Az indukciós főzőlappal vége a reggeli kotyogós kávézásnak. Szerencsére felfedeztem, hogy van indukciós kotyogós is. Drága volt, de beruháztam rá.

1936-ban egy olasz mérnök azt szerette volna, hogy az olaszok ne csak a kávéházakban, hanem otthon is tudjanak jó kávét inni. A mérnököt Alfonso Bialettinak hívták, és neki köszönhetjük a kotyogós kávét. A kotyogós azóta nemzeteken és országokon átívelve generációk kedvence lett. Vajon ismerjük-e a jó kotyogós kávé titkát?

kotyogos-kezdo.jpg

A kotyogós kávéfőző kezelése egyszerű, ám azért oda kell figyelnünk néhány fontos dologra. Például a hőmérsékletre. A kotyogós kávét ugyanis tűzhelyen készítjük, a magas hőmérséklet miatt pedig fennáll a veszély, hogy a kávé megég, és keserű lesz. Persze van, aki így szereti – de a kávémesterek inkább azt ajánlják, hogy melegítsük elő a vizet egy forraló segítségével. Az előmelegített víz ugyanis hamarabb feljön, így az őrölt kávé sem hevülhet túl. Hideg vízzel azért nem érdemes próbálkozni, mert a kávéfőző tovább melegszik, aminek a végeredménye a megégett kávé.

S ha már víz: a tökéletes kotyogós kávéhoz használjunk desztillált vizet. Miután ezeket kipipáltuk, vizet töltünk a kotyogós alsó részébe, vagyis a tölcsérbe – az is fontos, hogy csak a biztonsági szelepig. Utána következik a szűrő, amibe lehetőleg friss, durvább őrlésű kávé kerüljön. Nagyon fontos, hogy ne tömörítsük, tömködjük agyon, különben a víz nehezen tud feljönni. 

Érdekesség, hogy a szűrőnél van egy szilikongyűrű, amelyik nem hőálló – ha túltöltjük a vizet ezen a biztonsági szelepen, akkor a szilikon beleoldódhat a kávéba.

Ezért érezzük azt a jellegzetes illatot, amit a kotyogós kávé sajátosságának mondunk...Ha megvan a víz, a kávé, összeillesztjük a kotyogós alsó és felső részét – már mehet is fel a tűzhelyre, közepes lángon vagy hőfokon.

Nyissuk fel az eszköz fedelét, hogy lássuk, mikor jön át a víz. A kávénak lassan kell kifolynia, és amikor ez megtörténik, azonnal levesszük a tűzhelyről, majd a kotyogós alját hideg víz alá tartjuk, hogy megállítsuk a gőzképződést. Miután ugyanis a víz elindult, és meghalljuk a jellegzetes kotyogó hangot, akkor tulajdonképpen már csak a gőz jön felfele – amitől viszont keserű lesz a kávénk. A jó kotyogós kávé titka tehát a megfelelő hőmérsékletben és az időzítésben rejlik.

web-bannerek-instagram.jpg

Kávékisokos!

Ki korán kel, annak kávé kell: tartja a modern magyar közmondás. Bizony, a kávé eredetéről szóló legendákban is visszatérő elem az ébrenlét. Az egyik ilyen történet szerint először egy etióp juhász vette észre, hogy kecskéi egy bizonyos bokor vörös színű bogyóitól egész éjszaka ébren maradnak. Ezt aztán elújságolta néhány szerzetesnek, akik a vörös bogyóból keserű italt készítettek, amivel aztán éjszakákba nyúló imádságokat tartottak. Hogy ez valóban így történt-e, arra nem tudunk érdemben válaszolni.

Mindenesetre ma azt tartjuk, hogy a kávécserje Etiópiából származik, mégpedig Kaffából – pont nemrégiben adta hírül a sajtó, hogy ez a vadon termő arabica, amelyik csak Etiópiában terem meg, lassan kihal. A következőkben olyan érdekességeket veszünk sorra, amelyek segíthetnek abban, hogy jobban megismerjük a „feketelevest”, vagyis a kávét.

Ollé Tamás
Cookies