Mi a helyzet a sminkkel? Tudunk-e sminkelni vagy egyáltalán: miért fontos a smink? Összeállításunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ. Várjuk a hozzászólásokat.

Mióta világ a világ, az ember sok mindent felkent a képére. Az arcfestés sosem öncélúan készült, mindig üzenetet hordozott magában. Gondoljunk csak azokra a törzsi arcfestésekre, melyek viselőik hatalmát voltak hivatottak fitogtatni.

sminkiskola-az-uj-novel-kezdo.jpg
(© Coffeeandmilk / Getty Images)

Ám míg ezek jelképek voltak – a mai világban a sminkből eszköz lett. Nézd csak, milyen érdekes a kontúrom, mit szólsz? Ne mondd már, hogy nem vagyok vamp ezzel a füstös szememmel... Ma nem csupán a státuszunkat (a közösségben elfoglalt helyünket) akarjuk a sminkkel demonstrálni, hanem javítani is szeretnénk a megjelenésünkön. Kiemelni az arcunkon azt, ami szép, s elrejteni, amit kevésbé szeretünk rajta. Ezért a smink ma az önkifejezés egyik látványos eszköze.

A sminknek pszichés hatása is van, hisz megfigyelhetjük, hogy mennyire más lelkiállapotba kerülünk, mikor szépnek látjuk a kikent arcunkat. A bennünk lakó bizonytalan kislány hercegnővé változik, ha felkerül egy kis szemhéjpúder vagy korrektor. S akkor csodálkozunk csak igazán, mikor egy profi kéz veszi kezelésbe arcunkat, és rajzolja újra: ami nekünk nem tetszik, azt ő észre sem veszi, viszont amit nem is tudtunk, hogy érdemes kihangsúlyozni, azt ő biztos megteszi.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Körkép

Nincsen nő, aki életében soha nem próbálta volna ki a szempillaspirált vagy a rúzst, ám azért a mi sminkes körképünk elég vegyes. Nálunk az idősebb nők túlrajzolt fekete szemekkel és legalább három árnyalattal sötétebb alapozóval domborítanak az esedékes vadászbálon – ők azok, akik még nem hallottak a highlighterről.

Hozzájuk képest a mai tizenkét évesek a fényes smink mesterei, és kunkori tusvonallal a szemük sarkában üldögélnek az iskolapadban. Ők már a YouTube gyermekei: a szemfülesebbek egyenesen pixibeauty és lisaeldridgemakeup videóiból tanultak meg nem csupán cicavonalat húzni, hanem angolul is.

A köztes korosztály pedig csak néha sminkel, vagy egy bevált alapozót és rúzst használ, nincs kőtáblába vésett napi arcápolási rutinja, és nem nyit az új kellékek irányába. S ha egy nagyobb esemény előtt bejelentkezik sminkeshez, utána nem ismeri meg a saját férje, ami annyit jelent, hogy hiába sok felénk a sminkes, nem mindegyik profi. Szóval, mindnyájunknak van mit tanulni sminkügyben!

Lássuk a leckét!

Sminkes kisokosunkkal pár jó tanácsot szeretnénk adni, melyek elindíthatnak bennünket a szép sminkhez vezető úton.

Primer

Ez a legújabb csodafegyver, keni is sok fiatal a képére naponta. Pedig a szilikonos primert azért találták ki, hogy kimondottan tartós sminknél kezeljék vele a bőrt. Még az alapozó előtt kell feltenni. Azt ígéri, hogy „kevésbé látszanak a ráncok, egységesebb lesz az alapozás“, mivel a szilikon feltölti a pórusokat, sőt, a szemkörnyéki ráncocskákat is kisimítja. Napi használatra nem alkalmas, ugyanis bevonatot képez a bőrön, s végül többet árt, mint használ, mert a bőr nem tud lélegezni. Azért csodafegyver, mert kitölti a szemmel nem látható bemélyedéseket, amelyekben amúgy összeállna a smink.

sminkiskola-az-uj-novel-primer.jpg
(© BENEFIT, MAYBELLINE, E.L.F., SMASHBOX, NYX, BECCA / elle.com)

Ne higgyünk azoknak a videóknak, melyek nappalra is primert ajánlanak. Ez a többi összetevőre is érvényes: különbséget kell tenni a napi könnyű smink és a tartós smink között. Extra tartós hatást csak erőteljes fedőhatású, kopásálló anyagokkal lehet elérni, melyek azonban gátolják bőrünk lélegzését. Ha valóban egységes hatásra törekszünk, akkor elsősorban a bőrünket kell ápolni – a szép bőr titka pedig a bőrtípusunknak megfelelő krémekben és szérumokban rejlik. A sminkes mindig csak „hozott anyagból“ dolgozik.

Beauty blender

Tudjuk, hogy sokan a kezükkel szeretik eldolgozni az alapozót, mások ecsettel – nemrégiben aztán berobbant ez a kis kúpszivacs. Sokan esküsznek rá (s igazuk van), mert gyorsan és praktikusan eldolgozza a korrektort és az alapozót, és nem pazarolja az anyagot. Rea Ann Silva sminkes dobta piacra 2003-ban, s ma már sok cég leutánozta. Tipp: Vízbe merítés után kicsit nyomkodjuk ki, utána kezdjünk el vele dolgozni. Hegyes része a szemkörnyékre ideális. Samponnal tisztítsuk, akár a többi sminkes ecsetünket.

sminkiskola-az-uj-novel-beauty-blender.jpg
(© Getty Images / allure.com)

A korrektor

A jó korrektor eltünteti a szem alatti nagyon sötét karikákat, a piros foltokat, a májfoltokat, a pigmenthiányt és a pattanásokat. Hétköznapi használatra folyékonyabb korrektor való, lila karikáknál és súlyosabb bőrhibáknál viszont már a camouflage alapozók a nyerők.

Nem igaz, hogy mindig a világosabb árnyalatot használjuk, vagy hogy a rózsaszín árnyalat a tuti – minden bőrhiba egyedi, ezért más-más árnyalat fedi el. Mi mindig komplementer színű korrektort ajánlunk, tehát a bőrhiba színével szemben levő színt a színkörről, mert ezek egymást kioltják. (Nagyon erős hibákra azért bevált a Dermacolor D55 vagy D3W árnyalata.) Érvényes, hogy mikor elcsaltuk a karikákat, következhet az alapozás. 

sminkiskola-az-uj-novel-korrektor.jpg
(© naturalskin.hu / Inika)

Szemöldökformázás

Rengeteg kellék kapható hozzá, folyékony és por állagúak, s az sem mindegy, hogy milyen árnyalatot választunk, ám ha követjük az aranyszabályt, rendet vághatunk a káoszban. Sokan próbálkoznak otthon olcsó szemöldökceruzákkal, pedig értékelhető szemöldököt laikus nemigen tud velük rajzolni magának. Aranyszabály, hogy mindig eggyel világosabb árnyalatot vegyünk, mint a hajtövünk színe. A legjobb azonban szemöldökporral és ferde ecsettel dolgozni, kezdőként ezzel tudunk természetes hatást elérni.

Apró, szálazó mozdulatokkal dolgozzunk, ne poroljuk fel a színezőt. Sőt, egy matt szemhéjpúder is megfelelhet a célnak (persze, csak ha nem kell nagy hézagokat kipótolni, megfelelően vannak a szálaink, s nem kezdődik centikkel beljebb a szemöldökünk, mint kéne). Ilyenkor zselés állagú festékeket válasszunk, de ezzel már bonyolultabb dolgozni. Mivel mindenkinek más a szemöldöke, nekünk kell rájönni a formázás titkára, de profi sminkeseket is hallgassunk meg. Egy ideális szemöldököt elég zselével áthúzni, ám van, akinek mégis a ceruza áll kézhez, nem a por és az ecset – szóval, ahány ember, annyi szemöldök. Ezért kísérletezzünk a tökéletes eredmény érdekében.

sminkiskola-az-uj-novel-szemoldok.jpg
(© charlottetilbury.com)

Szépítősmink

45 felett a jó smink nem elfedi a vonásainkat, hanem önmagunk legjobb kiadását nyújtja. Ma sminkesek hada dolgozik egy stúdiófotón, plusz hozzáadódik a retus (mi itt a szerkesztőségben már csak tudjuk). Sose a címlapokból induljunk ki! A múltkor egy ötvenéves hölgyet fényképeztünk, aki a fotó előtt beugrott egy neves sminkeshez. Olyan vakolatot kentek az arcára, hogy a retus nem tudott vele mit kezdeni, képtelenek voltunk alóla kiimádkozni az eredeti, gyönyörű vonásait. Így letöröltük a sminkjét, s kapott egy könnyed sminket, kis korrektorral, púderrel megtámogatva – és a végeredmény csodás lett.

45 felett sok múlik, persze, a géneken és a bőr állapotán. Ilyenkor bőrápoláshoz már a drágább szérumokat kell keresni, mert ezeket az érett bőrre találták ki. A drogériás termékeket felejtsük el, mert azokban alig van hatóanyag. (Akinek pedig érzékeny a bőre, az a természetes olajokat és olajos szérumokat válassza.)

45 felett a smink alá mindig hidratáljunk, s ne válasszuk az erős fedésű alapozót, mert megül a ráncokban, és optikailag kiemeli a hibákat – ez történt riportalanyunkkal is. És ne használjunk mattító alapozót, mert öregít! Ez a korrektorra is igaz. Egy könnyű krémalapozó, finom pigmentekkel – érettebb korban ez a megoldás. A pirosítót ellenben bátran használjuk az üde hatásért. Szemhéjpúderből viszont a mattot válasszuk, a fényes nem előnyös.

Pirosítás

Honnan tudjuk, hogy valami nem stimmel vele? Onnan, ha a végén „festettnek“ látjuk magunkat. Nappalra a matt pirosító a jó, a fényesebbeket alkalmi sminkekhez érdemes választani. (A Mac termékeket ajánljuk, velük nem foghatunk mellé.) A krémpirosítót rögtön az alapozás után kell felvinni, majd ecsettel eldolgozni, mert a végén púderezni is kell. Érettebb bőrűek válasszanak inkább krémpirosítót – a por inkább a fiataloknak ajánlott.

sminkiskola-az-uj-novel-pirositas.jpg
(© dominiquecosmetics.com)

Ecsetek

A készleteket kerüljük, ezekben nem mindegyik ecset jó. 8 darab a kívánatos: korrektorecset a szem alatti karikákra, kis korrektorecset a pattanásokra, alapozóecset, púderecset, ferde ecset a szemöldökhöz, a szempillatő satírozásához, lapos ecset a szemhéjpúder felviteléhez, s aki szeret rúzsozni, annak kell egy rúzsozó ecset.

Ja, és tusecset, ha tust is akarunk húzni. Nem kell választani szintetikus ecset és szőrecset között (hacsak nem vagyunk vegánok vagy allergiásak) – az egyik művelethez az egyik a jó, a másikhoz a másik. Mikor krémes anyaggal dolgozunk (alapozáskor vagy korrektorozáskor), alkalmatlan a szőrecset. A szőr pont úgy viselkedik, mint a haj, elkezd majd letöredezni. A finom porok felviteléhez viszont a szőrecset a jobb.

sminkiskola-az-uj-novel-ecsetek.jpg
(© Shutterstock / urbancompany.com)

Árnyékolás és derítés 

Árnyékolni a mélyebb részeket szoktuk: az arccsont alatti területtel kezdjük. A highlightert a homlok közepén, a szem alatt, az arccsont legmagasabb pontján, az áll közepén stb. alkalmazzuk. Mindig arra kell törekedni, hogy arcformánk minnél oválisabbnak látszódjon.

Miért kell lemosni a sminket?

A smink eltömíti a pórusokat, s ha éjszaka is magunkon hagyjuk, kitágítja azokat és begyulladhatnak. S mivel akadályozza a faggyúmirigyek normális működését, azok elkezdenek még több zsírt termelni (ezzel növelik a rosacea, a pattanások kialakulásának az esélyét). A végén pedig kivirágozhatunk, vagyis kiragyásodhatunk. A smink olajos réteget képez a bőrön, ami elnyeli a szennyeződéseket és baktériumokat, aminek hosszú távú következménye a bőr állagának romlása, túlzott érzékenysége lehet.

Highlighter: a haladóbbaknak való. Ez az a sminktermék, amit a többség rosszul használ.

Nagy buktató!

Érkezett már hozzánk olyan modell, akinek aranyos színben pompázó „fényesítőjét“ le kellett törölni, annyira becsillogott. Mint a neve is mutatja, a highlighter fő szerepe, hogy kiemelje az arc előnyösebb részeit: fényvisszaverő tulajdonsága van. A kezdők általában csak az arccsont tetejére használják, de tehetünk belőle a homlok közepére, a száj fölé és az orrnyeregre is. Közel ülő szemnél megnyitja a tekintetet. Ha nagyon zsírosodik a bőrünk, ne igen használjuk, mert csúfos eredményt kaphatunk. A világos bőrön a rózsaszínesebb árnyalatok, a sötétebben az arany mutat jól – és legyezőecsettel vihetjük fel. (Híres highlighterek: az YSL Touche Eclat vagy a MAC Strobe Cream.)

Fontos tudni a kontúrozásról! Amit ki szeretnénk emelni az arcunkon, oda világos színt (ez a highlighter) viszünk fel. Amit pedig háttérben akarunk tartani, oda sötét árnyékokat rajzolunk. Ezt árnyékolásnak vagy „csontosításnak“ is nevezik.

sminkiskola-az-uj-novel-arctipusok.jpg
(© hellogiggles.com)

Árnyékolás

A kontúrozás, csontosítás ugyanazt jelenti: az arc árnyékolását. Visszaadjuk vele az árnyékot az arcnak. Az árnyékolás azért fontos, mert alapozással homogén „lárvafejet“ kapunk, eltűnnek a vonásaink – de így élettelivé tehetjük arcunkat. Árnyékoláshoz a bőrszínnél egy-két árnyalattal sötétebb korrektort, púdert vagy bronzosítót használjunk, a kiemeléshez pedig egy-két árnyalattal világosabb korrektort vagy highlightert. A tökéletes hatás elérése érdekében a bronzosítót az arccsont alá, a highlighter fölé, a pirosítót pedig a kettő közé vigyük fel. S hogy mi a különbség a bronzosító és a korrektor között? A bronzosító mindig világosabb, mint egy árnyékoló szín – vagyis inkább egy napsütötte szín.

Tipp: Napi gyors sminkhez elég egy színezett BB krém és egy jó korrektor: a könnyebb anyagokat meghálálja a bőrünk. Bevezetőnket jövő számunkban folytatjuk, addig is várjuk a hozzászólásokat. (Alapokat Tauz Nóra és Brush Bianka videóiból szemezgethetünk, a fiatalabbaknak pedig Módis Gabriella és Karin Dragos sminksuliját ajánljuk a YouTube-ról.)

Nagyvendégi Éva
Kapcsolódó írásunk 
Cookies