

Aznap este hatfogásos vacsora alatt roskadozik a királyi asztal. Az est végén a gyerekeken kívül senki nem térhet nyugovóra, míg a királynő vissza nem vonul. A tradicionális karácsonyi focimeccs sem maradhat el, melyet Vilmos és Harry vezetett be. A hercegek a csapatkapitányok, a játékosok pedig a személyzet tagjai és a helyi lakosok. A bevételt jótékony célra fordítják.

Reméljük, hogy az eltévelygett Harry herceg idén hazalátogat az ünnepekre, s így nem törik meg ez a szép karácsonyi hagyomány...

kiralyi-karacsony-sandringham.jpg
A királyi család általában Sandringhamben tölti az ünnepeket, idén azonban ez feletehetően másképp lesz... (Kép forrása: híperallergic.com)

December 25.
December 25-én hagyományos angol reggelit fogyasztanak: tojást, szalonnát és kolbászt. Ezután részt vesznek a sandringhami Szent Mária Magdolna-templom reggeli szentmiséjén. Ez a szokás a 16. századból származik, ugyanis Viktória királynő akkor ment először a vidéki templom karácsonyi miséjére. Hazatérve az ebédlő felé veszik az irányt, ahová rangjuk szerinti sorrendben lépnek be a családtagok. Ebéd után közösen megnézik a királynő karácsonyi beszédét, amit hetekkel korábban vettek fel a Buckingham-palotában.

II. Erzsébet hatvannégy évvel ezelőtt, 1957-ben mondta első karácsonyi beszédét a televízióban. A szöveget a királynő írja meg – s ez az egyetlen alkalom, amikor nem saját kezűleg készíti sminkjét, hanem profi stábot fogad... A szokás V. György király nevéhez fűződik, aki 1932-ben mondta első karácsonyi beszédét.

kiralyi-karacsony-beszed.jpg
II. Erzsébet minden karácsonykor beszédet mond (Kép forrása: thelist.com)

December 26.
December 26-án a férfiak fácánlövészeten vesznek részt. Persze a hercegnők is csatlakozhatnak, ha van kedvük. Állítólag Katalin – Meghannel ellentétben, aki nem vadászok, hanem hollywoodi filmesek között nevelkedett – nagyon kedveli ezt a programot.

Mit ajándékoznak?

Vajon mit kérhet a Jézuskától egy királynő? A válasz egyszerű: vidámságot! A királyi család tagjai ugyanis vicces ajándékokkal lepik meg egymást karácsonykor. A szlogen az, hogy legyen humoros és olcsó.

Előfordult, hogy Harry herceg zuhanysapkát adott a királynőnek, melyen az állt: „Nem rossz az életem”, míg Meghan Markle éneklő játékhörcsöggel lepte meg az uralkodót. Diana hercegnő egyszer vécépapírtartót kapott Anna hercegnőtől.

Mi az a ,,cracker jokes”, és mi köze a királynőhöz?

Az Egyesült Királyságban népszerűek a szaloncukor formájú papírtekercsek, melyek belsejébe kétsoros viccet rejtettek. II. Erzsébet nagyon szereti a humort. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy karácsonykor ő olvassa fel a szaloncukorpoénokat. Előfordult az is, hogy maga az uralkodó írta ezeket a karácsonyi „humorbonbonokat”.

A legtöbb cracker jokes kérdés-felelet páros, és gyakran szójáték. Például: Miért kötnek borzalmasan a karácsonyfák? Mert mindig leejtik a tűiket! Igen, ezek általában szörnyű faviccek, de nagyon jól működnek, hiszen összehozzák a családot.

kiralyi-karacsony-cracker-jokes.jpg
A „cracker jokes”. Az Egyesült Királyságban népszerűek a szaloncukor formájú papírtekercsek, melyek belsejébe kétsoros favicceket rejtenek el. II. Erzsébet nagyon szereti a humort...
(Kép forrása: delish.com)

Mit eszik a királyi család?

II. Erzsébet karácsonykor inkább a hagyományos ízeket választja, persze ekkor is pazar ételeket falatozik. A királyi család minden évben ugyanazt a menüsort rendeli. Garnélarákos és homáros saláták sorakoznak az ünnepi asztalon. A második fogás ízletes sült pulyka gesztenyés vagy zsályás-hagymás töltelékkel – nem is egy, hanem rögvest három! Egyet kizárólag a gyerekek számára készítenek. A köret sárgarépa, kelbimbó, sült paszternák, burgonyapüré és sült krumpli.

Desszertjük a britek ikonikus édessége, vagyis puding. A nyalánkságot magyallal díszítik, brandyvel locsolják, majd meggyújtva szervírozzák. Ezek után nem csoda, hogy a királyi család tagjai mérlegre pattannak. Ezt a szokást az 1901 és 1910 között uralkodó VII. Eduárd vezette be, aki úgy győződött meg vendégei jóllakottságáról, hogy étkezés után megmérte súlyukat. Egyébként a pulyka tradíciója is VII. Eduárd királytól származik.

kiralyi-karacsony-pulyka.jpg
A karácsonyi pulyka királyi eledel. (Kép forrása: abelandcole.co.uk)

Mit iszik a királyi család?

Régen Fülöp herceg nagyon erős italokat készített a családnak. Valójában senkinek nem fűlt a foga hozzá, de mivel hagyományról volt szó, nem ellenkeztek. Úgy hírlik, idén borral vagy ginnel koccintanak az előkelőségek.

Karácsonyi üdvözlőlap

A királynő és néhai férje, Fülöp herceg évente körülbelül hétszázötven karácsonyi képeslapot küldtek szét, melyeken családi fotó is szerepelt. A kártya „Elizabeth R” és „Philip” aláírással volt ellátva. Családtagjaik, barátaik, miniszterelnökök, kormányfők és főbiztosok kaptak üdvözlőlapot a királyi pártól.

Edinburgh hercege további kétszáz képeslapot küldött a hozzá közel álló ezredeknek és szervezeteknek.

Meddig áll II. Erzsébet karácsonyfája?

Még hogy vízkeresztkor kell leszedni a karácsonyfát! II. Erzsébet bizonyára megbotránkoztatja azokat, akik ehhez a szokáshoz tartják magukat. A királynő dekorációja februárig érintetlen marad. Az uralkodó úgy tiszteleg édesapja emléke előtt, hogy böjtelő haváig nem hagyja el a birtokot. VI. György ugyanis 1952. február 6-án a hunyt el a norfolki rezidencián.

Sandringhamben addig égnek a karácsonyi fények, míg a királynő vissza nem tér Londonba. A család nagy része december 26-án továbbáll. Vilmos, Katalin és gyermekeik, György, Sarolta és Lajos a Middleton családnál folytatják az ünneplést... Meghanra ez nem jellemző, hisz ő nagyon rosszban van édesapjával, édesanyját viszont szereti.

De ez már egy másik történet.

Kórósi Lilla
Kapcsolódó írásunk 
Cookies