Odakint hideg levegő varázsolta pirospozsgássá az arcokat, s már javában világítottak az ünnepi fények. A kandalló mellett harsány gyermekkacaj fogadott... Mi lehetne ennél karácsonyibb?

Vallanak a gyerekek! Orsovics Áron, Pongrácz Zsófi, Libai Dávid és Sebő Lacika voltak a vendégeink: Dávid dunaszerdahelyi, a többiek Nagymegyerről érkeztek.

kis-emberek-nagy-gondolatai-kezdo.jpg

A gyerekek világában jól ismert volt a két ajándékhozó, a Mikulás és a Jézuska közti különbség. Egy régi magyar novellában az egyik gyerek ezt mondja: „A Jézuska sohase hoz büntetést, csak ajándékot. A büntetést a Mikulásra bízta az Isten.”

A Christkindl magyar neve Jézuska, amit valószínűleg szláv közvetítéssel vettünk át (hasonlóan a Mikuláshoz, hisz a szlovákoknál Ježiško a neve). A Jézuskát mindig szőke, angyalszárnyú, fehér inges gyermeknek ábrázolták. Jézuska a rejtőzködő ajándékhozók közé tartozott: a gyerekek sosem látták, mert éppen akkor távozott, mikor ők a szobába léptek. Szokás még ma is, hogy karácsony közeledtével a gyerekek levelet írnak neki, melyben vágyaikról számolnak be. „Napokon keresztül csak tanácskoztak és jegyezgettek, végre friss tintával, új tollal a tiszta papiros elé ültek, s nagy izgatottsággal mindegyik elkezdte szépen sorjában felírni, hogy mit kíván a Jézuskától” – olvashatjuk Rákosi Viktor egyik novellájában. A levelet leragasztották, és – apjuk tanácsára – az ablakba tették, hogy arra jártában a címzett biztosan megtalálja.

Miért éppen Jézuska? – Így született Jézuska, a karácsonyi ajándékhozó figurája...

A nagy vallásreformer, Luther Márton a 17. században a karácsonyt a gyermekek ünnepévé tette. A korábbi ajándékhozó, Szent Miklós Luther szándékának megfelelően – már nem épült be ebbe az ünnepbe. Ő azt kívánta, hogy a gyermekek ne ennek a katolikus szentnek mondjanak köszönetet az ajándékokért.

Hálájuk inkább Jézus felé irányuljon. A változtatással a gyermekek lelkét szerette volna óvni. Sok gyerek ugyanis rettegett Miklóstól, aki a rettenetes krampusz kíséretében járta a házakat, és megbüntette az engedetleneket.

A gyermeki őszinteségnek nincs párja, s ünnepek táján kiváltképp szomjazzuk az igaz, sallangmentes gondolatokat. Előszóképp a legemlékezetesebb gyermekkori karácsonyomról meséltem kis riportalanyaimnak, mikor olyan görbe fát kaptunk ki, hogy az egyik reggel ránk dőlt (mi meg a nevetéstől dőltünk). Nyolcéveseim sem maradtak alul a mesebörzén. „Kár, hogy tavaly karácsonykor esett az eső” – mondta Zsófi. „Amúgy a Tátrában már mínuszok vannak, ott már esik a hó. Egyébként a hó lényegében megfagyott eső!” – válaszolta Dávid magabiztosan. Közben persze mindnyájan fel-alá nyargaltak, kandallót bűvöltek, dalolásztak.

– Gyerekek, kezdhetjük? – kérdeztem a végén, mire varázsütésre mellém kuporodtak, s csillogó szemekkel várták a kérdéseket. Elmondtam, hogy a karácsonnyal kapcsolatos nagy gondolataikra lennénk kíváncsiak. Dávid kapott is az alkalmon, s rögtön egy kérdéssel indított: De a nagy gondolatok hogyan férnek majd el ebben a kis szobában? Azt feleltem, hogy a nagy gondolatoknak nincs nagy térfogatuk, könnyedén elférnek magazinunk hasábjain. Úgy tűnt, a labdát sikerült lecsapnom, mert a többiek is nyugtázták a választ.

A kérdező, Dávid, egyébként igazi filozófus. A csibész mosolyú kisfiú kritikusan gondolkozik, és mindenről van véleménye. Karakteres emberke volt egyébként a többi vendégem is.

kis-emberek-nagy-gondolatai-libai-david.jpg
Libai Dávid

Egyszem lánykámnak, Zsófinak királylányos elegancia sugárzott minden mozdulatából, kockás ruhácskáját szépen kisimította, hogy az undok gyűrődéseknek esélyük se legyen.

kis-emberek-nagy-gondolatai-pongracz-zsofi.jpg
Pongrácz Zsófi

Lacika pedig egy csupaszív emberpalánta, a rosszkedv azonnal nyúlcipőt húz, amikor megjelenik a színen.

kis-emberek-nagy-gondolatai-sebo-lacika.jpg
Sebő Lacika

A mellette helyet foglaló Áron is egy kedves szemű fiú, emellett talpig úriember, aki ad a formaságokra.

kis-emberek-nagy-gondolatai-orsovics-aron.jpg
Orsovics Áron

– Mindnyájan szeretitek a karácsonyt? – kérdeztem a kis csapattól.

– Igeeen! – kiáltották kórusban.

– Egész évben várom! Anyával már gyártottunk is adventi koszorút – kezdte Áron.

Dávid: – Én karácsonykor a tavaszt várom, tavasszal pedig a karácsonyt.

– Szerintetek miről szól az ünnep?

Lacika: – Ekkor született Jézuska, és a három nap alatt végig együtt van a család!

Zsófi: – Mindenki boldog, és mindig finom halászlét készít a papám és a nagyim.

– Melyik a kedvenc karácsonyi momentumotok?

– Amikor feldíszítjük az anyukámmal a karácsonyfát! Annak nincs mása – kiáltotta Lacika.

Áron: – Nálunk a Jézuska hozza a fát!

Dávid: – Nálunk is a Jézuska hozza, de igazából anyuék közbenjárásával. Láttam a padláson a díszeket, és megkérdeztem tőlük: Mégis hogy kerülnek azok oda?

Zsófi: – Mi mindig együtt díszítünk az anyukámmal és a nagyimmal. Visszamegyünk a szobámba, a papám csönget, s hirtelen ott teremnek az ajándékok!

elofizetes_uj_no.png

– Ez nagyon varázslatosan hangzik. A többieknél hogy telik a nagy nap?

Dávid: – Már reggel hét előtt felébresztem a szüleimet, pizsamában kibontjuk az ajándékokat, és mesemaratont tartunk. Az a legjobb, hogy a karácsonyfa mögött van egy rejtekhelyünk. Egyébként nálunk nem szaloncukor van a fán, hanem kis esernyők. A tesómmal mindig lecsenünk párat belőlük, ő imádja az édeset.

Lacika: – Amikor reggel felébredünk, még semmi nincs a fa alatt. Ébredés után együtt reggelizünk. Délután elmegyünk az egyik mamához, kibontjuk az ajándékot, aztán a másik mamához, és ott is kibontjuk az ajándékot. Hazamegyünk, és még mindig semmi... Elmegyünk fürdeni, s hirtelen ott van az ajándék a fa alatt! Utána összeül a család, beszélgetünk, este pedig együtt nézzük a karácsonyi filmeket.

Áron: – Mi először a körimhöz, aztán a mamámhoz, végül a dédmamámhoz megyünk. Nála nem a sarokban, hanem az asztalon áll egy kicsi karácsonyfa.

– Na és a sütésben szoktatok segíteni?

Lacika: – Mi mézeskalácsot sütünk az anyukámmal. Tavaly a kétéves testvérem kifaragott magának egy emberkét. Mi meg csak lestünk, hogy milyen ügyes!

Zsófi: – Az én kedvencem a linzer, mi mindig azt készítünk az anyukámmal és a nagyimmal.

– Van valami vicces karácsonyi történetetek?

Áron: – Valamelyik évben napokig kerestük az egyik ajándékot, mert megbújt a karácsonyfa mögött.

Lacika: – Amikor pici voltam, apa megfogott, és beledobott a hókupacba. Ez olyan vicces volt!

– Mit szóltok hozzá, hogy az amerikai filmekben a Mikulás hozza az ajándékot?

– Amerikában nincs Jézuska? – lepődött meg Lacika.

Dávid: – Nálunk otthon jön a Mikulás, és karácsony is van. Ezért több ajándékot kapunk.

Néha titokban jön a Mikulás, néha pedig megjelenik élőben. Egyszer a papám volt a Mikulás. Legutoljára is ő lehetett, de ebben nem vagyok olyan biztos...

Áron: – Mi mindig játszunk neki hangszeren. Csak egy kottánk van, ezért én megtanultam fejből a darabot, mert a nővérem mindig hibázik benne. Egyébként én harmonikán játszom, a nővérem meg furulyán.

– Ez nagyon jól hangzik. Karácsonykor is szoktatok zenélni?

Lacika: – Mi éneklünk a karácsonyfa mellett.

Dávid: – Én gitárra járok, nemrég megtanultam a Hull a pelyhest.

Zsófi: – Én még csak most kezdtem a zongorát, tavaly voltam felkészítős.

Miután Dávid megemlítette a Hull a pelyhest, mind a négyen énekelni kezdték a dalocskát. Meghatódtam, majd megtapsoltam őket, de keserédes pillanat volt ez, mert el kellett nekik mondanom, hogy az interjú nyomtatott formában fog megjelenni, s így az olvasók nem hallhatják a dalt. „Nem baj, neked szántuk!” – mondta vigasztalón Zsófi.

– Még van két fontos kérdésem. Szoktatok írni a Jézuskának?

Dávid: – Én rajzolni is szoktam neki. Utána viasszal lepecsételem a levelet, és odaadom anyának, ő meg elviszi a postára.

Lacika: – Én mindig rajzolok a Jézuskának. Aztán elteszem valahová a papírt, magam sem tudom, hova.

Zsófi: – Én nem szoktam sem írni, sem rajzolni, mert szerintem a Jézuska gondolatolvasó!

Dávid: – Egyébként szerintem is az, mert legutóbb nem írtam fel neki a bunyós Bakugant, és mégis meghozta...

Lacika: – Én most csak egyvalamit kérek tőle, egy virtuálisvalóság-szemüveget.

Dávid: – Hát én nem is tudom... Ahhoz kellene egy óra, hogy átgondoljam rendesen, mit kérjek tőle.

kis-emberek-nagy-gondolatai-postas.jpg

– Mi a kedvenc karácsonyi színetek?

– Hát a zöld! – vágja rá Lacika.

– Mármint zöld gömbök legyenek a fán? – kérdeztem vissza.

– Nem, a fának legyen zöld színe! – harsogták. Dávid még hozzáfűzte, neki tökmindegy, milyen színűek a gömbök.

Zsófi: – Én az ezüst meg az arany díszeket szeretem. De a csillagot se hagyjuk le a fa tetejéről, ami elvezette a pásztorokat a Jézuskához...

Valójában a csillagtól lesz karácsonyfa! A karácsonyfa csillag nélkül nem is karácsonyfa! – magyarázták a többiek is hevesen. S ekkor egyszerre kinéztek az ablakon, majd felugrottak, mert egy óriási autó az épület előtt épp fenyőfákat szállított. Ott viszik a karácsonyfákat! – kiáltották egyöntetűen. Alig tudtam őket visszaültetni a pamlagra az utolsó kérdéshez.

A fények vidám pislákolása, a fenyőfát szállító autó megjelenése – ezek az emlékképek azóta is kis kályhácskaként melengetik a szívemet. S mindvégig az járt a fejemben, hogy ha ilyen tiszta szívű gyermekek kezében van a jövő, akkor nincs okunk az aggodalomra.

– Már csak egyet kérdeznék tőletek: mit üzentek a magazin olvasóinak?

Zsófi: – Kellemes ünnepeket és boldog karácsonyt kívánok!

Dávid: – Nekem csak otthon fog eszem-be jutni a válasz...

Lacika: – Tartsunk össze, mindenki örüljön, és ne fázzon senki!

Kórósi Lilla
Kapcsolódó írásunk 
Cookies