Kis kirándulásra invitáljuk Önöket, mégpedig Komárom városába és a dél-komáromi Csillagerődbe.

Komárom a Magyar Királyság 5. leggazdagabb városa volt, itt látható Közép-Európa legnagyobb várrendszere. A belvárosban megcsodáljuk a szép palotákat – és a huszárt, aki a Városháza tornyában minden órában megmutatja magát.

csillagerod-1-felulrol_0.jpg
(© Liget Budapest Projekt)

A komáromi városnézés után következő úti célunk Dél-Komárom lesz, a felújított és kibővített Csillagerőd. Az évszázadok során, hogy megvédjék a végvárnak számító Komáromot és az országot a benyomuló ellenségtől, megépült Közép-Európa legnagyobb erődrendszere. Ez a Duna bal partján az Öregvárból és az Újvárból, a Vág-vonalból és a Nádor-vonalból áll; a jobb oldalon pedig a Monostori erődből, az Igmándi erődből és a Csillagerődből. Mi most a Csillagerőd vendégei leszünk!

Tudta, hogy Közép-Európa legnagyobb erődje Komáromban található? S mi mégis alig ismerjük.

Az emberben ősidőktől fogva benne él a vágy, hogy idegen helyeket fedezzen fel. Ahogy mi is örömmel és lelkesen csomagolunk, és csodálattal szemléljük a távoli városok palotáit, úgy jönnek évente egyre többen megnézni a komáromi látnivalókat.

A Klapka tér, egy igazi kis ékszerdoboz a város szívében, hogy a középkori várost övező vizesárok mélyebb részén fennmaradt kis „büdös tó” helyén alakult ki (ahová a komáromi hűtlen asszonyokat vetették, miután kivesszőzték őket a városból).

komarom-ma_0.jpg

Ez a hely, ahol ma Klapka György szobra áll, már évszázadokkal ezelőtt is a város vérkeringésének központja volt.

klapka-szobor-komaromi-kirandulas.jpg

A Csillagerőd a maga bézs, sárgás színeivel szinte belesimul a tavasz eleji sápadt füvekbe. Közelebb érve, a kapun belépve szinte a lélegzetünk is eláll a benti terek impozáns szépségétől. Az ember, ha egy erődbe megy, akkor masszív, súlyos, nyomasztó falakra, kapukra és termekre számít – nem a Louvre előcsarnokának franciás könnyedségére.

szepmuveszet-divat-kezdo_0.jpg

A Mányi István Ybl Miklós-díjas építész tervei alapján helyreállított Csillagerőd ilyen, pont erre hajaz. Modern, könnyed, hasonlót még nem is láttunk mifelénk!

csillagerod-1-lovas_0.jpg

Időpont: június 5. (vasárnap)

Idegenvezető: Brogyányi Mihály

Részvételi díj: 35 €

Biztosítás: 2 € /fő (nem kötelező)

Az ár tartalmazza:

  • Kényelmes kirándulóbusszal való utazást 
  • Magyar idegenvezetést: Brogyányi Mihály
  • Belépőt a Csillagerődbe

Nem tartalmazza:

  • Utasbiztosítást – 2 euró

Jelentkezni lehet office [at] ujno.sk (office [at] ujno.sk) vagy +421 905 975 880.

elofizetes_uj_no_273.png

Új Nő csapata
Cookies